Last news in Fakti

29 Август, 2019 13:10 18 266 27

Горим евробоклуци. Евтино!

  • отпадъци-
  • христо ковачки-
  • енергетика-
  • тец-
  • марица изток-
  • бобов дол

Трафиканти на отпадъци от Италия доставят боклук за Ковачки

Горим евробоклуци. Евтино! - 1
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Разследваният в Италия за незаконен трафик на отпадъци Серджо Гозза доставя чрез фирмата Ecoexport S.r.L. боклука, който се изгаря в ТЕЦ-овете, свързвани с енергийния бос Христо Ковачки. Гозза отдавна доставя боклук за изгаряне в България и Румъния. В северната ни съседка обаче е спрян. В България проблеми няма и институциите си затварят очите, алармира Димитър Стоянов от "Биволъ".

През юли 2010 Гозза е задържан заедно с други 16 заподозрени в рамките на операция водена от прокурори в Неапол и Анкона, след което е поставен под домашен арест. Групата е обвинена във фалшифициране на резултати от лаборатория за нивата на арсен в 150 000 тона боклук предназначен за Германия. Според прокурорите обвинените са били “напълно наясно с ролята си в сложна схема за нелегално складиране на боклук“. До присъда обаче не се стига поради изтекла давност.

Тези факти се припомнят в разследване на IRPI и Rise Romania, координирано от OCCRP. В него разследващите журналисти установяват, че Гозза стои и зад скандал с изгаряне на италиански отпадъци в Румъния в циментови фабрики на Holcim. През 2013 година кораб, превозващ 2700 тона отпадъци (RDF) от завода “Деко” в Абруцо, е задържан за месеци на пристанището на Констанца в Румъния. Износител на товара е Серджо Гозза чрез фирмата от Бреша Eco Valsabbia.

Eco Valsabbia и Ecoexport са регистрирани на един и същ адрес, имат едни и същи телефони и имейли, а Серджо Гозза е управител и на двете фирми.

След като удря на камък в Румъния, Гозза се насочва към България, където институциите не му създават проблеми. Разследването ни откри доказателства, че Eco Valsabbia е доставяла през 2015 г.отпадъци за изгаряне в циментовата фабрика на Holcim в Бели Извор*.

Горим евробоклуци. Евтино!

Много бизнесмени, които се занимават с боклук, са свързани с хора от криминални групи като Камората” – обяснява за IRPI Адриано Д’Елиа от тосканската Guardia di Finanza. Конкретно за Серджо Гозза доказателства за връзка с италианската мафия обаче няма, разясни за "Биволъ" италианската разследваща журналистка Сесилиа Анеси, която е съавтор на разследващия материал за италианския боклук, публикуван в няколко италиански медии. Криминалното дело срещу Гозза и съучастниците му е прекратено по давност от съда в Анкона през ноември 2018 г. и той се измъква от отговорност.

В редакцията на "Биволъ" се пази товарителница, от която е видно, че тази година Ecoexport S.r.L. на Гозза е доставяла боклук за изгаряне в ТЕЦ-ове свързвани с Ковачки. RDF-боклуците и битовите отпадъци минават през Пристанище Бургас – Запад, което е собственост на Кирил Домусчиев.

Търговски представител на Eco Valsabbia е българката Юлияна Стоянова, а конкретно за твърдите битови отпадъци в Източна Европа от страна на Eco Valsabbia и Ecoexport отговаря румънката Кристина Танасе, сочат профилите на двете дами в социалната мрежа LinkedIn.

Биволъ се свърза по телефона с Юлияна Стоянова и зададе въпроса какви количества боклук са договорени от италианските фирми като доставчици на фирми на Ковачки. Г-жа Стоянова отказа коментар, позовавайки се на забрана от директора на фирмата да дава информация за медиите. “Всичко е по легален начин и от министерството могат спокойно да дадат информация” – уточни тя. От пресцентъра на МОСВ обаче също отказаха отговор на журналистическите ни въпроси и се наложи да ги формулираме по реда на ЗДОИ.

Горим евробоклуци. Евтино!

С благословията на правителството и на местните власти, България се превърна в територия за неконтролирано изгаряне на битови отпадъци. Доказателство в полза на това твърдение са черните като катран стълбове от пушек, които често се издигат от комините на няколко ТЕЦ-ове у нас. Най-осезаемо това се случва в Перник от комините на ТЕЦ – Република , в ТЕЦ – Бобов Дол, в придобилия скандална известност ТЕЦ – Брикел в Гълъбово и в ТЕЦ – Сливен. Всички тези централи под една или друга форма изгарят отпадъци – с комплексно разрешително или като експериментално горене.

И в четирите топлоцентрали собствеността е свързвана със самоковския бизнесмен и енергиен бос Христо Ковачки. За него американските дипломатически грами, публикувани от Wikileaks, дават красноречива характеристика на “енергиен мафиот”.

“Произходът на Ковачки е по-скоро от организираната престъпност. Той е бил близък партньор на Константин Димитров (наричан още „Самоковеца“), който, преди да бъде убит в Амстердам през 2003 г., беше един от най-големите български контрабандисти. Някои като Дюлгеров вярват, че незаконните дейности на Димитров са в основата на началния капитал на Христо Ковачки, които той е използвал, за да изкупува енергийния сектор. Други, които са по-запознати с Димитров и българските контрабандни канали, виждат Русия и руската организирана престъпност зад богатството на Ковачки.“

Горим евробоклуци. Евтино!

...

Институциите не виждат Ковачки

Липсата на адекватна реакция от страна на МОСВ по кризата с изгарянето на отпадъци и RDF даде повод на опозицията в целия ѝ политически спектър и на браншовите организации да атакува правителството с мотива, че разпъва чадър над Христо Ковачки. Поводи за съмнение дават самите институции с конкретни действия по скандални казуси, свързвани със самоковския бизнесмен.

Така например Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наскоро отказа да започне разследване срещу производители и търговци на електроенергия, свързвани с Ковачки. От няколко работодателски организации твърдят, че те манипулират борсовия пазар на електричество, за да се обогатят.

От КЗК обосновават отказа с мотива, че компаниите не са лично на Ковачки, а крайните собственици на капитала на топлофикационните дружества са различни чуждестранни физически лица, за които не можело да се твърди, че между тях е налице свързаност. Всъщност, става дума за няколко сейшелски офшорки, но КЗК не си е дала труда да проучи дали зад тях не стои едно и също лице.

...

Целия материал четете ТУК.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само жени

    52 4 Отговор
    Световната мафия видя, че жените са абсолютно брутални и безскрупулни както мъжете, дори са с по-малко скрупули, затова масово в бизнес и политика започнаха да вкарват жени. Първо, защото е по-лесно да накараш жена да извърши жестоки престъпления в бизнеса и политиката. Второ, защото жената е по изпълнителна и задава по-малко въпроси и гледа да си свърши престъпленията най-качествено
  • 2 Демек

    54 1 Отговор
    Европодлоги горят Евробоклуци и издържат Евророми.
  • 3 Жоро

    41 2 Отговор
    Ковачки държи Боко заложник, ако изкара всички свои служители да стачкуват, ще съборят правителтвото. Изтърваха го да стане прекалено силен, и сега ще плащат. И Цеко Минев няма да си види 700-те милиона, и Ковачки ще се определя цената на тока на тъй наречения "свободен пазар"
  • 4 И РАЗСТРЕЛ

    42 0 Отговор
    ВИ Е МАЛКО ИЗРОДИ ПРОДАЖНИ ! КОГА ЩЕ ДОЙДЕ ДЕНЯТ ЗА РАЗПЛАТА ???? КАТО ПРАСЕТАТА ТРЯБВА ДА БЪДЕТЕ ИЗБИТИ И В ТРАПА!
  • 5 Добро утро

    17 15 Отговор
    А за таратайките които ни убиват с канцерогенните си газове от които пак благодарение на бедността попадат по нашите улици вместо там да се поемат разходи за рециклирането им как никой не се сеща?Толкова сме жалки,че за боклуците им сме готови дори да плащаме.
  • 6 Мирмидонец

    8 35 Отговор
    В цяла Европа се горят калорични боклуци в предприятия и ТЕЦ-ове, защото се плащат по-малко права на въглеродни емисии. Нашите въглища са в пъти по-лоши от боклуците. А статията е написана като по учебник. Покрай една две истини са пробутани сто неистини и недоказани "факти". Какво искате , просто това е Факти.

    Коментиран от #13, #15

  • 7 onq s konq

    23 0 Отговор
    наще мафиоти си имат държава и са по-яки от италианските, м.. даааа...
  • 8 Петко

    35 3 Отговор
    Това не е държава, а клозета на Европа !!!!

    Коментиран от #23

  • 9 64$8

    21 1 Отговор
    Явно за това покрай ТЕЦ РЕПУБЛИКА мирише на кенеф. Складират отпадъци. Но имам чувството, че се започва с шантажа около строителството на АЕЦ БЕЛЕНЕ.
  • 10 петко войвода

    23 1 Отговор
    ама как ще горим боклуци на други държави ,бе хора, аман от боклуци!!!!анатема за тези продажни и безкарйно алчни хайдуци, анатема!
  • 11 Усмивката

    12 0 Отговор
    Пък да видите Гешев как му се кани.....
  • 12 гощо

    15 0 Отговор
    Тоз Ковачки защо го търпят още?!?! Явно си шари къде треее...
  • 13 Самият

    19 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мирмидонец":

    ти вярваш ли си, че немци, шведи, норвежци... горят битови отпадъци в тецовете си? Или просто си трол?
  • 14 ултра

    10 1 Отговор
    Време е за трепане на герберасти!
  • 15 ддд

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мирмидонец":

    Да може да се горят, но пропускаш голямата подробност. Навън има пречиствателни станции на въздуха. При нас няма нищо. Всичките фини прахови частици си ги вдишваме.
  • 16 Бамби

    9 1 Отговор
    И в Русе в завода за боклук се горят и преработват вносни отпадъци тирове с немска регистрация се разтоварват постоянно.А в циментовия завод в Девня горят пластмасови отпадъци от чужбина, до Варна стигат отровните пушилки и не може да се диша,дори почти не се вижда нищо на километри
  • 17 Azаз

    16 0 Отговор
    В сметището на Европа това си е нормално. На ви демокрация, благодарение на която, ви превърнаха в сметище. Благодерете на всичките т.н. денократи - всичките крадци и мошенници.
  • 18 Санди

    10 0 Отговор
    Западни фирми плащат за това, някой да вземе и унищожи на територията на България или друга страна някои видове пластмасови отпадъци. Затова държавата трябва да забрани вноса и изгарянето им у нас (както вероятно е станало в Румъния).

    Коментиран от #20

  • 19 NOSTRADAM

    3 0 Отговор
    Ти го душиш то мисли, че му правиш сянка с черни облаци!
    Еми това е и по-лошо може, щом мърдаме още....
  • 20 Киро гелосания

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Санди":

    бил и в тази грозна далавера. Мръсни, а не бизнесмен е този.
  • 21 КОВАЧКИ

    5 2 Отговор
    ЕЙЙЙ СТАДО. ША ВИ СПРА ДИЗЕЛИТЕ .ЩОТ МНОГО ЦАПАТ . А АЗ ША СИ ГОРЯ ПЛАСМАСА И ША ВИ ПРОДАВАМ ЕКО ЕЛЕКТРИЧЕСТВО.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Марио

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Петко":

    Чак сега ли го разбра
  • 24 Димов

    5 0 Отговор
    Скоро ще заравяме и корейски батерии...... пак евтино.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Правец Живков

    8 0 Отговор
    Спираме дизелите, гориме ЕС боклука, утилизираме батериите от електровозилата на Tesla, ромизираме държавата, вкарваме емигранти, емигрираме българи, прасетата ги изклахме, внасяме скъпо свинско, плащаме емисии и ..и се радваме на 10 ноември
  • 27 Калоян Асенов

    7 0 Отговор
    Съсипаха я тая държава!