Last news in Fakti

23 Октомври, 2013 16:53 1 242 0

Как Зидан промени модерния футбол?

  • флорентино перес-
  • модерен футбол-
  • зизу-
  • зинедин зидан-
  • пари-
  • реал мадрид-
  • ювентус

Носителят на Световната титла французин бе в основата на първия проект на Флорентино Перес и новата визия за футбола като игра

Как Зидан промени модерния футбол? - 1
Снимка: ЕПА/ БГНЕС, Бронзова статуя на Зидан и „главата“ му срещу Матераци в Катар

В началото на хилядолетието президентът на Реал (Мадрид) Флорентино Перес хвърли бърз поглед към миналото. „Белият балет“ гази всичко наред през 50-те и 60-те години на миналия век с играчи като Алфредо Ди Стефано, Ференц Пушкаш и Пако Генто. Амбициозният президент иска да види нещо подобно в Реал и през новия век. Луиш Фиго хвърля бомбата с преминаването си от кръвния враг Барселона, привлечен е и Зинедин Зидан от Ювентус за рекордна сума.

По това време обаче италианците не са съгласни да пуснат току-така мотора на тима си. Перес, обаче, не се отказва. Той се среща случайно със Зизу на гала вечеря в Монте Карло и му подава салфетка, на която пише „Искаш ли да играеш в Реал?“. Французинът написва с химикалка „Да“. Другото е история – трансферът е осъществен за 75 милиона евро през 2001 година, което е нещо невиждано за онези времена.

Посланието е ясно – създава се тим, изграден от най-добрите футболисти на планетата, по подобие на този през миналия век, а Зинедин Зидан е главният актьор. То бе смела стратегия.

По това време „гигантите“ в европейския футбол Ювентус, Барселона и Манчестър Юнайтед успяват с лекота да задържат най-добрите си играчи и отказват без особени притеснения пристигналите оферти. Но планът на Перес да създаде най-бляскавия и грандиозен клуб е привлекателен за някои от най-големите таланти. Освен това, испанците разполагат и с много пари.

Първите два сезона на Зидан са изключително успешни – той носи девета „ушата“ купа за тима от Мадрид с фамозния си гол срещу Байер Леверкузен. След това обаче следват някои странни решения от страна на ръководството, които хвърлят в немилост Перес през 2006 година. Дефанзивният халф Макелеле е продаден на Челси. Стратегията да се гради млад и талантлив състав в хармония с опитните звезди, отива по дяволите. Причината е, че талантите, „отгледани“ на домашна почва, не притежават нужните качества, за да облекат „бялата“ фланелка.

Последният сезон на Зидан е разочароващ. Футболистът играе слабо, бавен е, дори е освиркван от собствените си фенове на „Сантяго Бернабеу“, припомня Goal.com. Въпреки че е помогнал на Франция да стигне до финала на Световното в Германия, Зизу вече не е същият. Оттеглянето му поставя някои важни въпроси за бъдещето на клуба и политиката на Перес. Последният продължава да твърди, че стратегията с купуването на най-скъпите играчи е правилната. „100 милиона могат да са нищо, а 20 – прекалено много. Зидан, привлечен за 73 милиона, бе най-евтиният играч“, споделя Перес през 2009 година.

През изминалото меркато футболисти бяха купувани за близо 50 милиона евро, но това вече не прави особено впечатление. Играчи целуват емблемата на тениската още на първата тренировка, въпреки че преди това са се изказвали остро именно за тази емблема.

Точно в годините на Зидан с екипа на Реал се поставя и началото на футбола като маркетингово оръжие – продажба на фланелки, предсезонни подготовки в екзотични страни и т.н. Въпреки че французинът изплаща всяко пени с представянето си, политиката на харчене не винаги е успешна. До този извод стига и Перес – само една титла на Испания, Купа на страната и Суперкупа при второто му „голямо харчене“ и купуване на звезди. Заслужава ли си? Фиго и Зидан при първото харчене, сега Роналдо и Бейл ще имат нелеката задача да отговорят на очакванията и да донесат 10-а титла от Шампионската лига.

Не винаги обаче най-богатият клуб печели Шампионската лига. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА