1 852 1

Автомобилите ще предупреждават за инфаркт

Автомобилите ще предупреждават за инфаркт
Георги Касабов

Мичиганският университет и Toyota обявиха, че разработват специална програма, която ще предупреждава водачите за риск от сърдечен пристъп, съобщава Science Daily. Според ръководителя на проекта доц. Кайван Наджариан японците се обърнали към екипа му преди година с идеята за технология, която да контролира и анализира в реално време основните физиологични процеси в човешкото тяло и да предвижда опасност от инфаркт.

Според статистика, предоставена от Toyota, причина за значителна част от пътнотранспортните произшествия е прилошаване на водача вследствие здравни проблеми като кардиологични заболявания, инфаркт на миокарда и исхемичен инсулт. Учените от Мичиганския университет и инженерите на Toyota смятат, че интегрирана в автомобила медицинска програма ще може да следи сърдечния ритъм на шофьора, да анализира показателите и предвижда предстоящо влошаване.

За целта специалистите ще трябва да се справят с два основни проблема. Първият са смущенията, с които фоновите шумове в автомобила могат да попречат на точната работа на чувствителната медицинска апаратура. Втората трудност са самите алгоритми, по които ще софтуерът ще обработва данните в реално време.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • ХАХА
    Отговор
    1 23:18  09.06.17
    далече сме от това

Напиши коментар:


Публикувай