Last news in Fakti

14 Май, 2020 09:25 3 354 7

Ситуацията "Пат" в "Левски" изглежда най-добрият вариант за клуба в момента

  • левски-
  • акции-
  • васил божков-
  • бойко борисов

Ходът на Божков беше гениален и по този начин той реши едновременно проблемите на „Левски“ и нанесе непоправими политически щети на своя опонент Борисов

Ситуацията "Пат" в "Левски" изглежда най-добрият вариант за клуба в момента - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на Виктор Кирков във "Фейсбук"

В шахмата, пат е ситуация, в която играчът на ход не може да извърши никакъв позволен ход, но царят му не е под шах. На практика това е положението, в което „Левски“ беше поставен от бившия си собственик Васил Божков и настоящия Бойко Борисов.

Водевилът около собствеността на футболния клуб, който беше топ новина на деня вчера, в крайна сметка изглежда се разви по най-добрия начин за сините, макар да беше окачествен от фенове и медии като гавра с „отбора на народа“.

Ходът на Божков беше гениален и по този начин той реши едновременно проблемите на „Левски“ и нанесе непоправими политически щети на своя опонент Борисов.

Посредством инструмента „джиро“ вчера акциите на клуба от „Герена“ бяха прехвърлени на министър-председателя на България. Всеки, който е грамотен и прочете Търговския закон, ще бъде наясно, че именно Борисов е новият собственик на „Левски“, с условието, че до вписването му в книгата на поименните акционери, на практика това действие не оказва никакво правно влияние върху дружеството.

Какви са следствията от джиросването:

1. „Левски“ вече не е собственост на обвиняем, а на най-влиятелния човек в държавата, което рязко повишава интереса на потенциални спонсори, рекламодатели и дарители към клуба. Да, клубът няма никакъв финансов ресурс, но едва ли министър-председателят би позволил обявяването в несъстоятелност да се случи, докато той е собственик, особено в предизборна година;

2. „Левски“ не е зависим от собственици с непредсказуемо поведение и на практика добре работещото оперативно управление на клуба би трябвало да продължи дейността си до евентуална нова смяна на собствеността.

Само припомням, че съществуваше вариант "отбора на народа" да бъде притежание на Тити Папазов, който не даде никакви финансови гаранции за бъдещето на сините, или пък акциите да бъдат джиросани на самото дружество и така да бъдат обезсилени за максимум 3 години, ако през това време не бъдат прехвърлени на нов собственик.

В този период на практика „Левски“ щеше да бъде управляван от феновете, защото вторият по големина акционер в дружеството е Тръст „Синя България“, който държи 10% от акциите на клуба. Останалите 3.3% от ценните книжа са разпределени между дребни акционери. Единственото неудобство е, че прокуристът, който подписва всичко съвместно с изпълнителния директор Павел Колев, и повечето от членовете на надзорния и управителния съвет са пряко свързани с бившия собственик Васил Божков и това много трудно може да се промени в кратки срокове;

3. След Томас Лафчис собствеността в „Левски“ винаги е била свързана с политико-икономически интереси. В последните години Бойко Борисов многократно е участвал пряко и косвено в нейната смяна, като на два пъти клубът принадлежеше на близки до него хора – Иво Тонев и Христо Йовов. Сега министър-председателят няма да е в сянка и няма начин да неглижира състоянието на „Левски“.

Най-логичната стъпка е Бойко Борисов да се отърве от акциите, джиросвайки ги на името на клуба. Но докато отказва да ги приеме от Божков, „Левски“ е в патова ситуация, от която все пак трупа точки и се измъква от сигурна загуба (обявяване в несъстоятелност). Не зная дали бившият собственик на сините е виновен по повдигнатите му обвинения, но зная, че не случайно беше президент на шахматната федерация…


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боки.

    7 13 Отговор
    Левски ВЕКОВЕН и ще бъде така дълго време, за жалост разбира се на оранжевите припоци от екотой арена - Ловеч.

    Коментиран от #7

  • 2 Страничен

    6 23 Отговор
    Дребна душица излезе черепчето! Да унижаваш голям български клуб(независимо кой),за да гониш лични интереси,колко трябва да си пропаднал?!
  • 3 Мимч

    10 1 Отговор
    Сега проблема са парите и тези кандидат собственици,ако искат да са още таини ,нека платят 2 мил. и пак да се крият,ама май няма такива и феновете трябва да ги събират..
  • 4 Atanas Tonchev

    14 0 Отговор
    Евала! Най-накрая адекватен коментар! Айде сега и анализ на всички замесени! Кой-кой е. Как Иво Тонев ни направи стадион без козирка, как Йовов е послушко на Баце, Тити пачаврата, диков компаньонката и новия човек на стола на Божков, баце Пеевски! Божков не е мутра, не е спортист, а е човек с две висши завършил математическа гимназия! Божков е изкарал мръсните си пари с мозък, а не с бухалки и рекет.
  • 5 Консултант

    0 2 Отговор
    В монента сме свидетели на ситуация,в която някой си е нарекъл акциите на друг човек.Не става ясно управителните иргани на АД-то уведомени ли са ?Тези акции предлагани ли са на по-малките акционери?Те отказали ли са?Въобще УС,НС,Общото събрание заседавали ли са на тази тема?Защото ако не са ,този цирк е незаконен.Това е според ТЗ.Това е АД ,а после е ФК.За него важи ТЗ, а не емоциите на феновете,на които разчита автора на цирка или неговия адвокат С тези адвокатски трикове се ликвидираха ,откраднаха и ограбиха десетки фирми в България.Бъдещето на АД-то е в управителните му органи,а не в медиите.Отбора не може да разчита само на фенивете,те в момента са в извънредна сигтуация и съм сигурна,че пи-голяма част от тях са с прекъснати ЗО вноски и е най-малко тъжно при тази ситуация да подпимагат клуба.Най-добре е да се поиска обявяване на несъстоятелност ,след като са спрели пкащанията.

    Коментиран от #6

  • 6 Байхой

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Консултант":

    Бъркаш акции с дялове в оод, пич.
  • 7 Северин Байдуловски

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Боки.":

    Колко си жалък в омразата си,ЦСКА е велик клуб и успя да се измъкне от подобна сага.