Last news in Fakti

30 Декември, 2022 13:00 4 892 6

Историята за прякора на най-великия футболист в света

  • пеле-
  • футбол-
  • едсон арантеш до нашименто-
  • едсон

Още от ранна детска възраст Пеле показва невероятните си футболни качества и за да бъдат мачовете на улицата по-интересни и равностойни, той бива поставен на вратата

Историята за прякора на най-великия футболист в света - 1

Едсон Арантеш до Нашименто, най-великият футболист в света, Краля на футбола или просто Пеле. Малцина знаят историята на прякора на легендата, починал снощи на 82 години.

Още от ранна детска възраст Пеле показва невероятните си футболни качества и за да бъдат мачовете на улицата по-интересни и равностойни, той бива поставен на вратата.

И там обаче показва класа и мнозина го сравняват със стража на бразилския национален отбор по онова време Моасир Барбоса до Нашиементо - Биле (на малката снимка).

С течение на времето Биле става Пеле, тъй като Едсон така произнасял името. И така прякорът му остава в историята.

С името на Биле е свързан много ярък спомен от детството на Пеле, тъй като през през 1950 г. вратарят не успява да спре Уругвай на "Маракана" и Бразилия губи битката за световната титла с 1:2.

Тогава Пеле разказва, че за първи път е видял баща си да плаче и му обещава някои ден да спечели световната титла и го прави цели три пъти (1958, 1962 и 1970), ставайки единственият в света, който постига това.

Около името на Пеле - Едсон също има интересна история и тя е, че е кръстен на изобретателя на електрическата крушка Томас Едисон. Защо ли? Защото когато се ражда, в родния град на баща му Трес Коракоеш за първи път пускат ток и светват лампите и той решава да почете изобретателя.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мана Мана

    16 0 Отговор
    Къде да видим "малката снимка"?

    Коментиран от #2

  • 2 Гелето

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мана Мана":

    Забравил съм да я препиша
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гого

    9 0 Отговор
    На малката снимка е Павел Ковачев
  • 5 Софиянчето

    8 0 Отговор
    Велик,почивай в мир
  • 6 Най

    4 0 Отговор
    Най ГОЛЕМИЯ,и най ВЕЛИКИЯ, мир на праха му.Амин.