Last news in Fakti

24 Януари, 2020 18:40 6 815 16

Как да си спестим главоболието след повечко вино

  • вино-
  • серен двуокис-
  • махмурлук

Виното е изключително чувствителна напитка, на чието качество влияят светлината, кислородът и различни микроорганизми. За защита от тях в него като консервант често се добавя серен двуокис (SO2 или e220), който според мнозина е основен причинител на главоболие след употреба.

Серният двуокис е сертифициран по цял свят като хранителна добавка. Използван е още в Древна Гърция за обработка на глинените амфори за съхранение на вино, а производителите и досега го прилагат като защита срещу въздействието на различни бактерии.

Сам по себе си в повечето случаи серният двуокис няма отношение към главоболието. В случая с виното то обикновено се дължи на прекаляване с количествата, макар че при някои хора се наблюдава непоносимост към сярата (любопитен факт е, че в шепа стафиди се съдържа 10 пъти повече SO2, отколкото в чаша вино).

Това обаче не значи, че е изключено да се попадне на вино с прекалено много серен двуокис. Познава се сравнително лесно по миризмата на запалена клечка кибрит. В такива случаи съществуват няколко метода за пречистване.

Най-цивилизованият и разпространен способ е виното да бъде прелято в декантер. Серният двуокис е газ, който изветрява лесно, така че върши работа дори бутилката да бъде оставена да "подиша" за известно време. Някои сомелиери обаче прибягват до по-ефективен метод. Те пускат във виното медна монета, която рязко понижава концентрацията на SO2.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    43 5 Отговор
    От хубаво вино глава не боли!:)))

    Коментиран от #9

  • 2 Гърците

    28 4 Отговор
    Вероятно им е скапано виното,затова.Ние пием от тракийското и не боли глава.
  • 3 С.С

    36 5 Отговор
    Някой ще каже: по-добре главоболие от вино,отколкото натравяне с концентрат!
    Бутилка-две мерло или мавруд от Мелник,меко и мазно сирене за мезе,сладки приказки и нежна компания-нека пък имам главоболие на сутринта. А спомени....хъм,кой знае.

    Коментиран от #12

  • 4 Шампанионката

    15 3 Отговор
    Сутринта рано!

    -от това вино снощи, много ме боли г@зо!
  • 5 А така

    11 1 Отговор
    Г.. з боли от хубаво вино, питай патило..
  • 6 Сандански

    21 4 Отговор
    Отдавна НЕ консумирам купешки алкохол! Правя си виното сам, даже тая година пия от МАЛИНИ, че щяха да ме глобяват, че не си поддържам едни наследени преди 12 години 4дка. Луди сте да давате пари за амбалаж, коркови тапи, етикети, транспорт и реклама- колко ще изпиете?! Правете си виното сами! От Гърция ми предложиха 5€ за литър малиново! Дадох 3 бутилки армаган на един хотелиер, оня го дал в лаболатория и ми скочи с оферта ))) Ми няма как да го изпия и ще продавам! Глава не боли от хубаво вино!
  • 7 Plovdiv

    16 1 Отговор
    Като човек, който изпива по около 20 литра червено вино на месец от 1 ноември до 1 април, ще ви кажа безкрайно прост и много лесен начин да не ви е крив светът след препиване с това велико питие: Просто си намерете доставчик на хубаво ДОМАШНО вино! Ако пиете истинско вино, нама да ви има нищо на другия ден, даже да изпиете литър, и повече. Ако решите да пиете и бира, то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО бирата трябва да е преди виното! Ако е обратното, ще разберете на сутринта как са се чувствали в Содом и Гомор...
  • 8 Ниска хигиена

    9 8 Отговор
    Какво домашно да си купя? В захабени пластмасови бутилки или в стъклени? В надраскани пластмасови бидони от миещи препарати правено или в други бидони?
  • 9 йож

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "русенец":

    и истинска направено с мерак от качествено грозде.
  • 10 гост

    9 0 Отговор
    Ехо,шушумиги.В статията става въпрос ,ако прекалиш с вино. За да прекалиш ,значи си изпил поне литър и половина.
  • 11 Японеца

    13 0 Отговор
    В язовирите няма вода! Тецовете горят боклук! Злато, платина и сребро се добива, а за нас 0.7%! Четете и си трайте, да не развалите далаверата!
  • 12 Сомилиера

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "С.С":

    Мавруда е асеновградско вино бе ,голям познавачо.От Мелник виното обикновено е от широка мелнишка лоза.
  • 13 Townboy

    2 0 Отговор
    Ако ви боли глава след вино значи сте избрали лошо вино или фалшиво (на прах). От хубаво вино глава не боли.
  • 14 007

    0 0 Отговор
    Лаановата чорбъ е убиец на махмурлука 🤪💣💥🥤
  • 15 Хаджи Папурко

    0 0 Отговор
    Бог да прости дядо, едно време казваше,че пиенето е мъжка работа,за останалите има сладкарници с боза.
  • 16 тойота

    0 0 Отговор
    Аз сутрин вместо кафе удрям 1 2 бирички.От обед нататък пийвам ракийца.Вечерта пия или вино или ракия , обаче прееи да легна винаги затапвам с 1 бира , за спокоен сън.