Last news in Fakti

9 Март, 2020 10:21 4 962 38

НАСА показа висококачествена панорама от повърхността на Марс

  • марс-
  • curiosity-
  • снимка
НАСА показа висококачествена панорама от повърхността на Марс - 1

Проучването на повърхността на Марс е една от приоритетните задачи на съвременната наука, във връзка с очакваното начало на колонизацията на планетата. Инженерите от НАСА демонстрираха най-детайлната и висококачествена панорама на повърхността на червената планета, съставена от снимки на роувъра Curiosity.

Панорамата показва район от планината Шарп, който беше проучен от Curiosity. Снимането в края на 2019 г. позволи интегрирането на над 1000 снимки, за да се създаде панорама от 1.8 милиарда пиксела. Снимките са направени от технологията Mast Camera (Mastcam).

НАСА показа висококачествена панорама от повърхността на Марс

Заедно с панорамата от 1.8 милиарда пиксела, НАСА пусна снимка на 650-мегапикселова панорама, където се вижда част от устройството Curiosity, на което можете да забележите повредените колела.

Пътуването на Curiosity до Марс започна на 26 ноември 2011 г., а кацането на червената планета бе на 6 август 2012 г. Устройството има маса от 899 кг (еквивалент на 340 кг на Марс) и се превърна в най-тежкото от устройствата, изстреляни за изучаване на други планети. Повече за детайлната панорама ТУК.

НАСА показа висококачествена панорама от повърхността на Марс


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хот

    35 65 Отговор
    Това е лъжа, няма марсоходи, всичко е в студио, но ни лъжат, за да има надежда, реално сме в матрица и само работим като роби за нищо- правим деца, ограбват ни, дават ни стотинки и огризки и това е...
  • 2 Краварски глупотевини

    17 79 Отговор
    А далечината не се ли вижда Юнайтет стейт-краварин,който дои кравата си със забит в задни ка си флаг със звездички.
  • 3 до кочината руска

    34 12 Отговор
    Руснаците са дошли от там. За това сега всичко е пепел а радиацията е много висока, такава съдба чака и земята.

    Коментиран от #33

  • 4 pepy

    68 12 Отговор
    Еех, ако на марсохода имаше надпис "Сделано в СССР" или поне "Made in Russia", тогава щеше да бъде велика работа, единственна, недостижима и т.н.

    Коментиран от #5, #6, #14, #28

  • 5 Ренегат

    48 7 Отговор

    До коментар #4 от "pepy":

    Ако на Марсохода имаше надпис - Сделано в СССР, до него трябваше да има още един марсоход с четирима механнници и оборудване за ремонт на първия.
  • 6 Ренегат

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "pepy":

    Ако на Марсохода имаше надпис - Сделано в СССР, до него трябваше да има още един марсоход с четирима механнници и оборудване за ремонт на първия.
  • 7 СССРБарета

    7 56 Отговор
    еми тоя марсоход е там благодарение на руските двигатели рд-180! А иначе самият марсоход е китайски ако го обърнеш отдолу със сигурност си има стикер Made in China!

    Коментиран от #10, #15

  • 8 СССРБарета

    3 52 Отговор
    марсоходът е китайски или тайвански и затова има дефектирали колела!
  • 9 де факто

    48 6 Отговор
    Добре,че е САЩ,че да разберем какво се случва извън нашата планета,че ако разчитахме на онея руски неандарталци щяхме да гледаме само с телескопи от Земята..
  • 10 pepy

    53 3 Отговор

    До коментар #7 от "СССРБарета":

    "... тоя марсоход е там благодарение на руските двигатели рд-180!..."

    Работещите за "НПО Енергомаш" също хранят семейства, имат деца и т.н.
    Напоследък много от тях обаче си търсят друга работа...

    Коментиран от #11

  • 11 де факто

    40 10 Отговор

    До коментар #10 от "pepy":

    Русия не е космическа държава и съответно няма никакви участия и мисии в космоса и за това русофилите единствено могат да говорят за тези двигатели,което всъщност е толкова дребно и изтъркано,но показва само колко са отчаяни.САЩ имат 3 пъти повече ракетни двигатели от Русия,а единствената причина тези двигатели да се ползват е заради договор за евтина обществена поръчка в която руснаците са се молили на САЩ да поемат производството на тези двигатели.Реално САЩ ги зимат за без пари,защото руснаците все пак са втора ръка хора.

    Коментиран от #12, #30

  • 12 pepy

    41 2 Отговор

    До коментар #11 от "де факто":

    Не знам защо, но си мисля, че "СССРБарета" има повече нужда да му се обясняват нещата... бавно, подробно и т.н.

    Коментиран от #13

  • 13 де факто

    32 4 Отговор

    До коментар #12 от "pepy":

    Не,просто комунистически трол и демагог,който няма никакви аргументи за нищо,но му плащат за да обяснява колко е назад запада и колко е напред фалирала Русия,която не спомага и с 1% за развитието на света,камо ли да присъства в космоса..
  • 14 Миг 29

    27 3 Отговор

    До коментар #4 от "pepy":

    Липсва му оръдие не е руско определено!

    Коментиран от #18

  • 15 куха руска лейка

    27 3 Отговор

    До коментар #7 от "СССРБарета":

    А руския роувър засне ли нещо ? Русия обаче май още няма телескоп с който може да види Марс,камо ли да прати нещо до там !

    Коментиран от #16

  • 16 Borislav Popov

    29 2 Отговор

    До коментар #15 от "куха руска лейка":

    Затова пък Русия има много крадливи управоляващи, които ошушкаха едно хубаво Роскосмос и после избягаха в проклетия Запад.
  • 17 дедо Йоцо

    3 30 Отговор
    Няма пътувания до Луната и Марс.Всичко е фейк.Лъжат ни.

    Коментиран от #20

  • 18 pepy

    32 2 Отговор

    До коментар #14 от "Миг 29":

    "Липсва му оръдие не е руско определено!"

    То, ако имаше оръдие щеше да има и гърчене в екстаз и грухтене от кеф. При наличието пък на някой "кюнец" - голяма вероятност от нощни... напикавания и т.н.
  • 19 ото

    2 2 Отговор
    Аз съм розов октопод, дишам само водород.
  • 20 несъгласния

    22 1 Отговор

    До коментар #17 от "дедо Йоцо":

    Сега остава само да ни изкараш оная небивалица,че Земята била плоска и ,че Бог ни контролира горе от облаците !

    Коментиран от #23

  • 21 Землянина

    7 10 Отговор
    От Марс има кристално ясни снимки, а от луната не ни показват една нормална, при толкова сонди, които са пускани там. Защо?

    Коментиран от #22, #31

  • 22 лунохода

    15 4 Отговор

    До коментар #21 от "Землянина":

    Какво искаш да ни кажеш сега ,че Луната е фалшива ли ? Снимки от повърхността на Луната има много.Някои не са с хубао качествено,защото са на 60 години,но Китай от 2013г. досега прати роувъри които имат ясни изображения.

    Коментиран от #24, #25

  • 23 Бай хой

    3 20 Отговор

    До коментар #20 от "несъгласния":

    То това за плоската земя го доказват краварите. Съвсем наскоро един велик краварски астронавт се претрепа при опит да докаже че земята е плоска. Говедари. А иначе в студийните снимки са добри.

    Коментиран от #26

  • 24 Бай хой

    3 20 Отговор

    До коментар #22 от "лунохода":

    Бря на шейсет години? Че те готови за пенция ра. Ей такива "умници" вярват в кацането на кравари върху луната. Също така вярват че мармоти опаковат шоколад направен с мляко от лилави крави.
  • 25 Землянина

    3 3 Отговор

    До коментар #22 от "лунохода":

    Кои са по-добри-тези от Луната или от Марс? Не говоря за тези на китайския, който си е снимал следите, защото китайски следи не ни интересуват.
  • 26 де факто

    23 4 Отговор

    До коментар #23 от "Бай хой":

    А бе говедар соросиден,тебе още миналия път те питах да ми покажеш една мисия на русия в космоса за последните 30 години,която да е по-далеч от орбитата на Земята,ама тогава се покри типично като продажните комунисти.И сега ли ще направиш така руски лизач ?

    Коментиран от #32

  • 27 Иво

    2 8 Отговор
    Ъааааааъъъххх ! Какво модерно студио ! Холивуд сигурно ще зъвижда ?
  • 28 Ех това как ми е

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "pepy":

    познато от пустинята Неговада в Сращ. Пак някое студио е взело поръчката и е глътнало милиончетата с висока резолюция и страшна краварска полюция.
  • 29 Ами на първата

    0 2 Отговор
    снимка да бяха скрили синьото небе над планините от Марс,че то много явна тази лъжа.
  • 30 Де факто да ти

    0 7 Отговор

    До коментар #11 от "де факто":

    го рекна,че Русия е водеща в космическите изстрелвания и такива неграмотници,като краварите не могат да мръднат от дупките си ако не ги возят като чували с боклук руснаците. Не стига,че са неграмотни,а са и пъзльовци. Спомни си за дупката пробита от онази тъпа и проста американска крава,която и омръзнало да стои там и искала да се прибере в къщи та пробила тъпата дупка за да се провали мисията и да я приберат. Не стига това ами са дрисльовци та си задръстиха и кенефите посерковците му мръсни. Като цяло тази глупава нация е спорно за кацането на Луната,а за тези снимки от Марс на първата виж ясното синьо небе над планините,което осъства реално на Марс.

    Коментиран от #38

  • 31 Ами защото и

    0 6 Отговор

    До коментар #21 от "Землянина":

    пустинята Невада е червена и със същия терен евентуално,като на Марси толкова са се увлекли,че са забравили да избегнат синия хоризонт над планините,та снимките са правени в Невада с две думи. Виж на Луната няма адекватна повърхност на Земята и снимките със скачащите лунатици са правени в студио с пуснати вентилатори за да се вее гордо байряка.
  • 32 Ама за да отидеш

    0 6 Отговор

    До коментар #26 от "де факто":

    на далечна мисия в космоса първо трябва да стъпиш на по-ниско стъпало,а след това нагоре постепенно. Ти бухалка куха как можеш да ми обясниш факта,че краварите тъпи изстрелват в далечният космос сонди,и най-различни апарати уж,а не могат да си изстрелят задниците до първото стъпало МКС. Или ти като качваш стъпала от първият етаж директно стъпваш на 10 -ия. Я хайде малко разум бе глъм. Ако качваш скала не започваш ли отдолу, а не директно да се изстреляш отгоре и. Аман от тъпи люде ползващи чорбата си в тиквата за една дейност купчина кафяво сутрин в кенефа.

    Коментиран от #37

  • 33 Голем смях

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "до кочината руска":

    Не си прав.Маймуните са произлезли от руснаците .

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 незнайко

    0 2 Отговор
    И ПАК НЯМАТ ЦВЯТ ! ЗАЩО ???
  • 36 ДОКО

    0 2 Отговор
    МАРС..Е ИДЕАЛНОТО МЯСТО ЗА ПРЕСЕЛВАНЕ НА ПАРТИЯ ГЕРБ ТАМ..НАЧЕЛО С ГЕНЕРАЛА БОКО..ТАКА ЩЕ СА ПО БЛИЗО ДО ДЕМОКРАТИЧНОТО ВСЕЛЕНСКО ИЗВЪНЗЕМНО ПРИСЪСТВИЕ И ЩЕ ВЪВЕДЕТ ДЕМОКРАЦИЯТА ВЪВ ЦЕЛАТА ВСЕЛЕНА..
  • 37 де факто

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Ама за да отидеш":

    Ти си безспорно една от най-простите амеби дето се правят на капацитети тук.Дори не искам да ти обяснявам колко проста гнида си.
  • 38 хаохахао

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Де факто да ти":

    Тоя пък смотльо ,кога по-точно Русия е била водеща в космоса :D Руснаците са под нивото на Япония в космически план.Недей да се излагаш.