Last news in Fakti

21 Февруари, 2020 12:46, обновена 25 Юли, 2022 15:06 46 972 15

Как да промием радиатора на колата за половин час

  • радиатор-
  • промивка-
  • почистване

Всеки опитен автомобилист знае, че за да върши работата си ефективно, радиаторът на охладителната система на автомобила се нуждае от периодично почистване. Полепналата мръсотия, натрупванията от сол и насекоми могат да доведат до проблеми, чието решаване излиза много по-скъпо от измиването на питата.

Нечистотии обаче се натрупват не само от външната страна на радиатора, а и във вътрешността му. Проблемът се задълбочава, ако собственикът му пести от антифриз, което често води до корозия. Нарушената херметичност на системата гарантира попадането на кислород, който пък води до появата на окиси. С времето в радиатора се отлагат всякакви нечистотии, които му пречат да охлажда правилно мотора.

Добрата новина е, че стига да не тече, радиаторът може да се промие бързо и резултатно с помощта на съвсем подръчни средства. За целта са необходими малко дестилирана вода, пакетче сода или лимонена киселина, две пластмасови бутилки по 1.5 литра и парче маркуч с подходящ размер, който да пасва на входния и изходния отвор.

След като радиаторът се свали и измие добре отвън, като в процеса се провери внимателно за течове (виждат се добре благодарение на яркия цвят на антифриза), вътрешната промивка може да започне. Маркучите се прикрепят към отворите, а към тях се съединяват бутилките с по около литър предварително подготвен разтвор на содата или лимонтузуто. Работа за целта върши добър изолирбанд.

Щом бъде "затворена" по описания начин, в системата трябва да започне да циркулира разтворът. Това става чрез последователно стискане на пластмасовите бутилки, течността в които скоро започва да придобива ръждив цвят. Постепенно в шишетата започват да се появяват всевъзможни съсиреци и гадости, а след половин час помпане разтворът става напълно непрозрачен, което означава, че трябва да бъде сменен.

Когато процедурата бъде повторена достатъчно пъти, за да остане само бистър разтвор, почистването е завършено. Преди да бъде монтиран обратно, радиаторът задължително трябва да бъде промит с дестилирана вода, след което остава само да се налее антифриз.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 автомобилен инженер

    54 4 Отговор
    Пълни глупости на н-та степен.... А какво правим с мръсотията в останалата част на охладителната система?
    Системата се промива с маркуч с обилно течаща вода от чешмата, тези гевезелъци с дестилирана вода са напълно излишни. Промиват се първо цялостно систмата, после ако е възможно по отделно радиаторите на парното и водния- без да се свалят от колата. Ако мръсотията е голяма, слага се препарат, налива се вода и се кара така 2-3 дни, след което пак се промива..... Но една кола оставена ли е до там, че да се затлачи, то по-добре да не я реанимирате, а да си търсите друга. Затлачена охладителна система, експлоатирана дълго време, неминуемо създава и други проблеми в двигатела, които тепърва предстои да лъснат....Също и в отоплителната система/парното/

    Коментиран от #2

  • 2 Рошко

    24 3 Отговор

    До коментар #1 от "автомобилен инженер":

    Ами нали трябва да пишат нещо, било то и глупости толкова акъл има човека, и толкова написал
  • 3 перничанин

    8 3 Отговор
    Чудно, как статия с два коментара и 3 оценки (моята оценка е една звезда) има 5 звезди. Касабов, кой нормален ще си прави труда да сваля радиатор, ако е здрав. Ако е сцепен, сменяй.
  • 4 Миризлив пор

    8 4 Отговор
    Тия ала-бала щуротии се правят за радиатора на парното, не че е скъпо ама за да се смени обикновено се разглобява половината кола. Не се ползва Лимонтозу и сода а си има "промивки" и няма смисъл да се слагат бутилки и т.н. хората отдавна ползват помпа от пералня + съд с нагревател. Радиатора за охлаждането нов е много по-евтин. Хора събъдете се, вече не сме през 90-те кога части за западни автомобили хем че нямаше ами и бяха ужасно скъпи и се ходеше до Турция за тях.
  • 5 Изтрещял електрофил

    7 29 Отговор
    Промиването на радиатора не е добра идея. Така ДВГ ще се охлажда повече, т.е. - ще губи повече топлина, което ще му намали КПДто. Но пък за сметка на това, ще повиши КПДто на целият автомобил. Ако дори добавим още две-три скоростни кутии, КПД може да стане над 100%, защото скоростните кутии качват КПД.
  • 6 тъпизми

    8 1 Отговор
    и двата радиатора от снимките са за боклука, двигателите също.
  • 7 факт

    2 1 Отговор
    има си специални добавки по магазините с който се прави промивка на цялата охладителна система.Обаче колко е резултатно това все още не е доказано!
  • 8 наблюдаващотдалеч

    0 1 Отговор
    Явно автора има представа за сваляне на радиатор, само от москвич и жигули. Освен това, ако се промие само радиатора, ефектът е малък. Точно колкото радиатора е замърсен и блока на двигателя. Затова се промиват заедно, с препарати които дават възможност да не се сваля и термостата.
  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 5 Отговор
    ас на моя москвич, се испикавам в радиятура и готовво. всяка зима гу прая.

    Коментиран от #10

  • 10 якхий

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    имъ ли ефек?

    Коментиран от #11

  • 11 Ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "якхий":

    Мноу як ефеК има шъ знайш
  • 12 незнайко

    1 1 Отговор
    Не е ли по лесно да си купим китайски радиатор и да караме още 5 години !!!
  • 13 Шаран БГ

    5 2 Отговор
    Радиаторът се "смъква" за половин ден и малко горница. Надвечер ще съм готов.Да се уточним за "содата" !? Каква да бъде ? Глауберова, каустик или биКарнобат ? С последната преди по-вече от половин век баба ми си правеше "шербет". Рецептата е следната: В чаша вода- 250-300 мл. се разтваря захар / две чаени лъжички/. Добавят се две ч.лъжички оцет. Во време оно бе само винен. Сега се "турга" лимонов сок. Чаената лъжичка се пълни с хлебна сода. Изсипва се в чашата. Бърка се интензивно.Още докато протича неутрализацията м/у содата и киселината / докато шупти / се пие на големи глътки.След изпиването на "шербетя", баба ми се уригваше блажено и отново хващаше мотиката. И така до 88 годишна възраст !!
  • 14 Бай Пешо

    0 2 Отговор
    Не забравяйте при промивка да свалите термостата
  • 15 не го промивайте

    1 1 Отговор
    ако не искате да птотече