Last news in Fakti

17 Октомври, 2011 14:01 2 236 0

Изобретиха нови роботи-спасители

  • роботи-
  • земетресение-
  • наводнение

 

Заради разрушителното земетресение през март правителството в Япония отпусна $14 млн. за разработка на нов вид роботи - спасители. Идеята е при бъдещи земетресения ваденето на хора под развалините и по водата да става посредством подобна умна електроника.
 
На този етап японците са готови с три варианта на роботи-спасители. Първият не може да се нарече точно робот, защото представлява свръхиновационен костюм, който значително увеличава физическата сила на човека.
 
Вторият обаче представлява пълноценен робот, създаден за работа на сушата. Без пряка човешка намеса той е способен да открива и вади хора, затрупани от срутени сгради. Най-интересна от техническа гледна точка е третата разновидност на роботите-спасители.
 
Информацията за нея също е оскъдна, но се знае, че този робот може без проблем да се движи и работи под вода. За разлика от гореописанете два модела, този не се "плаши" от никакви водни стихии. Особено удачен е при сериозни наводнения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА