Last news in Fakti

30 Януари, 2014 10:29 1 553 0

Нови непознати факти за футболната игра (част 3)

  • фенове-
  • факти-
  • случки-
  • футбол

Факти, за футбола, които много малко хора знаят

Нови непознати факти за футболната игра (част 3) - 1
Снимка: БТА/АР

Запалените футболни фенове знаят 2 и 200 за играта - кога е играл даден отбор, какви резултати е постигал в близкото и далечно минало, кои футболисти са преминали през тима. Днес обаче ще ви представим нова порция от малко известните факти за футболната игра.

1. Нека да аплодираме

През 1939 г. по време на мача между виенския „Рапид” и германския „Франкфурт” австрийците вкарали 3 гола в последните 15 минути. Оттогава на домакинските мачове на „Рапид” публиката всеки път аплодира футболистите в последните 15 минути.

2. Хоби

Известно е, че Лев Яшин не е бил само футболен вратар, но и хокеен. През 1953 г. той спечелил Купата на СССР по хокей и станал бронзов медалист във футболния шампионат на страната. Яшин получил предложение да се включи в хокейния отбор за световното първенство, но предпочел да се съсредоточи в другото си поприще.

3. Началото на войната

 Поражението на Хондурас от Салвадор на 15 юни 1969 г. по време на квалификациите за световното първенство по футбол станало непосредствената причина за избухването на войната между двете държави. Двубоят дава началото на така наречената Футболна война, макар че подбудите за нея са били далеч по-дълбоки от една загуба на терена.

4. Ще избегнем загубата на всяка цена

В испанския град Фуенте домакините приемали футболистите на „Гонша”. Само няколко минути обаче били достатъчни на гостите, за да поведат с 0:2. Тогава на полето, като в истинска корида, се появил разярен бик, следван от втори и от трети. Футболистите хукнали презглава, а главният съдия едва успял да се спаси в съблекалнята. Наложило се мачът да бъде отложен. По-късно обаче се оказало, че всъщност животните, подготвени за корида, били пуснати от местен запалянко, който не искал да гледа погрома на любимия си отбор.

5. Прекалена радост

В първенството на Гърция през 1978 г., където „Етникос” приел като домакин ПАОК, гостите открили резултата. Те обаче толкова дълго споделяли радостта си със своите привърженици, че не чули сигнала за подновяване на играта. Така домакините необезпокоявани изравнили резултата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА