Last news in Fakti

29 Май, 2017 16:23 2 369 0

Може и да се вярва на фитнес тракерите?

  • фитнес тракер
Може и да се вярва на фитнес тракерите? - 1

За да отговорят на този въпрос, изследователи от Станфордския университет са провели собствено проучване с участието на 60 души на различна възраст, пол, индекс на телесната маса и 7 устройства. Доброволците са носили едновременно Apple Watch, Basis Peak, Fitbit Surge, Microsoft Band, Mio Alpha 2, PulseOn и Samsung Gear S2, за да бъдат сверени показанията им при ходене, бягане и колоездене с данните от специализирана медицинска апаратура.

Резултатите на различните фитнес тракери са показали изненадващо висока точност в измерването на пулса с грешка в рамките на 5%. Силата на потребителската електроника обаче явно не е в прецизното изчисляване на изгорените калории. Само Apple Watch и Fitbit Surge са успели да се вместят в рамките на минималното отклонение от 27%. Останалите уреди са показали грешки до 97% (PulseOn) от измереното с медицински прибори.

Учените подчертават, че измерването на калориите зависи от множество променливи величини. Дори потребителите да следват точно указанията за различните програми на джаджата по пол, ръст, възраст, тегло и т.н., алгоритмите за пресмятане на използвана енергия се пишат от производителите и обикновено са далеч от идеалния механизъм за изчисление. Ето защо от Станфордския университет не препоръчват пълно доверие във фитнес тракерите и съветват никога да не се спестява по някой допълнителен километър въпреки успокоителните показания на джаджата.

Може и да се вярва на фитнес тракерите?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА