Last news in Fakti

11 Март, 2022 19:30 960 5

Промени в регламента за връчване на „Златната топка“ целят да възстановят престижа на наградата

  • златна топка-
  • лионел меси-
  • кристияно роналдо

Прекалено често призът ставаше обект на критики през последните години и нуждата от промяна вече е очевидна

Промени в регламента за връчване на „Златната топка“ целят да възстановят престижа на наградата - 1
Снимка: БГНЕС

„Златната топка“ официално навлиза в нов етап от своето съществуване като индивидуален приз за най-добрите футболисти на света. Френският вестник L'Equipe, който е и автор на приза, обяви, че въвежда някои сериозни корекции в методологията, по която ще се излъчва кавалера на топката.

Слага се край на практиката „Златката топка“ да отива в ръцете на играч, според представянето му в календарната година. Вече ще се вземат предвид изявите му през сезона, както отдавна смятаме, че е справедливо.

Разширеният списък с номинации вече няма да се прави само от редакцията на вестника, както бе до сега. В уравнението ще се включват още действащият посланик на приза (в случая това е Дидие Дрогба), както и журналистът с най-точна прогноза за най-добрите 5 от всяка предходна година. Това би трябвало да сложи край на несправедливо пренебрегнатите футболисти, които по една или друга причина биват забравяни от френските журналисти.

Коригира се и списъкът с журналистите, които ще имат право на глас. До сега 170 души даваха своя вот на официалното гласуване, а но вече техният брой ще бъде намален на 100, като всяка година ще се взема предвид класирането на собствените им държави в ранглистата на ФИФА.

Въвеждат се и три степенувани критерия за определянето на най-добрия футболист в света. На първо място ще се оценява индивидуалната му класа, на второ ще се гледат отборните му постижения, а на трето ще се взема предвид феърплея, който всеки един от номинираните демонстрира. Първият критерии именно има най-голяма тежест, защото „Златната топка“ преди всичко е индивидуален приз.

Припомняме, че Лионел Меси и Кристияно Роналдо установиха монопол над наградата през изминалите петнайсетина години, но прекалено често те стигнаха до отличието на база цялостното си кариерно представяне. Това ощети нееднократно футболисти от ранга на Роберт Левандовски, Карим Бензема, Франк Рибери, Мохамед Салах, Андрес Иниеста, Върджил ван Дайк и Уесли Снайдер. Единствено Лука Модрич наруши тази несправедливост през 2018 г., но това стана под огромния обществен натиск, след който прекалено много играчи разпиляха гласовете на журналистите.

Искрено се надяваме, че „Златната топка“ ще се превърне в една далеч по-справедлива награда, която да възвърне своя престиж. Дано това стане още след края на настоящата кампания, защото вече е повече от очевидно, че Роналдо и Меси вече отдавна не са футболните богове, които бяха от 2008 г. насам.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 време е

    12 0 Отговор
    Тази награда отдавна е загубила престижа си след като Меси я взе няколко пъти незаслужено! За сметка на играчи като Левандовски, Салах които повече я заслужаваха.
  • 3 Мхм

    8 1 Отговор
    Че какво е разпиляното къде е Роналдо къде модрич единият колос вторият джуджанка
  • 4 Стоичков

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    България не е добро и хубаво място за живеене, заради комунягите-русороби, превърнали страната ни Задунайски Вилает на Щатите. Да не говорим как я изтипоса оня чешки художник.
  • 5 ники

    4 0 Отговор
    Меси да върне Златните топки.