Last news in Fakti

10 Юни, 2015 11:16 1 511 2

Авиомоделизмът у нас набира сила

  • авиомоделизъм-
  • състезание-
  • рупубликанско-
  • набира-
  • сили

От 12 до 14 юни в Пазарджик ще се проведе Републиканско първенство

Авиомоделизмът у нас набира сила - 1
Снимки: Христо Георгиев

От 12 до 14 юни в Пазарджик ще се проведе Републиканско първенство по авиомоделизъм – един спорт, който набира сила у нас.

Факти.бг ще проследи развитието на състезанието, както и ще представи на читателите си подробности за този спорт. Още повече, че на същото място предстои да се проведе и Европейско първенство  за Кордови авиомодели.

Европейското първенство е под егидата на Световната организация за въздушни спортове FAI и ще се проведе от 24 август до 30 август 2015 г в гр. Пазарджик, а негови организатори са Българска Федерация по Авиомоделизъм и Националния Аероклуб. Спортният комплекс на острова на река Марица в  град Пазарджик e мястото, където ще се срещнат най-добрите пилоти и механици от цял свят. 

Авиомоделизмът като спорт  е основан през 1936 г., а първото световно първенство за кордови авиомодели е проведено през 1960 г. и оттогава всяка четна година се провежда в различни точки на света. FAI – световната федерация за въздушни спортове със седалище в Лозана, Швейцария създава правилата и управлява въздушните спортове, сред които е и авиомоделизма.

Българската федерация по авиомоделизъм е организация с нестопанска цел в обществена полза с над 60 годишна история, лицензирана от Министерството на физическото възпитание и спорта. Ние развиваме този технически спорт, в който любителите на малката авиация на възраст от 10 до над 70 г. строят летящи модели и постигат високи резултати в сериозна конкуренция, съобщи за Факти.бг Любомир Дончев от федерацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Lyubomir Donchev

    0 0 Отговор
    Малко популярен спорт у нас ,но това е спорта ,който ражда талантливи конструктори,инженери и изобретатели.
  • 2 Калудка

    0 0 Отговор
    Какъв спорт е това?Спорт е нещо в което се влага тренирана сила!А тук колко труд и накрая бум в земята и дотам!Щом им се занимава, на никой не пречат!