Факти.БГ

Електробайкът "Джобна ракета"

Радослав Славчев

Pocket Rocket или в превод джобна ракета е електрически скутер, който според производителите от Sol Motors представлява съвършено нов клас лек мотоциклет на електротяга.

Това е нещо средно между електрически велосипед и високоскоростен мотоциклет. Дизайнът на този продукт вече спечели наградата European Product Design Award 2018, както и премията German Design Award 2018.

Компанията предлага на пазара две версии - стандартна Pocket Rocket и високоскоростна Pocket Rocket S. При първата максималната скорост е 50 км/ч, а при втората - 80 км/ч. Според създателите на Pocket Rocket, превозното средство е предназначено за града, но може да се използва и извън него.

Модификацията S е снабдена с електромотор с мощност 6 кВт (8 к.с.), а стандартната - с електрически двигател с мощ 4 кВт (5.4 к.с.). За сравнение ще кажем, че болшинството градски ел. скутери са с мощност от 1.5 кВт до 2.5 кВт.

В зависимост от модификацията Pocket Rocket може да изминава разстояние с едно зареждане от 50 до 80 километра. Електроскутерът има три режима на работа Eco, Sport и Wheelie, а теглото му е 55 килограма.

Все още иновацията не се продава, но според специалистите от Sol Motors цената му ще варира от 5 200 до 6 500 евро, което е единствената причина, новото изделие да не се превърне в бестселър.