Last news in Fakti

18 Ноември, 2023 22:10 1 996 19

България поведе на европейското отборно първенство по шахмат при жените

  • шахмат-
  • будва-
  • франция-
  • българия-
  • нюргюл-
  • салимова

Отборът ни се наложи над Франция

България поведе на европейското отборно първенство по шахмат при жените - 1
Снимка: БГНЕС

Женският национален отбор на България победи Франция в седмия кръг на европейското отборно първенство по шахмат в Будва. Българките спечелиха с 3:1 точки и това им позволи да излязат еднолично на върха в класирането с 12 мач-точки, с една повече от Франция, предава БТА. Преди този кръг нито един от двата отбора не познаваше вкуса на загубата, а французойките имаха само едно равенство.

Силният старт на съперника обаче изглежда изобщо не бе стреснал българките, които проведоха истинска лекция в днешния ден. Особено впечатляваща бе победата на втора дъска, която завоюва Нургюл Салимова. С белите фигури тя победи Софи Милие за 38 хода игра. Така Салимова постигна трета поредна победа и продължава да е най-силно представящият се играч на всички втори дъски.

Първа победа пък постигна Белослава Кръстева, която на четвърта дъска спечели също с белите фигури срещу Анастасия Савина.

Включването на Кръстева бе изненадата в българския отбор в днешния ден и това се оказа много сполучлив ход, тъй като бронзова медалистка от световното първенство за девойки до 20 години бе много по-свежа от Савина и успя да я пречупи за 45 хода.

Победите на Салимова и Кръстева дадоха аванс на България от 2:0, но Франция се върна в играта, след като на трета дъска Полина Гишар надигра Гергана Пейчева.

Това остави развитието на изхода от мача изцяло в ръцете на играещите на първа дъска Антоанета Стефанова и Много добри думи заслужава и Деймант Долю-Корне.

Българката, която играеше с черните, имаше изгубена позиция след първите 30 хода, но не само успя да се измъкне от нея, но и обърна посоката на партията и я спечели след 55 хода игра, когато вече имаше позиция за мат. До края на европейското първенство остават още два кръга.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям зор

    23 0 Отговор
    Браво,успехи.
  • 2 Програма за шах

    0 16 Отговор
    Изкуствен интелект участва ли?
  • 3 Респект

    26 0 Отговор
    Ще станат Европейски шампионки
  • 4 Рая Ботева

    3 25 Отговор
    Антоанета взе златен медал с оная си работа преди време, а сега защо не и с отборчето

    Коментиран от #6

  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 5 Отговор
    антоанета никъде е нямала загубена позиция.още от дебюта имаше приятна игра.Докато кръстева стоеше зле и пред загуба.Партията на нюргюл бе доста равна и накрая я фаткоса.Не се прави ,че разбираш от шах и си сложи по силна програма от тази ,която ти анализира,ганчоовць!ти шах-нотация знаеш,а списвачо???предпоследният кръг е утреВероятно играят с Гърция.Защо забраняваш да пиша бе,ушанке???

    Коментиран от #9, #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Браво!

    26 1 Отговор
    Добре че има жени в тая държава !
  • 8 !!!?

    21 0 Отговор
    Брово ! Умни момичета !!!?
  • 9 Сандо

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Защо му се караш на човека?Та той просто е препечатал текста,както са направили същото и в други сайтове.Но едно ми е интересно - как не се намери поне един да редактира явно нескопосано написания материал?

    Коментиран от #10

  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 6 Отговор

    До коментар #9 от "Сандо":

    иде....за шах нямат право да пишат!Говорих ви за шаха в Германия...Виж им мъжкият отбор.....той нито знае какво играят,антоанетка и другите.За него шахмата е той мести ....и другия мести......Не е случайно в момента 1вото място на Германия.Едно време почти редовно ги побеждавахме.Сега ходих преди няколко дни.В бундеслигата им почти не играят българи,само Делчев,еддни друг младеж Нинов и в Базел някакво момчеоколо 40 и нагоре мисля Стоянов от софия.Интересно е ,че и там са на спонсори,а държавата бяга от даване на пари.Не можеш да пишеш за шахмат,без да знаеш шахматна Нотация!!!!!!!!!!Господ Джокович е Велик!!!Може ли а познаеш какъв резултат направих миналата събота на сеанс в Хорбен на 21дъски????
  • 11 Реалист1

    26 1 Отговор
    В рамките на шегата, но успехът на момичетата може да се дължи на това, че няма федерация.
    Съответно ако закрият БФС и футболът ще тръгне.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Браво!

    9 1 Отговор
    Добре че има жени в тая държава !
  • 14 умен и образован

    8 0 Отговор
    Отлично, момичета!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Защо триете коментари на опоненти.Може би са искали да напишат нещо грамотно за шахмата.......Макар да знам ,че освен трудно скалъпени елементарни обиди друго не могат да родят .........ганчооовците!Затова в германия пътищата им са прекрасни и тротоарите без никакви пропаания или обратни виражи,защото уважават и изучават шахмата,бг!

    Коментиран от #18

  • 18 обясних

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    подробно как Стефанова губи след 32.Ке6!, ама не дават.

    Коментиран от #19

  • 19 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "обясних":

    Гледах дебюта и там няма признаци на никаква инициатива за бели.Срещу шотландска партия това го играя и доста добър резултат имам.След това я видях с 2 офицера и единият офицер на А7 нямаше опонент,което е превес доста голям за черни и накрая я видях в тотално спечелен ендшпил.Ако е имало възможност за32. Ке6,то това е плод на случайно допусната грешка ще видя.но самата партия е вън от съмнение.От дебюта до ендшпила ,черни нямат никакви проблеми.Докато 4та дъска на бг,стоеше много зле.Бе набутала пешката Н-максимално и бе дала центъра и всичко на черните.Това,че е спечелила.......не означава ,че не е играла слабо.2дъска игра по интересно и творчески.Също набута пешка Н,напред но направи централен Кон на е5,който държешефронта! позицията и бе равна докато французойката не сгреши.3тата партия така не можах и да я видя.От това ,което гледам ..Дава се зала ,отчасти партии и повече даваха партията на немският младеж на 1ва дъска и на този карлсен,която бе дооста интересна....Днес гледам,че бг играе с полша.Според мен,ако така си играят няма по достоен за 1во място от българският отбор.Достатъчен е и равен резултат днес и последният кръг няма да има с кой да играят от първите,защото като гледам с всички са играли! ПС.Дай цялата партия да видя какво си видял на компа си!