Last news in Fakti

3 Януари, 2024 16:48 2 709 11

Ключов турнир за Нургюл Салимова, България е...

  • спорт

Родината ни е фактор в шахмата

Ключов турнир за Нургюл Салимова, България е... - 1
Снимка: БГНЕС

От 2-ри до 25-ти април в Торонто, Канада ще се проведе изключително престижният турнир на Кандидатките в женския класически-шахмат.

8 шахматистки ще играят всяка срещу всяка с черните и белите фигури, за да определят победителката в турнира, която ще срещне по-късно световната шампионка Жу Венжун от Китай за шахматната корона при дамите.

Две рускини, 2 китайки, 2 индийки, 1 украинка и Нургюл Салимова ще участват в дамския Турнир на претендентките.

Иначе казано или написано: Шахматистки от 5 страни са в борбата за световната титла по класически шахмат при дамите. България е сред тях.

Салимова влиза в битката като втора от Световната купа за 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 редник

    25 1 Отговор
    Успех на Нургюл!...
  • 3 Както винаги

    17 7 Отговор
    Пак благодарение на турците България е фактор в нещо положително

    Коментиран от #4

  • 4 Пръц

    3 19 Отговор

    До коментар #3 от "Както винаги":

    Кой го интересува шаха бе,кьоспе 😂

    Коментиран от #6

  • 5 отличничка е

    1 13 Отговор
    Ако разнообрази дебютите може да се пребори за шесто място.

    Коментиран от #9

  • 6 Ами примерно теб

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Пръц":

    Гледам изхождаш се под новина точно за шаха. Сложна игра е не е за амеби, от кажи се! Не си назорвай клетката, нямаш друга, да не почнеш да губиш равновесие🤣🤣🤣
  • 7 БгТопИдиот🇧🇬

    12 0 Отговор
    Убавица !
  • 8 Молба

    4 0 Отговор
    Господин Тервел Илиев, защо не помествате партии с анализи във вашата рубрика. На мен ще ми е много любопитно, ако някой шахмайстор коментира прочутата партия на младата Пейчева, с която спечелихме решителната партия и станахме европейски отборни шампиони за жени. И не само нея. Спомням си как преди време всяка партия на Фишер, Карпов, Корчной, Каспаров и др. се публикуваше с коментарии в пресата. Това носеше, а може и сега да носи шахматна култура и да ви отличи от другите сайтове, които се преписват един други. С уважение и очакване – ваш редовен читател
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "отличничка е":

    На голям шах,говоря за тази контрола на,която ще играят защита Каро-кан и пешечните структури,които се получават /особенно след 3.е5/е много подходяща за игра.Според мен на тази контрола и особенно,ако играе на елиминация Нюргюл Селимова е фаворит.Удивен съм,че женският шах се е развил неимоверно,след като спрях да играя.Тя разсипа Каро-кан на рапид и блиц,защото за тези контроли това е непододяща пешечна структура!Узивен съм,че компа направи така щото с лека ръка белите да играят антипозиционно.Такива ходове като 3е5 играят и срещу френска.......където иди дойди има някаква логика,но срещу каро-кан ми се вижа много грозно и неправилно!Нюргюл с белие -Касапин....Интересно ми е да играя с черни срещу такъв играч.Досега от шахматиска не съм губил....но.......гледах ги внимателно и другите бг....опасни са!
  • 10 съвет

    9 0 Отговор
    Това момиче ще е полезно в командния състав на армията ни. Шаха е стратегическа игра.

    Коментиран от #11

  • 11 Еййй

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "съвет":

    Тя ще си прецени! Който пък много разбира от армии, да взема да отива!