Last news in Fakti

8 Март, 2023 11:25 6 362 7

Струва ли си почистването на двигателя с водород?

  • двигател-
  • водород-
  • почистване-
  • съвети

Превенцията отнема час и половина

Струва ли си почистването на двигателя с водород? - 1

Добре известен факт е, че от изгарянето на бензин, дизел или газ се образуват въглеродни отлагания по стените на цилиндровия блок, буталата и клапаните - смес от смоли, лакове и сажди - явление, което води до недобра работа на агрегата и температурата вътре в двигателя се повишава значително.

Това допринася и за неговото износване. В крайна сметка лошото движение на буталата и клапаните поради въглеродни отлагания води до намаляване на налягането в цилиндрите - загуба на компресия. А ефективността и мощността на двигателя директно зависят от компресията. Намаляването на компресията с 15% от нормалното при класическите двигатели е критично и може да доведе до голяма повреда.

Именно заради това си струва превенцията, която отнема час и половина прекарано време в сервиза. Толкова време отнема качественото почистване на двигателя с водород. Услугата се извършва без разглобяване на двигателя, като изчиства маслени налепи по буталата и нагар по клапаните. Като цяло с тази процедура се почистват и катализатор, филтър за твърди частици, бутала и бутални пръстени, изпускателен колектор, запалителни свещи, инжектори, кислородна сонда (ламбда сонда) и EGR рециркулационен клапан.

Според специалистите до 18% намаление на разхода на гориво за всички видове (бензин, дизел, газ) е възможно благодарение на процедурата. водородното прочистване функционира като добавка към горивото, действа като катализатор за по-добро изгаряне на горивото (ускорява горенето 10 пъти, повишава ефективността на основното гориво), а благодарение на допълнителното насищане на горивото с водород се повишава цетановото и октановото число на горивото. Тоест намалява се времето, необходимо за запалване на горивото, ускорява се работата на двигателя и се увеличава мощността му.

Всичко това води до улесняване на т.нар. студен старт през зимата, почиства изпускателния колектор, филтъра за твърди частици и катализатора, увеличава периода между регенерациите на филтъра за твърди частици, почиства горивната камера на двигателя. Водородната система не използва химикали, които могат да повредят частите на двигателя, а се състои само от смес от газове водород и кислород, което я прави безопасна за използване.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Теслата

    42 5 Отговор
    Авто-мото хомеопатията е също толкова безполезна колкото и обикновенната хомеопатия. Водородното почистване служи само и единствено да напълни джоба на сервиза и да изпразни вашият. Пробвано с дроселова клапа на ТДИ, никакъв, ама абсолютно никакъв ефект на почистване, даже и микрон нагар не бутна
  • 3 Пламен

    6 0 Отговор
    Напишете в тюбата Димексид и ще ви излезнат няколко видеа. Димексид е лекарствен продукт който сваля и най-дебелите нагари по бутала и други възли. В България за съжаление не се намира в аптеките, а на частно струва доста.
  • 4 Ироничен

    10 0 Отговор
    Хора, прочетете някой учебник по ДВГ. Знаете ли какво ще стане ако "действа като катализатор за по-добро изгаряне на горивото (ускорява горенето 10 пъти"?
  • 5 12345

    5 1 Отговор
    Само на мен ли ми се струва или половината неща в тази статия е пълна с невярна информация.Почистванета на двигател или по точно колектор и клапани най-добре с машина на същия този принцип но машината работи с много ситно натрошени черупки от орехи.Прегледайте в you tube.Сервизи в БГ също предлагат тази услуга и резултата е невероятен.Стават като нови все едно не са ползвани.
  • 6 Гост

    2 0 Отговор
    Ратко да прочете повечко книжки и да разбере какво и защо е цетаново и октаново число, че логиката му е пълна скръб.
  • 7 Излъганата камила

    0 0 Отговор
    Тука има - тука нЕма ! Яааа!? Къде улетя пилето ?!