Last news in Fakti

27 Февруари, 2022 12:30 1 919 3

Влезе ли политиката в автомобилния спорт?

  • автомобилна федерация на българия-
  • бфас-
  • среща-
  • проблеми

Наболелият проблем преди старта на сезона е заповедта на служебния министър Кузманов за спиране на автомобилните състезания

Влезе ли политиката в автомобилния спорт? - 1

Вчера (26.02) в Стара Загора се проведе среща на автомобилни състезатели и организатори от цялата страна. Срещата бе инициирана от местния клуб АСК Стара Загора и Автомобилната Федерация на България. Наболелият проблем преди старта на сезона е заповедта на служебния министър Кузманов за спиране на автомобилните състезания, която въпреки порочността си (установено от инспектората на МС), министър Василев оказва да отмени.

Освен над 30 клуба от страната присъстваха и представители на БФАС (предишната федерация за автомобилен спорт с отнет лиценз), които според думите на председателя Румен Дунев също желаят стартиране на сезона. Генералният секретар на АФБ Калоян Станчев запозна всички с предисторията на събитията, подкрепен с документи и съдебни решения, и анализира ситуацията в момента. Според мнението на повечето присъстващи обаче, атаките към Автомобилната Федерация на България са на политическа основа и министърът на спорта изпълнява нареждания от съветници в кабинета на премиера Петков.

Притеснително за автомобилната общност е и заявлението на г-н Румен Дунев, че са подадени документи и от тяхната федерация (БФАС) за права (лиценз) върху автомобилния спорт в България (без правно основание, заложено в Закона за спорта изискване за лиценз от международна организация). Това обясни репресиите на ММС досега към Автомобилната федерация, както и безбройните проверки, в които да се търси формален повод за отнемане на лиценза ѝ. Явно г-н Василев води разговори с нелицензирана федерация и прокарва интереси (политически или по-скоро личностни), за да изпълни поръчката.

Болшинството от участниците се обединиха в идеята да се направи пресконференция и да се огласят фактите за действията на министър Василев, както и да се сигнализира премиерът Петков за действията на хора от обкръжението му. Датата за пресконференцията ще се уточни тези дни, а с текста на писмото до премиера ще Ви запознаем след като бъде изготвено. Едновременно с това ще бъдат зададени и въпроси в открито писмо до министър Василев, за да отговори на автомобилната общност какви са намеренията му, защото състезатели, организатори и общини са заложили много средства за подготовка и участия.

Автор: Сребрина Гаджева


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 0 Отговор
    Май някой усеща, че иде петролна криза.
  • 2 кУмУнист

    1 3 Отговор
    От години се шушука че Дунев е любовник на кака корни, сега във властта каката ще връща кекс услугите.
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    Отдавна, вече спорта е политически.