Last news in Fakti

1 Март, 2019 14:09 7 168 13

Да управляваш камион от 2000 км

  • einride-
  • ericsson-
  • 5g-
  • mwc 2019

Шведската компания Einride представи на изложението MWC 2019 в Барселона демонстрационен стенд, от който благодарение на мобилна връзка от пето поколение може дистанционно да се управлява камион. 5G-оборудването за системата е доставено от Ericsson.

Пултът за дистанционно управление прилича на симулатор за компютърна игра. Камионът, който се намира на 2 000 км от водача в Швеция, се контролира с педали, волан и няколко монитора, на които без никакво забавяне се прожектира сигналът от няколко камери.

Самият тежкотоварен автомобил не се движи свободно по улиците, а на подсигурен полигон, като от съображения за безопасност скоростта му е ограничена на 8 км/ч. Шестте монитора позволяват почти пълноценна ориентация в пространството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 11111

    56 5 Отговор
    Пълни глупости - дори и шофьора да е седнал в камиона и да гледа картината на монитори забавянето е минимум 0,5 секунди. Който иска да кара 40 тона с 80 км/ч и половин секудна забавяне да ходи да се прегледа

    Коментиран от #2, #11

  • 2 Свиквай

    28 6 Отговор

    До коментар #1 от "11111":

    Трябва да свикваш - тепърва ще измислят още по-големи небивалици. На запад това му казват иновация - измисляш нещо безмислено, караш хора да го купят за милиони и с тях успеваш да навиеш други хора да повярвят в глупостта ти. Накрая си щастлив, че си надхитрил богати хора. На това им се крепи бизнес модела на повечето иноватори.
  • 3 гост

    22 4 Отговор
    Какъв е смисълът на това и колко сигурно може да се нарече? Дори и да има автономно спиране и други мерки за сигурност, то защо се инвестират милиарди в подобни системи? Защо се опитват да оставят хората без прехрана, въпреки че в случая пак някой ще го кара, само че няма да е в реално време, а ще си пържи очите някъде, без да усеща нищо. Ами проститутките? Те как ще оцелят без редовната прехрана?
  • 4 Бат Мишо

    18 4 Отговор
    И полицая кък ще разбере кът го спре правоспособен водач ли кара или сина му на 8 г ....кък ще разбере спазвал ли е почевките спал ли е щот кът заспи на електронната игра или му спре връзката или спре тока или изгори процесора ЕДНИ 40 ТОНА СТАВАТ НЕУПРАВЛЯЕМИ с 90 км в час.....А кът се спука гума или някой руски хакер кът им набарбаляска системата с вируси ТОКУ ВИЖ сички западни тирове се окажат в Русия ПРИ ТВА СЪВСЕМ ЗАКОННО щото няма водач -няма виза - сами си додаха ний де да знаем и на рашките ще остане само тежкото разтоварване и да викат ПРАТЕТЕ ОЩЕ хихихихи пък ще ви ги върнем АМА ПОСЛЕ -веднага след като ви платим лендлийза за 2 та световна муааааахахахаахх
  • 5 Бат Мишо

    13 2 Отговор
    Какото му е сигурно ве брат - в секи сайт можеш да си купиш техника дет заглушава ДЖИ ЕС ЕМ сигнала -заставаме край магистралата - заглушаваме - онова дрънди аварийните спирачки и разтварваме - може и на буксир и возилото в къра за разкостване и разтварване на споко с 1 стар Жуган
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 незнайко

    3 2 Отговор
    Дано това си остане само като ВИДЕОИГРА ! Безсмислено и неприложимо поради редица фактори.
  • 8 chakaraka

    0 0 Отговор
    Аз и брат'чедите ша чакаме да се разпада връзката и кат' спира камионът ша точим тунджа (гориво) :)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост от бъдещето

    2 0 Отговор
    За 80 км/ч ще има система по магистралите след като има 5 G / навсякъде / , това е по-скоро за паркиране и маневриране по спедиторските центрове , клиенти и гаражи. Так като Пешо викне " Ей, алоу , аре дай още половин метър назад " системата няма да го чуе и разбере най вече
  • 11 некойси

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "11111":

    Карам дрон който лети с 50 км/ч по 4G (предишния протокол на управление).
    Закъснението варира от 1 до 4 милисекунди и е напълно приемливо.
    Новият 5G предполага по-малки закъснения и по-стабилна връзка!

    Коментиран от #12

  • 12 ТиСиКарай

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "некойси":

    Карай си дрона, човек ти каза ... устройства за 20 долара заглушават тези сигнали и ако върви зад теб - ти си брой милисекундите - но устройвтото няма да го видиш повече, нищо ще се обади повече.
  • 13 bad

    1 1 Отговор
    Става ПТП и...., ама то свърши ми нета...няма обхват и други такива