Last news in Fakti

28 Октомври, 2019 15:14 5 314 11

Изстрелват по-мощен телескоп от Хъбъл

  • телескоп-
  • космос-
  • хъбъл-
  • уеб
Изстрелват по-мощен телескоп от Хъбъл - 1

От около 30 години учените активно използват уникалните възможности на космическия телескоп Хъбъл, с който са направени хиляди открития. Технологиите обаче вече са далеч напред и телескопът е остарял, което кара НАСА да започне да разработва ново, по-модерно устройство.

Изстрелването на най-големия телескоп е планирано за 2021 година. В техническо отношение новият телескоп, кръстен на Джеймс Уеб, значително ще надмине Хъбъл. Така огледалото ще бъде три пъти по-голямо, а масата му ще бъде три пъти по-малка. При производството на огледалото на телескопа Уеб е използван берилий, който осигурява запазване на формата при ултра ниски космически температури.

Изстрелват по-мощен телескоп от Хъбъл

Работата на телескопа ще бъде осигурена от 126 двигателя, които ще въртят огледалото на стъпки изключително малки стъпки. Ефективността на отразяване на огледалото се осигурява от специално златно покритие. В резултат на това новият телескоп улавя 50 пъти повече светлина от инфрачервения спектър.

Основната задача на орбиталния телескоп Уеб ще бъде да идентифицира планети, подобни на Земята, както и проучването на дълбокия космос. Телескопът е разработен от Нобеловия лауреат Джон Матер, който ръководи група учени, които започват работа през 1996 г. в НАСА.

Изстрелват по-мощен телескоп от Хъбъл

Тогава обаче специалистите казват, че не могат да реализират всичките си идеи поради несъвършените технологии и очертават 10 иновации, необходими за реализацията на проекта. Малко по-късно през 2007 г. проектът е оценен на 0,5 милиарда долара. Сега цената на създаването на нов телескоп се повиши до 10 милиарда долара.

В проекта участват над 10 хиляди специалисти. Телескопът ще бъде изстрелян на орбита през 2021 г. от космодрум, разположен във Френска Гвиана, а устройството ще бъде доставено в Космоса от изстрелващ апарат Ariane 5 от Европейската космическа агенция. Работната височина на орбитата на телескопа е 1.61 милиона километра. До 458 гигабита информация ще се излъчват ежедневно на Земята в продължение на 10 години.

Изстрелват по-мощен телескоп от Хъбъл


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шаро

    9 3 Отговор
    Нещо орбитата ми се струва доста висока

    Коментиран от #6

  • 2 jorj

    13 15 Отговор
    Колко ушанки са използвани??!! 0,000000...1!!!!!!
  • 3 Той

    8 3 Отговор
    Нещо в орбитата ме смущава!?!
  • 4 Плевнята съм отново в играта сме😂😂😂

    5 4 Отговор
    Ше ида дам да агитирам да доидат у видин да прават телескопа че вагена не ние толкова технологичен нали сме нация техническа😂😂😂😂😂😂а в кържали ше се правят двигателите за изстрелването на телескопа😂😂😂😂😂😂
  • 5 куку руку ку

    10 1 Отговор
    4 пъти по-далеч от луната?
  • 6 Язе

    14 0 Отговор

    До коментар #1 от "шаро":

    Няма грешка. Телескопът трябва да бъде на хелиоцентрична орбита на около 1500000 км от Земят.
  • 7 куку руку ку

    17 0 Отговор
    A eто и обяснението:
    Космическият телескоп на Джеймс Уеб няма да бъде в орбита около Земята, както е космическият телескоп Хъбъл - той всъщност ще орбитира Слънцето, на 1,5 милиона километра (1 милион мили) от Земята, в това, което се нарича втората точка на Лагранж или L2...
  • 8 реалиста

    9 6 Отговор
    а руснаците пуснали водка с вкус на мента

    Коментиран от #9

  • 9 осведомен

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "реалиста":

    Ариана не е ли френска къде е друсаното африканче
  • 10 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    Браво НАСА>Браво АМерика!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.