Last news in Fakti

25 Септември, 2020 11:17 12 258 18

Внимание: WhatsApp, Signal и Telegram не са безопасни!

  • месинджър-
  • whatsapp-
  • signal-
  • telegram-
  • защита-
  • лични данни

Месинджърите позволяват кражба на лични данни

Внимание: WhatsApp, Signal и Telegram не са безопасни! - 1

Оказа се, че популярните приложения за съобщения позволяват на нападателите да получават лични данни на потребителите. В същото време в Telegram това се отнася дори за хора, които не са регистрирани в месинджъра, но са в списъците с контакти на потребителя на приложението. Всичко това става ясно след проучване на степента на сигурност на данните на потребителите на WhatsApp, Signal и Telegram, проведено от специалисти по киберсигурност в университета във Вюрцбург (Германия).

Резултатите са обезсърчаващи - едни от най-широко разпространените месинджъри в света не са преминали основните тестове за сигурност и позволяват на нападателите да получат достъп до поверителна потребителска информация. Те твърдят, че всеки може да получи лична информация за потребителите, като използва услугата за търсене на контакти по телефонни номера в адресната книга.

Според германските експерти при анализа на трите месинджъра са използвани малко ресурси, но те са получили достъп до много информация. Например по време на тестването са сканирани 10% от телефонните номера на потребители на WhatsApp, живеещи в САЩ. Потребителите сами въвеждат данните, като сред тях са снимките на акаунта, псевдонимите, статусите, последната дата и час на свързване с услугата и др, които стават леснодостъпни.

Въпреки факта, че такива данни не съдържат важна информация (номера на банкови карти, паспортни данни), въз основа на нея, нападателят ще може да създава фалшиви акаунти за да извърши определен вид измамна дейност. Анализът разкрива още, че повечето потребители не променят настройките си за поверителност. Експертите са изненадани най-много от Telegram, в който е възможно да се открият телефонните номера не само на регистрирани потребители, но и на техните контакти в адресната книга.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Баш Батка

    37 4 Отговор
    Хехе естествено ,че те са най-опасни защото през тях не може да четат чатовете чекибойците.

    Коментиран от #14

  • 3 платено инфо

    37 2 Отговор
    Само еврейските приложения са безопасни, те не събират никакви данни!

    Коментиран от #15

  • 4 Телеграм

    11 20 Отговор
    е руска шпионска система.
  • 5 S74LK3R

    27 2 Отговор
    Пълен булшит. Ай тия ги приказвайте на баба Цонка от Долни Главанак.
  • 6 8888

    59 1 Отговор
    Ами за тях не знам, но със сигурност знам, ме от НАП изтекоха личните ми данни, и то в много по-голям обем!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Един

    14 1 Отговор
    Тече,всичко тече
  • 9 Treema

    1 1 Отговор
    пробвайте
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Xa xa xa

    5 10 Отговор
    Whatsapp-a кодира съобщенията ,а тука нашите тъпири ползват Viber измисленяците смешни
  • 14 kkk

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Баш Батка":

    Да бе, хич не се четат чатовете в Телеграм- що не питаш руснаците колко народ навряха у пандиза точно заради чатовете у Телеграм? На първо четене се сещам за над 500 маймуни, а гарантирано са десетки хиляди...
    Не съществува месинджър който да скрие съдържанието на чатовете, то и целта им е точно обратната- в уж "кодираните" чатове да се обсъждат незаконни дейности и всичко да става лесно достояние на властите.

    Жокер- тук, у БГ вече има хора привиквани на "сладки приказки" у РПУ-то за да обясняват скрийншотове с написаното у месинджъра. Уловката е, че комуникацията е с хора в чужбина и няма как нашите служби да са получили скрийн направен физически, а всичко е извадено от сървърите дето са "яко кодирани"...

    Коментиран от #16

  • 15 2435646

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "платено инфо":

    Няма такова нещо -точно обратната -Интернета в ЕС е на мониторинг и няма безопасен чат ,дори телефонът ти и най-вече сим картата - на всеки 30 секунди дава инфо за местоположението ти на 100% ,твоите смс-си и тия дето са ти пратени на 100% и телефония ти буквар с номерата и имената ,които си запаметил на 100%,едно обаждане от службите и до 3 месеца си като прочетена книга дори ще разбереш колко много знаят за теб ,отколко ти за себе си!Даже и сайта тука също събира инфо за теб и всички останали кой кво е написал ,кво е гледал и кой знае колко още !Интернета не е вече това ,което беше замислен в началото!!!
  • 16 Breaking Bad

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "kkk":

    В Телеграма ги ловят като влизат в групите им, а не щото са разкодирали съобщенията. Като не ти харесва ползвай фейсбукския месинджър, той по начало има функция да записва звук, когато си реши, та знае с кой говориш, какви филми гледаш, дали хърка и кога правиш секс (ако изобщо правиш, де)

    Коментиран от #17

  • 17 8892

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Breaking Bad":

    Аман от заблудени уфтси като тебе- опитвайте поне малко да мислите бе, мъничко... Наскоро бяха прибрали руснаците така наречената "терористична клетка" точно заради чатовете им в Телеграм- можеш ли да ми обясниш как някой ще влезе в група от 5-7-10 човека които не само се познават, а и са престъпници които вече слънце няма да видят? Как да стане номера, а? Точно НИКАК не става и тук дори и някое шимпанзе ще схване, че чатовете НЕ СА кодирани колкото ви се ще...
  • 18 адвоката

    5 1 Отговор
    а поверителна кореспонденция използвайте пощенски гълъби