Last news in Fakti

13 Февруари, 2013 18:26 958 1

Йорданов: Всички се вдигаме срещу МОК

  • йорданов-
  • мок-
  • борба-
  • олимпиада
Йорданов: Всички се вдигаме срещу МОК - 1
Снимка: БГНЕС

След шока, който получихме от предложението на МОК борбата да бъде изключена от програмата на олимпийските игри през 2020 година, цялата световната общност на борбата се вдига срещу тази несправедливост", заяви президентът на БФ Борба Валентин Йорданов, предаде БГНЕС. Йорданов изрази позицията си след шокираща новина, че МОК обмисля дисциплината да бъде изключена от олимпийската програма. 

"От една страна обвиненията са към президента на Международната федерация по борба (ФИЛА) Рафаел Мартинети (Швейцария), че е допуснал грешки и правилата в нашия спорт са неразбираеми. До някъде това е така, но пък това бе направено, за да може повече страни да се намесят в разпределението на медалите на големи първенства. Така борбата вече се развива на почти всички континенти, а водещи държави в този спорт са световните сили - САЩ, Русия, Иран, Турция, Република Корея, Азербайджан, Китай, Япония и др. Сега във ФИЛА членуват 177 страни и още 32, които развиват традиционните борби. В много от страните борбата е национален спорт. В борбата няма дискриминация и тя може да се практикува без значение на раса, религия, пол, ръст", каза Йорданов. 

Той продължи: "За българската борба това предложение на МОК е неадекватно, като се има предвид че нашия спорт е най-успешният олимпийски спорт в България. Това е така също в Русия, Иран, Турция, САЩ и много други страни, където борбата е издигната в религия. Не мога да си представя например, ако Истанбул спечели домакинството на олимпиадата през 2020-а и този спорт не присъства на олимпийската арена. А в Щатите почти всяко дете минава през тепиха до завършването на университета, а на колежански първенства се събират по 25 000 зрители, публика за която би завидял всеки един спорт. САЩ вече поде кампания чрез глобалната мрежа "Фейсбук" и "Туитър", с която се събират подписи в подкрепа на борбата. В момента това се случва и във всички останали страни. А всички действията на националните федерации ще бъдат подкрепени и от националните олимпийски комитети на съответните страни.

Утре в Тайланд се събира Изпълкома на ФИЛА и очакваме адекватни решения по случая", завърши изявлението си президентът на българската федерация по борба Валентин Йорданов. 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 naroden

    0 0 Отговор
    mutri kusno e ke vi kopat