Last news in Fakti

13 Февруари, 2013 11:50 1 363 0

Борбата отпада от Олимпиадата заради липса на популярност

  • борба-
  • мок-
  • олимпиада-
  • популярност
Борбата отпада от Олимпиадата заради липса на популярност - 1
Снимка: БГНЕС

Главната причина, поради която членовете на Изпълкома на Международния олимпийски комитет са гласували за изключването на борбата от програмата за Игрите през 2020 г.  е ниският й индекс на популярност на Олимпиадата в Лондон.

Това сочат данните от комисията на МОК, която е анализирала щателно по 39 критерии всичките 26 вида спорт. Сред основните критерии са телевизионните рейтинги, продажба на билети, антидопингова политика и популярност. 25 вида спорт са отговорили на тези изисквания, но не и борбата, предаде БГНЕС.

Според доклада на МОК, индексът на популярност на борбата е по-нисък от 5 точки по десетобалната система. За олимпийските съревнования на борците в Лондон са били продадени 113 851 билета от 116 854 налични. Борбата също така е отбелязала много ниски показатели по гледаемост - средно 23 млн. зрители и максимум 58,5 млн.

В доклада е посочен и ниския интерес от страна на медиите и феновете на спорта в Интернет. Телевизионната компания „NBC“, отговаряща за предаването на Игрите на територията на САЩ, отказа да коментира тези данни. МОК е отчела и вътрешните проблеми в структурата на Международната федерация по борба (FILA). Модерният петобой също е определен като слаб вид спорт по същите критерии.

Индексът му на популярност е 5,2, максималната зрителска аудитория - 33,5 млн, средно 12,5 млн. зрители. Вицепрезидентът на МОК Томас Бах обясни, че това решение е било взето много трудно.

Според него логиката на всеки един член на Изпълкома на МОК никога не се основава на конкретна причина, а винаги се разглеждат маса мотиви. Той е уверен, че обществеността ще проумее, че МОК са гласували, осланяйки се на обективни факти.

"Това решение бе взето с оглед на развитието и модернизацията на Олимпийските игри", каза Бах.

Сега борбата ще попадне в списъка с видове спорт, които могат да бъдат препоръчани за място в програмата на Олимпиада 2020.

В този списък вече фигурират бейзбол/софтбол, карате, спортно катерене, скуош, ушу, уейкбординг и ролери. През май 2013 г. Изпълкомът на МОК ще вземе решение, след като международните федерации представят в Санкт Петербург презентации на своите видове спорт.

Окончателно програмата на Олимпиадата ще бъде утвърдена на 125-ата сесия на МОК в Буенос Айрес през септември. Тогава ще бъде избрана и столицата на Игрите 2020. Претенденти са Мадрид, Истанбул и Токио.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА