Last news in Fakti

24 Декември, 2015 11:19 4 660 6

Водорасли заменят нефта

  • coalgae-
  • биогориво-
  • нефт

Учени от университета "Нелсън Мандела" в ЮАР са разработили нов вид гориво, което според тях може да покрие голяма част от нуждите на страната от нефт. Продуктът носи името Coalgae и се състои от въглищен прах, получаван в процеса на разработка на мини, и отглеждани в изкуствени условия водорасли.

Двата съставни материала се оформят като брикети, които се изсушават и след това се нагряват при температура 450 С° в безкислородна среда. Резултатът е висококачествено биогориво, което не отделя дим при горене и има аналогични на суровия нефт свойства.

Изследователите твърдят, че Coalgae може да замести до 40% от нуждите на Южна Африка от нефт. Производственият процес на новото биогориво е прост, а крайната му цена не надвишава тази на природния аналог. Освен това суровината е отпадъчен продукт от добива на въглища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    0 0 Отговор
    Не били отделяли дим а с какво ще ги изсушат и нагряват до не малката температура от 450 градуса.
  • 2 опсмопсус

    0 0 Отговор
    С ток!Общо взето май ще си чешат езиците само!Няма по-евтино от петрола и въглищата!
  • 3 а ся

    0 0 Отговор
    И да има , ние никога няма да разберем . За жалост , проекта на учение най - вероятно ще бъде спрян , изтрит и забравен . Много велики умове са си отишли мистериозно , след работа по "незначителен " проект .
  • 4 гост

    0 0 Отговор
    И с какво ще помогне това "ново гориво" за мижавите 30-35% КПД на ДВГ или за ненадежноста , скъпата поддръжка и малкия ресурс на същия , да не говорим за всичките му останали недостатъци . Няма нужда от нови "горива" , а от премахване на процеса "горене" от енергетиката и транспорта .

    Коментиран от #5

  • 5 некойси

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    разбираш ли ... трябва всички да сме зависими от даден горивен ресурс, тъй като настоящата световна икономика е петролно ориентирана, те всячески се опитват да запазят тази зависимост, дори правят опити да създадат нови такива (горивни клетки на водород).
    В известен смисъл инстинкта за самосъхранение на световната икономика спъва и дърпа назад за да запази статуквото.
    Ако искаме промяна тя трябва да бъде генерална.
  • 6 Инженер Химик

    0 0 Отговор
    Нищо не знаете, пичове :)