Last news in Fakti

17 Юли, 2020 11:59 2 864 5

GoPro за насекоми

  • камера-
  • насекомо

Учени от Университета във Вашингтон разработиха миниатюрна камера, която може да се прикрепя като раница за телата на насекоми, съобщава Gizmodo. Характеристиките на уреда са доста скромни заради необходимостта от постигане на възможно най-малки размери и тегло, но въпреки това позволяват на ентомолозите да получават нови данни за движението на буболечките в естествена среда и реакциите им на заплаха и други дразнители в природата, както и различен поглед към социалното им взаимодействие.

GoPro за насекоми

Новото "GoPro за насекоми" тежи 0.25 грама и може да снима с пет кадъра в секунда. Ъгълът на зрителното поле също е доста малък, но се компенсира от въртящия се обектив, който може да се управлява от смартфон.

GoPro за насекоми

Заради малките си габарити камерата може да работи два часа в режим на непрекъснато снимане. За да се пести енергия, американските учени са вградили акселерометър, който активира запис     само когато насекомото се движи. Изображението се предава на екрана на смартфон през Bluetooth на разстояние до 120 метра.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радев съм

    16 1 Отговор
    Поръчвам веднага за един прЕател ми трябва …
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 незнайко

    1 2 Отговор
    Сега за насекоми после за ХОРА !!! Ще ни имплантират по една като трето око !!! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЗА ВСИЧКИ ОТ ПРОСТОЛЮДИЕТО !!!
  • 4 Може ли

    3 1 Отговор
    Да се монтира на бълхи?

    Коментиран от #5

  • 5 sotko

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Може ли":

    защо