Last news in Fakti

4 Ноември, 2011 22:23 2 304 2

Търсим извънземни по градските им светлини

  • извънземни-
  • светлини
Търсим извънземни по градските им светлини - 1
Светлините на европейските градове според Гугъл

Учени са на път да приложат радикално нов подход за търсене на извънземни цивилизации, съобщава TechNews.bg. Досега проекти като  SETI разчитаха на засичане на радиосигнали от други планети. Развитието на технологиите на Земята обаче подсказва, че външните цивилизации може да не използват радиовълни в космически мащаб, които да бъдат засечени. Какво е тогава решението?

Изследователи от Харвард и Принстънския университет са разработили нов метод за търсене на извънземни форми на живот. Абрахам Льоб и Едуин Търнър предлагат търсене на следи от изкуствено създадена от цивилизациите светлина, по аналогия със светлината, която излъчват нощно време градовете на Земята.

С помощта на спектрален анализ, учените ще могат да определят дали дадена светлина е естествена или изкуствена, съобщават от университета Корнел. На този етап обаче съществува проблем с недостатъчно развитата техника за подобни изследвания.

Търсенето на извънземни светлинни следи ще стане възможно със следващо поколение телескопи. Според учените, телескопът JWST (James Webb Space Telescope), който ще смени Хъбъл, е способен да се справи с тази задача. Диаметърът на JWST е 6,5 метра, или близо три пъти повече от Хъбъл. Пускането на новия телескоп е насрочено за 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 0 Отговор
    Да от Харвард винаги са успявали да получават средства за дейностите си. Интересно че чак сега са се сетили да конкурират SETI, в която от години "учени" получават отлични заплати измисляйки си все по нови и нови глупости за да бъдат финансирани.
  • 2 Чичо Скрудж

    0 0 Отговор
    Всекиму своето