Last news in Fakti

18 Юли, 2016 20:33 1 688 3

Скандал: Русия закриля ползващи допинг спортисти

  • скандал-
  • русия-
  • допинг-
  • сочи

Световната антидопингова агенция (УАДА) съобщи, че руските атлети целенасочено и със знанието на държавата са употребявали допинг преди и по време на Олимпиадата в Сочи през 2014 година.

"Руското спортно министерство контролирано е ръководело манупилациите на пробите на руските атлети", пише в доклада си канадския адвокат по спортно право Ричард МакЛарън, потвърждавайки мащабната държавна подкрепа не само в употребата на забранени вещества от страна на състезаващите се за "Сборная", но и за фалшифицирането на пробите.

Директорът на антидопинговата лаборатория в Русия д-р Григори Родченков вече е признал, че десетки спортисти са взимали допинг преди игрите, а показанията му са били взети под внимание при изготвянето на доклада.

Родченков е заявил още пред представителите на УАДА, че поне 15 медалисти от Сочи са взимали забранени вещества, а също така руски спортисти са взимали допинг и преди Олимпиадата в Лондон през 2012 година, световното първенство по лека атлетика в Москва през 2013 година и световното по плувни спортове в Казан през 2015 година.

След двумесечно щателно разследване МакЛарън пък заявява, че има "неоспорими доказателства", че пробите на руските атлети са били подменени под давлението на властите в Русия.

„Министерството на спорта е ръководило, контролирало и провеждало манипулации с резултатите на спортистите и ги е разменяло с активното участие и помощта на Федералната служба за сигурност (ФСБ – контраразузнавателната служба) и Центъра за спортна подготовка на националните отбори на Русия в Москва и Сочи”, пишв в доклада.

Очаква се изобличаващият доклад да подхрани призивите за пълна забрана за участие на руски спортисти на предстоящата лятна Олимпиада в Рио де Жанейро, която започва на 5 август. Зад тази позиция вече застанаха от САЩ, Канада, Япония, Германия и Нова Зеландия.

"На всеки човек и всяка институция, които не спазват антидопинговите правила на УАДА, трябва да бъдат наложени драстични наказания, иначе от международно приетите правила няма никакъв смисъл.", коментира говорителката на Германския олимпийски комитет Андреа Гьотцман.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спиро

    0 0 Отговор
    Голяма държава, велика държава, големи хора и спортисти.... пък цигански работи
  • 2 Гост

    0 1 Отговор
    Марион Джоунс, Ланс Армстронг, и още куп други именити спортисти и шампиони,какво казаха след края на своята кариера,а не бяха хващани никога,когато печелиха медалите. Голям спорт без допинг,е просто физкултура,но едните ги хващат ,а другите не.
  • 3 тошибиян

    0 0 Отговор
    СИ4КО Е ДОПИНГ НЯМА КАК ДА СИ НА ОЛИМПИЯДА БЕЗ ДА СИ СЕ ЗОБИЛ ИЛИ ДА СИ ИЗВЪНЗЕМЕН 4Е И МЕДАЛ ДА ВЗЕМЕШ