Last news in Fakti

23 Август, 2012 12:25 3 450 8

Автомобил без водач се движи с 200 км/ч

  • audi-
  • tts-
  • shelley

 

Учени от университета в Станфорд направиха тест на безпилотен автомобил. Автономното Audi TTS под кодово название Shelley постави рекорд за скорост на превозно средство без водач. Доработеното Audi успя да ускори без шофьорска намеса до 193 км/ч.
 
Уникалният автомобил е разработен през 2009-а и още същата година беше демонстриран по време на култовата надпревара Pikes Peak International Hill Climb. От тогава досега учените непрекъснато модернизират колата и интегрират в нея нови технологии, което всъщност позволи развиването на подобна скорост.
 
За да не се налага намесата на водач, Audi TTS Shelley използва огромен набор от датчици, камери и GPS система. На този етап обаче времето за изминаване на дадена отсечка е по-кратко, когато човек управлява автомобила. Това е така, защото водачът се уповава на интуиция, докаято роботът следва строго определен алгоритъм.
 
Следващата стъпка, към която ще предприемат учените от Стандфорд, е именно в тази насока. Идеята им е да научат автомобила да анализира дадената ситуация и да решава на момента как да реагира. Изследователите се надяват тяхното творение да издигне автомобилите до ново ниво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 11111

    0 0 Отговор
    Защо не сте споменали, че автомобила предварително научава трасето?
  • 2 22222

    0 0 Отговор
    Това е важно уточнение...

    Коментиран от #3

  • 3 Ingol

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "22222":

    За теб може да е важно това незначително уточнение, но за мен е важно, че именно Ауди, а не Нисан, например прави този рекорд
  • 4 неутрален

    0 0 Отговор
    Ingol
    Като си купиш тази Коли-ца и я пуснеш по Българските пътища.. няма да успееш и 5км да останеш жив ;)

    Истински автопилот ще бъде тогава, когато на непознат терен просто я оставиш и тя продължи да си кара, сигурна и спокойна...
  • 5 vankicha

    0 0 Отговор
    и каква е идеята?Да си бъркам в носа докато некъв комп ме вози и да се надявам да няма ''син екран'' А и удоволствието да шофираш?
  • 6 AzTiTioi

    0 0 Отговор
    В близкото бъдеще, ще си клатим краката - пенсионерската, и само ще се возим :) :)
  • 7 ne znam

    0 0 Отговор
    Абе според мен е по-добре да не го учат автомобила на човешки изпълнения, ами да си кара по алгоритъма - може да е по-бавничко, ама по-сигурно. Иначе зад океана са години напред в разработването на подобни технологии, ама и пътищата им позволяват безпилотно управление и ако се въведе в серия, ще е наистина удобство за водачите на дълъг път. Ние в Европа сме далече от тези неща, и е голяма гъчканица.
  • 8 Петър

    0 0 Отговор
    Добре де, кажете с КОЛКО ТОЧНО е по-бавен тоз алгоритъм от човека !?
    Щото ако е с 5 секунди...това е нищо !
    Но ако е с 30 секунди... то е направо смешно да се наливат маса пари за да се докаже че Човешкия мозък е по-добрия вариант ?!

    Ако обикновен човек се справя ЗНАЧИТЕЛНО ПО-ДОБРЕ от тоз комп/робот....за ЧИЙ **** са нужни тез технологии и прочие плямпаници ?

    ПРАВИМ СЕ ЧЕ ВЪРШИМ НЯКАКВА РАЛ'ТА ЛИ, КАКВО ?

    Ей, вече са ми тотално ИДИОТСКИ всииичките тез "модерни", "революционни" и т.н. тъпотии !

    ПО-ДОБРЕ КАЖЕТЕ - С КАКВО ПОДОБРИХТЕ ДУХА НА ЧОВЕКА !
    АЛОУУУ...
    КОЛКО НОВИ ДОБРОДЕТЕЛЯ ПРИДОБИХА ХОРАТА, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТВОРЕНИЕТО ВИ, М ?

    Трудно майна, трудно ! Щото аз тук виждам само една "полза" - ТЪРТЕЙНОСТ, МЪРЗЕЛИ ОТ КУЩУНСТВЕНО НИВО и ЗАТВЪРДЕНА ОЛИГОФРЕНИЯ !!!

    ...да ме извиняват 'сички дет' мноУ разбират от инджЕнерство, ма колкото повече научавам(е) по новините кой-колко убил, прегазил, изкормил, разстрелял...и В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ МИ ГОВОРЯТ ЗА НЯК'ВИ СИ "САМОСТОЯТЕЛНИ" КОЛИЧКИ ...иии някак си ми става едно грозно и несигурно !

    Направо бъдещето ми изглежда отвратително !
    Все по-вмирисано на бензин, масла и въглеродни окиси !!!