Last news in Fakti

30 Май, 2013 09:44 593 0

Ще гледаме борба на Олимпиадата?

  • борба-
  • олимпиадата-
  • мок
Ще гледаме борба на Олимпиадата? - 1
Снимка: БГНЕС

Най-успешният български спорт - борбата, запази шансове за оставане в олимпийската програма за игрите след 2020 г., като получи положителен резултат от презентацията си пред Изпълнителното бюро на МОК.

На днешното заседание в Санкт Петербург седем спорта защитаваха правото си да бъдат част от олимпийската програма през 2020 г. Това бяха бейзбол, карате, ролери, спортно катерене, скуош, уейкбординг, борба и ушу.

Трите спорта, които продължават битката си за място на олимпийските игри са борба, скуош и бейзбол. Те ще бъдат подложени на гласуване по време на сесията на МОК в Буенос Айрес през септември, като според регламента само един от тях ще бъде одобрен. Възможно е обаче изборът да бъде разширен до два или дори три спорта в зависимост от определянето на града домакин на Игрите през 2020 година.

Решенията на днешното заседание на Изпълкома на МОК бяха обявени от Франко Караро, председател на Комисията по програмата на олимпийските игри, Кристоф Дебюи, спортен директор на МОК и от пресдиректора на МОК Марк Адамс.

"Те не разкриха кой спорт колко гласа е събрал, но увериха, че това няма да се взема предвид при крайното гласуване на сесията през септември", съобщи от Санкт Петербург генералният секретар на БОК Белчо Горанов, който е и член на Юридическата комисия на Международната федерация по борба (ФИЛА).

Презентацията на борбата за Санкт Петербург бе подготвена от водеща световна фирма в тази област. Тя изтъква, че от 25 основни олимпийски спорта борбата е на 14-о място по приходи към МОК на игрите Лондон 2012 и за разлика от други дисциплини залата е била пълна всеки ден.

В съответствие с препоръките и след няколко срещи с босовете на МОК, Международната федерация по борба предприе светкавични мерки, за да защити спорта си и неговото място в олимпийската програма. Структурата и правилниците на организацията бяха синхронизирани в съответствие с изискванията на МОК и съвременните тенденции в спорта. Бе поет ангажимент в бъдеще поне един от вицепрезидентите на ФИЛА да е жена. Наред с това най-малко трима от 19-те членове на Изпълкома ще са жени и поне трима от членовете на това управително тяло ще са олимпийски или световни шампиони. Най-убедителните доказателства за трансформацията обаче са новите правила, които санкционират пасивността и правят борбата по-динамична, разбираема и атрактивна за телевизионната аудитория.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА