1 822 3

Oтговорът на БФС към Любо Пенев

От съюза обявиха също и сумата, която бившият селекционер е взел за 3 години работа и 4 победи

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Милена Трачева

БФС отговори на обвиненията на Любослав Пенев и неговия екип, който в четвъртък даде изявление пред медиите на тема: "Предстоящият конгрес за избор на президент и изпълком на БФС на 16 февруари 2018 г."

Според футболния съюз Пенев и хората около него не са запознати с нищо важно в българския футбол и поради тази причина той няма право да предявява претенции към БФС.

Освен това бившият селекционер на националния отбор и членовете на екипа му са прибрали над 2 милиона лева от заплати по време на неособено успешния си престой начело на представителния тим, продължил 3 години. От БФС припомнят още, че за това време са постигнали 4 победи — над Азербайджан, Армения и на два пъти над Малта.

Ето какво пише на сайта на БФС:

Официална позиция на БФС

В отговор на твърденията, коментарите и обвиненията относно дейността на Българския футболен съюз по време на пресконференцията на Любослав Пенев и неговия инициативен комитет, провела се на 11.01. 2018 г., БФС прави следните уточнения. Разбира се, без коментар или оценка на „предизборните“ му изявления.

По време на медийната изява бяха направени редица тежки обвинения към футболния съюз. Те не бяха подкрепени с факти, тъй като такива няма, и затова естествено не отговарят на истината.

Истините и основните факти…

В началото беше обявена „сензацията“, че Българският футболен съюз получава по един милион и половина (1 500 000) швейцарски франка за развитието на женски футбол. Сумата не е вярна!! Всъщност, това е хонорарът на Л. Пенев и неговият екип за 3 години работа и 4 победи в официални футболни срещи. Българският футболен съюз получава по 100 000 евро на година за развитието на женския футбол. Благодарение на това този футбол излезе от упадъка — днес жените и девойки състезателки са около 2 000 и се провежда държавно първенство по женски футбол.

Чуждестранните футболисти — ами България е член на Европейския съюз и спазва основните му принципи, между които е — свободното движение на хора. Броят на футболисти извън Европейския съюз е ограничен и оценката за техния принос не е само негативна.

Детско-юношеският футбол и мачовете в юношеските първенства.

От сезон 2013-14 последователно Българският футболен съюз поема разходите за съдии и делегати на клубовете, участващи в първенството за юноши до 19 години (U19), юноши до 17 години (U17) и юноши до 15 години (U15), което се провежда в четири зони.

Тези действия на БФС дават обща финансова икономия за футболните клубове за периода за около 500 000 лв.

„Електронното картотекиране“, е реализирано от БФС още през 2014 г. чрез “Електронно първенство” за отборите от “А“ и „Б“ футболна група (тогава), като предстои неговото разширяване и за аматьорския футбол. Само в 7 футболни федерации от УЕФА досега е внедрена такава платформа.

Ежегодният годишен финансов отчет на Българския футболен съюз, се публикува в официалния сайт на Министерство на правосъдието, каквото е изискването по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, а също така се изпраща в НАП и в Агенцията по вписванията.

На нападките относно подготовката и организацията на предстоящия VIII конгрес може да се отговори само едно — Българският футболен съюз не използва и никога не е използвал непозволени и силови методи, за да влияе на делегатите. БФС категорично призовава участниците в пресконференцията да предоставят на правоохранителните органи цялата налична в тях информация и факти за корупционни или други непозволени практики в системата на БФС. Надяваме се на бързо действие от тяхна страна, тъй като бездействието ще ги охарактеризира като хора, с голословни и несъстоятелни твърдения, а това не е доказателство за съществуването на „съвест“ и висок обществен морал.

Футболните клубове, одобрени за членове на БФС, но неприети от Конгреса не могат присъстват на него. Те не излъчват делегати, поради което не гласуват. А основанието за това е само едно — предварително не може да се гарантира дали всички клубове, предложени на Конгреса за приемане, ще бъдат приети.

В края на 2017 г. Комисията за детско-юношески футбол, под ръководството на Емил Костадинов одобри през януари тази година БФС да предостави напълно безплатно на всички лицензирани треньори достъп до системата “Онлайн Академия”, основана на методиката за подготовка на млади футболисти на холандския клуб “Аякс”, адаптирана за българските условия и преведена на български.

От изявленията на пресконференцията може да се направи основния извод, че нейните участници всъщност не са запознати с нищо важно от българския футбол, като приноса им за неговото развитие беше подминат с мълчание. Още от 2012 г. действа “Стратегия за развитие на футбола 2012-2014”, обновена с нова “Стратегия за развитие на футбола 2014-2018”, изработени от Българския футболен съюз в духа на най-добрите практики на ФИФА, УЕФА и развитите европейски футболни федерации. Тези документи са публични и бяха раздадени не само на делегатите, но и на всички гости и журналисти по време на последния VII конгрес на БФС на 14 февруари 2014 г. При внимателен прочит ще се окаже, че голяма част от заложените в последната стратегия на БФС цели са изпълнени.

Това е, защото обещаваме само неща, които можем и сме сигурни, че ще изпълним.

Отдел „Връзки с обществеността и медии"

България


Още по темата

 • Боби Михайлов: Опозицията само плюе!

  Боби Михайлов: Опозицията само плюе!

  Президентът на БФС Борислав Михайлов отговори на журналистическите въпроси след заседанието на Изпълкома. Той сподели, че екипът му се подготвя за ...
  16.01.2018
  950
  7
 • Пенев: Махам президентите от Изпълкома

  Пенев: Махам президентите от Изпълкома

  Тандемът Любослав Пенев - Николай Илиев, официално обяви, че се кандидатира за предстоящия Конгрес за президент на БФС на 16 февруари. Бившият ...
  11.01.2018
  1 759
  4
 • Шеф на ЦСКА-София в щаба на Любо Пенев

  Шеф на ЦСКА-София в щаба на Любо Пенев

  Бившият президент на Левски Томас Лафчис е отказал да влезе в екипа на Любослав Пенев за Конгреса на БФС. Бившият национален селекционер още не е ...
  5.01.2018
  1 594
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Георг Георгиев
  Отговор
  1 21:20  13.01.18
  Не се оставяй Пена!БФС мафията няма да се предаде лесно–много са взели!
 • Лабрадора
  Отговор
  2 09:58  14.01.18
  Любо е темерут но е човекът който най-много разбира от футбол в БГ, прекарал е много време в Испания в различни отбори и школи а испанският футбол е ТОП в Европа
 • Боримир
  Отговор
  3 13:15  14.01.18
  Мафията е окопала БФС и няма да пусне скоро.Затова и футбола ни е помия.

Напиши коментар:


Публикувай