Last news in Fakti

26 Октомври, 2022 14:04 7 239 40

Шефът на ВАС си е купил вила с минерален басейн за 10 000 лв.

  • шеф-
  • вас-
  • вила-
  • минерален басейн

"Беше добра офертата", коментира Георги Чолаков покупката си от 2016 г.

Шефът на ВАС си е купил вила с минерален басейн за 10 000 лв. - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е придобил къща за гости с басейн с топла минерална вода за 10 000 лв. Това разкри разследващият сайт bird.bg, цитирайки имотните декларации на съдията, както и документи от Агенцията по вписванията и кадастъра. Сделката е от 2016 г., а имотът се намира в с. Пчелин, община Костенец. "Беше добра офертата", коментира Чолаков пред bird. Неговият 7-годишен мандат начело на ВАС стартира в края на 2017 г.

Имотът няма разрешително за водоползване и Чолаков е декларирал 38 кв. м по-малко в сравнение с данните от кадастъра.

Продавач на имота, който се намира в района на курорт с минерални бани и извор с топла минерална вода, е "Еко Клуб" ООД.

Преди сделката за същата къща е имало проект за къща за гости на стойност 264 642 лв., имало е и договор с потвърдена субсидия с европейско финансиране, който впоследствие е анулиран.

Справка в Имотния регистър показва, че Чолаков купува поземлен имот с площ 790 кв. м, жилищна сграда с площ по документ 0.000 кв. м и стопанска постройка с площ по документ 0.000 кв. м. Сградите обаче съществуват години преди 2016 г., те са документирани заедно с басейна в сателитни снимки на Google Earth от предишни години. Освен това, присъстват на официалната фото-карта за 2011 г. налична на сайта на кадастъра.

В декларациите на Георги Чолаков, подадени през 2017 и 2018 г., се появява разгъната застроена площ (РЗП) от 180 кв. м за сградите. Във всички следващи декларации площта на поземления имот е 790 кв. м, а според кадастъра тя е 828 кв. м.

В телефонен разговор пред bird.bg Чолаков отхвърля тезата, че цената, платена от него за имота, е симулативна. "Беше добра офертата", казва той. По-късно е пратен и писмен отговор до редакцията: "Сделката е изповядана на цена, която е договорена между страните. Тази цена е над данъчната оценка, издадена от данъчната служба в Община Костенец".

Попитан дали данъкът за прехвърляне на имота е платен върху 10 000 лв., Чолаков потвърждава, че е така. Той коментира още, че не знаел за увеличението на площта на собствения си имот и бил декларирал това, което имало вписано в нотариалния акт - 790 кв. м. "Имотът е деклариран при закупуването му по квадратурата, отразена в нотариалния акт. Към този момент в с. Пчелин нямаше влязла в сила кадастрална карта. При започване на процедурата за изработване на кадастрална карта съм представил документи за собственост. По каква причина имотът е отразен в кадастралната карта с друга квадратура, ако това е така, не мога да отговоря, тъй като на място не е правено замерване на терена", казва още Чолаков.

В имота на Чолаков има и външен открит басейн, който според bird и до момента е захранван с топла минерална вода. Чолаков отрича това, но признава, че в миналото е ползвана минерална вода за басейна, преди водата да бъде дадена на концесия. "Откакто съм закупил имота, отпреди повече от 6 години, в басейна не е имало и не е използвана минерална вода", гласи писменият му отговор.

Bird цитира обяви онлайн за същата къща за гости с минерален басейн, които са от 2017 г., тоест след като Чолаков е придобил имота. За този имот няма и никога не е имало издадено разрешително от Басейнова дирекция за водовземане от минерални води, стана ясно от отговор на Басейнова дирекция по Закона за достъп до обществена информация.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хиена

    191 1 Отговор
    И такива хора, раздават правосъдие. “Аплодисменти”!

    Коментиран от #6, #32

  • 3 Водата

    80 4 Отговор
    е кът и намалява все повече и повече ! Стига с тези басейни !
  • 4 Ами..

    100 2 Отговор
    Кат му зърнеш мусурта и го пращаш я в Колима,я в Дахау..
  • 5 Последния Софиянец

    103 1 Отговор
    За политиците комунизма не си е отишъл.

    Коментиран от #34

  • 6 Мда

    119 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хиена":

    Че и нагъл на всичкото отгоре. Прокуратурата пак спи.
  • 7 Ицо

    112 0 Отговор
    Не разбрах какво е платил с тия 10000 лева дограмата ли басейна ли или част от оградата

    Коментиран от #26

  • 8 КОй

    83 0 Отговор
    Точно така, а вие пак стойте свити и не правете нищо....А да забравих, вие сте "велик народ" който е много силен. Ама само в фейсбук и форуми....Иначе се крием зад салфетките и ракията...Нека трайте си още, докато те имат, вие ще си траете.....

    Коментиран от #13

  • 9 Мимо

    75 0 Отговор
    Искам три такива , даже по 20 000 ще дам ... В случая е ясно какво се е случило и защо, по-лошо според мен е поведението на конкретния човек и реакцията му, които говорят за абсолютно арогантно чувства за безнаказаност и пълна липса на каквито и да било скрупули или проява на някаква съвест.
  • 10 Минералните

    60 0 Отговор
    извори са на държавата , той на цялото безводие ще се плацика в басейн с минерална вода при това ?!
  • 11 Откровен

    62 0 Отговор
    Миналият месец,викнах бригада мургави ,,майстори" за да подготвят и направят кофраж за една подпорна стена в двора на бащината ми стара къща....смятай ...с надниците,материалите,бетон,желязо,бетон момпа....8-те (0сем) кубика ми излязоха....15 000 лв.При това още не е разкофрирано....
  • 12 Брей-й..............

    65 0 Отговор
    Къде ги намират тея ефтении ? Ало-о Гешев сезирам те
  • 13 Мимо

    46 7 Отговор

    До коментар #8 от "КОй":

    Ооооо, онзи ден под една статия , в която ставаше въпрос просто за деклариране на кладенците в дворовете и вкарването им в някакъв регистър (което според мен е нещо нормално и разумно) и най-вече - за което НЯМА да се плаща. То отдолу "будния българин" масово коментарите бяха: да идват от общината, ще напълним всички кладенци с общинари... ще вземем пушките....ще се вдигнат всички ловджии....ще видят те ... Ще ги пометем тия път... На оръжие.... Те ще ми пипат на мене кладенеца... Мани мани ... Както казваш: на компютъра и на масата -сила голяма! Абе те трийсет години свалиха на хората и ризите от гърба и НИКОЙ нищо . Сега за кладенците ще хванат пушките и ще ометат света....представяш ли си ? Смешна картинка
  • 14 Хаха

    58 0 Отговор
    Бреййййй, къде ги намират тези оферти управниците и шефовете в държавата ?
    Я дайте малко и на простолюдието такива изгодни оферти ....
  • 15 Лост

    52 0 Отговор
    Българският Д. Копърдфийлд. От нищото 0.00кв.м. хоп имот от180кв. м. застроена площ. Даже може и парите да са му ги върнали.
  • 16 Фарс

    39 0 Отговор
    Халлал да му й, а? На него и на всички пиявици, които защитават безполезните институции, когато се постави под въпрос полезността им...
  • 17 демоникрация

    60 0 Отговор
    В нормална държава, този щеше вече да е в затвора! Как пък всички на висши държавни постове все намират "много изгодни сделки"?

    Коментиран от #18

  • 18 Ами да ти кажа

    40 1 Отговор

    До коментар #17 от "демоникрация":

    В Белене бе,какъв затвор....да се излежава и хрантутм ли? Само Белене да строи....,,гьола" ...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 SDEЧЕВ

    4 41 Отговор
    А БЕ ЦЪРВУЛИ ЖЪЛТОПИСИ Я СИ ИЗВАДЕТЕ НОТАРИАЛНИТЕ ДОГОВОРИ И ПРОЧЕТЕТЕ ЗА КОЛКО СТЕ СИ КУПИЛИ ИМОТИТЕ- ЧОВЕКА СИЕ КУПИЛ НЯКЯКВА СЕЛСКА МАЛКА КЪЩА ,ТЕЗИ ЧОРАПИ ТРЪГНАЛИ ДА МУ СМЯТЯТ ПО ТРЪНСКИЯ КУРС. КЪЩАТА СЕ ПРЕХВЪРЛЯ ПО ЕДНА ЦЕНА НОТАРИАЛНО , А ПОДОБРЕНИЯТА МОГАТ ДА СЕ ДОПЛАЩАТ ПО ОТДЕЛЕН ДОГОВОР,ДА НЕ ПАДАТЕ ОТ НЕБЕТО. Я БЪРЗО НА РУМЕНОТО ПРАСЕ ОТ РАЗГРАД ,КЪДЕТО ЯДЕ АГНЕШКИ ГЛАВИЧКИ ЕДНА СПРАВКА ОТ ИМОТНИЯ РЕГИСТЪР.
  • 21 3333

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дамммм":

    русоФОБската по-точно
  • 22 Иван

    29 5 Отговор
    Какво плюете по човека - пак добре, че платил нещо. Аз ако бях шеф на ВАС щях да искам да ми я подарят!
  • 23 Наблюдател

    35 0 Отговор
    Общо взето наблюдението ми е че всички председатели на съдилища са за затвора. Съжалявам че не снимах една сбирка на съдиите от административен съд София град преди няколко години - беше като среща на мафията. Иначе има и свестни съдии разбира се, но определящо за работата на системата са мафиотите в системата.
  • 24 БгТопИдиот

    26 0 Отговор
    Естествено че ще купи.Няма да го подарят на мен е.

    Консултантски услуги и лобиране това е корупция в най-чист вид !!
  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    27 0 Отговор
    На физиономията му е описана....,превъзходна сделка..........Скъпо го е купил имота........Можело е да го придобие и някой лев да му дадат.......
  • 26 НЕ БЕ НЕЕ

    13 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ицо":

    ....ПЕТ ПАЛЕТА МИНЕРАЛНА ВОДА ОТ 1.5л.ДА НАПЪЛНИ ГЬОЛА☝
  • 27 Рошко

    11 6 Отговор
    За 10000 лв, кой е строителя бре че и с минерална вода. Има неква грешка да не сте изтървали някоя и друга нула. И ако съдия в бг не може да си го позволи то кой
  • 28 Брокер0о

    15 3 Отговор
    за вас мишки е 2500 eur/m2 без двора и водата и без ДДС
  • 29 РЗС

    26 0 Отговор
    най-вероятно подарък от някой престъпник, за да получи условна при положение, че трябва да е доживотна. не вярвам тоя съдия да е дал кьорава стотинка за имота, а най-вероятно е хвърлена и една раница кеш пара в къщата, за да има за ремонт и мебели
  • 30 МАЛКА пенсИЯ

    5 10 Отговор
    ЯД ВИ Е,ЧЕ НЕ МОЕ ДА СИ КУПИТЕ,ТАКОВА,,БИЖУ?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 тикви продажни

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хиена":

    Юристи и мафия вечна дружба в България! време е за възмездие!
  • 33 Филип Ейджи

    8 0 Отговор
    Иначе няма капитализъм!
  • 34 Факт

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Тогава ползваха, а не купуваха!Народа строеше къщи на три ката!
  • 35 Тома

    13 0 Отговор
    Къщата имала проект за европейско финасиране за 264 хил.лв а нашето момче я взима и финансира само за 10 хил лв.По това си личи колко ни мислят за прости
  • 36 Наивник на средна възраст

    10 0 Отговор
    Някога създателите на кодексите се усетили и попитали - А кой ще пази "пазачите"? Отговорът засекретили в една поговорка - Vox populi,vox dei(глас народен,глас Божи).Сега по случая би следвало да има бурен протест пред сградата на Темида(горкана) със съответните искания,Тук само да си пишем - файда няма...Уважаемите магистрати(с мнооо големи претенции) би трябвало да знаят,че другата страна на бедността е .... справедливостта!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 БАЩА ВИ

    8 0 Отговор
    По време на чие управление се случва това? Кой е бил главен прокурор по същото време? Ясно....
  • 39 Ххх

    8 1 Отговор
    Гешеф си контролира офсете да правят каквото трябва !!!!! Законопроектът на Възраждане е за трети път в парламента, но ПП, ДБ и БСП не желаят да го разгледат и гласуват !!!!!! Иначе са много срещу Гешев и мафията
  • 40 ОНЯ

    3 0 Отговор
    ИМА ЛИ ДЪРЖАВА--------------------------КЪДЕ ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.