Last news in Fakti

26 Януари, 2020 11:30 2 708 14

ЕС забранява лицевото разпознаване на публични места до 2025-а

  • face id-
  • лицево разпознаване-
  • ес

Използването на лицево разпознаване на публични места в държавите-членки на ЕС може да бъде забранено до 2025-а, съгласно скорошно предложение на Европейската комисия. Според нея преди иновативната технология да бъде внедрена в обществени зони, тя трябва да бъде по-добре регулирана, така че да се предотвратят нарушения на личното пространство.

Едно от предложенията на Комисията е държавите-членки да създадат орган, който да гарантира правилното прилагане на новите правила, които се очаква да бъдат оповестени следващия месец.

„Използването на технология за лицево разпознаване на публичните места ще бъде забранено за определен период - от три до пет години. През това време ще се разработи надеждна методология за оценка на въздействието на иновативната технология, както и възможни мерки за редуциране на риска от нея “, гласи документ на Euractiv.

Китай беше първата голяма държава, която прие лицевото разпознаване на публични места. Съвсем наскоро правителството на Пекин реши да инсталира технологията в аптеките, като изисква от хората, които купуват лекарства с рецепти, да сканират лицата си за проверка.

Няколко европейски държави вече изразиха намерението си също да интегрират лицево разпознаване на публичните пространства. Наскоро Германия проведе подобен тест в Берлин. Сканиращи системи за лицево разпознаване са били изпозлвани в жп гарите и летищата. Тестът, който се счита за успешен от местната власт, вече е завършен, така че се обмисля широко инсталиране на системи за разпознаване на лица.

Приемането на лицево разпознаване нараства бързо в технологичната индустрия, като понастоящем такива системи се използват от редица устройства, включително смартфони и компютри.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Печенег

    13 7 Отговор
    Ще се изпозва краварски софтоер за крако - разпознаване!
  • 2 Бачо Киро

    37 2 Отговор
    Няма страшно, с телефоните отдавна сте си дали и отпечатъците, и лицевите характеристики, че и ретината ... Всичко в името на мързела ... А едно време щяхте да викате, че не сте престъпници, че да ви искат такава информация ... Хората са масово оглупели след излизането на ФБ и прочие простотии ....

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Boxer 3.0

    20 3 Отговор
    А си мигнал, а системата ти е дръпнала шалтера...
    Една стъпка по близо до Аушвиц!
  • 5 Ню Джендърейшън

    20 2 Отговор
    Виртуалното робство все повече затяга своите окови ! Продължавайте да блеете зомби овце !
  • 6 Да бе

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бачо Киро":

    А тези, които хвърлиха плочките и се върнаха към "нокия с фенерче"? Вече двама колеги го направиха, и аз го обмислям. Хората са вече на 40+, чатове и фейсбук не ги интересуват, имат си компютри и лаптопи.

    Коментиран от #10

  • 7 ТОЧКАТА

    9 0 Отговор
    Оруел!!!!бедна ти е фантазията,ЧОВЕК!!!!!!
  • 8 Добра новина

    3 0 Отговор
    за Борн, Бонд и ИДИЛ
  • 9 Биг Брадър Пахлави

    4 0 Отговор
    а на дроновете ще остане ли ?
  • 10 тотално изветрял

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Да бе":

    Направо минете на телефони със шайба. От нет няма нужда. Това, Вайбър, Телеграм, навигация, са все безполезни и ненужни неща.

    Коментиран от #13

  • 11 незнайко

    7 0 Отговор
    МАТРИЦАТА полека лека става реалност !!!
  • 12 tha boogeymen

    3 0 Отговор
    само тъка -даже требе да се забрани въобще
  • 13 Да бе

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "тотално изветрял":

    Всеки с потребностите си. Имам навигация в колата, служебни компютри в офиса, у дома са два настолни и два лаптопа, други джаджи като таблети за децата, смарт тв и пр. не се броят.
    Все по-рядко ползвам в движение "екстри" като Вайбър, Телеграм. Закрих си регистрациите в социалните мрежи, които са чиста загуба на време.
  • 14 Факт

    1 0 Отговор
    Утре и кепе вирус!