Last news in Fakti

10 Октомври, 2020 11:30, обновена 22 Юни, 2022 10:36 33 442 23

Защо антифризът има различни цветове?

  • антифриз

На щандовете по магазините често са подредени туби с антифриз в различни цветове и оттенъци. Каква информация носи окраската на охладителната течност и какво значение има тя при избора?

Антифризът представлява смес от вода и етиленгликол или нетоксичен пропиленгликол. В състава на течността влиза също пакет добавки с антикорозионни и антикавитационни свойства. Те защитават охладителната система на автомобила от ръжда и кипене при резки скокове на налягането.

Цветът на антифриза не влияе на техническите му характеристики и се използва само като маркировка. Етиленгликолът е силно отровен, който прилича на вода. За да се предотвратяват нещастни случаи, производителите го оцветяват в ярки предупредителни краски.

Цветът се използва също така за определяне на различните типове и придаване на флуоресцентни свойства. Ако има теч на охладителна течност, тя може да бъде идентифицирана по оттенъка, а чрез осветяване с ултравиолетова светлина може по-лесно да бъде открито мястото, откъдето капе.

По европейските стандарти за антифриза, разработени от алианс начело с Volkswagen, цветът указва класа на течността - G 11, G 12, G 12+ и G 13. Всеки от тях се използва за различни двигатели. Най-разпространеният G 11, например, е разработен за атмосферни мотори и най-често има зелен цвят.

Антифризът G12 е подходящ за високооборотни и температурно натоварени агрегати с принудително пълнене. Има червен цвят или розови оттенъци. Такава течност използват в автомобилите си Ford, Renault, Hyundai-KIA, Volvo и други производители.

Жълтият или оранжев G13 е разработен за форсирани или спортни двигатели за автомобили и мотоциклети. За разлика от останалите видове той съдържа пропиленгликол, поради не е толкова токсичен и е по-скъп.

Различните видове антифриз не бива да се смесват. При смяна на един клас с друг се препоръчва промивка на охладителната система.

Японската класификация на антифризите няма нищо общо с европейската. При нея цветовата градация указва температурната им устойчивост. Червеният, например, е предвиден за експлоатация при студове до -30 градуса, зеленият - до -25, а жълтият - до - 20. За да улеснят купувачите, японците нанасят и допълнителна маркировка, която посочва какъв европейски аналог може да се използва.

За американските нискооборотни атмосферни двигатели се произвеждат нитритни охладителни течности, които са забранени за продажба в Европа, тъй като съдържат канцерогенни вещества. В САЩ няма строга цветова типология на антифризите, но на етикетите им съдържат дублиращи кодове с информация за съпоставимия аналог, който обикновено е европейският G 12.

Немски, японски и американски антифризи също не бива да бъдат смесвани. Използването на различни химически добавки води до промяна в свойствата на течността, което може да бъде опасно за двигателя.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    32 47 Отговор
    Антифриз любимата напитка на сороснята, а е оцветена различно за да имат разнообразие това на снимката е антифриз-киви любимата на БГ Сороснята!

    Коментиран от #2, #10

  • 2 Гаргамел

    42 17 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    от рано си почнал с бояришника

    Коментиран от #3

  • 3 Монгола

    17 23 Отговор

    До коментар #2 от "Гаргамел":

    Чин - чин казвате ли си в НПОто с антифриза?
  • 4 гост

    50 8 Отговор
    Ами синия който масово ползваме в Бантустан ? Даже го няма и в класациите.
  • 5 син камък

    8 19 Отговор
    Който има пари, да си купува антифриз на неводна основа. Не замръзва, не завира. Цената е около 80лв/литъра. Аз карам с концентрат -40 градуса до дупка.
  • 6 Новак

    34 4 Отговор
    Касабов, като пишеш статия поне вземи се информирай малко.!? Забавлявам се много с твоите тъпи, зле подготвени статии със слаба запознатост по темата.

    Коментиран от #7

  • 7 Разреждане 1:1

    20 4 Отговор

    До коментар #6 от "Новак":

    По принцип Касабов не е чак толкова зле, кеф ми е че е ретро фен, но явно с антифризите е зле. Щом при изброяването за червения антифриз не започна с автомобилите от ВАГ групата, има доста да учи.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 1919

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Монгола":

    Ти тотално си изтрещял , щом в цветовете на всичко виждаш сорос !!!

    Коментиран от #13

  • 11 Бат.Влад

    9 2 Отговор
    На ЗаЗа сипвам само вода
  • 12 сд0аск3

    8 1 Отговор
    От статията става ясно, че нищо не е ясно с антифризите. На авторът пък съвсем не му е ясна атомобилната тематика. Това, че харесваш автомобили, не те прави спец по тях и съветите ти в това отношение са меко казано НЕЖЕЛАТЕЛНИ, защото въвеждаш в заблуждение, другите "интернет_образовани" джендъроподобни.
    Изреченито "Публикувано във факти.бг: Етиленгликолът е силно отровен, който прилича на вода" е достатъчно доказателство за компетентноста и най-вече, познанията по български език на автора.
    Повече коментари са абсолютно излишни!

    Коментиран от #16, #20

  • 13 д8с9е

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "1919":

    Сорос е лесновидим в много цветове. Знамето му е такова- с цветовете на дъгата + още няколко, като "тоалетно-кафяво", "лигаво-розово" и пр. И не аз съм му измислил знамето, така ,че полеко с коментарите!
  • 14 НАЙ ЗДРАВИЯ И БОГАТ БЪЛГАРИН БЕЗ ПАРНИИН

    2 5 Отговор
    цвета на АНТИФРИЗИТЕ Е КАТО ЦВЕТОВЕТЕ НА ПАРТИИТЕ ТЕ СПЪВАТ ПРОГРЕСА НА ЧОВЕЦИТЕ ЗА ТОВА ЕЛЕКТОМОБИЛИТЕ НА ТЕСЛА НЕ ИМ ТРЯБВАТ ЦВЕТНИ ОХЛАЖДАНИЯ .
  • 15 Готин

    4 4 Отговор
    Най накрая една статия с верни твърдения за антифриза и цветовете му.
  • 16 Готин

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "сд0аск3":

    А на какво прилича етилен гликола, според теб?
    Май само си чувал!?
  • 17 Минаващ

    7 1 Отговор
    Червеният G 12 e предназначен за двигатели, при които преобладава алуминият. В този антифриз има съставки, които щадят алуминия.

    Коментиран от #23

  • 18 Един

    4 1 Отговор
    Гоше , или си далтонист или не знаеш :G11 е син на цвят!!!
  • 19 Гост

    3 0 Отговор
    G11 в България е син. Освен това G12+ може да се смесва с G11 и G12
  • 20 Кое не е вярно

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "сд0аск3":

    Етиленгликол (наименование по номенклатурата на IUPAC – 1,2-етандиол), а формулата е HO—CH2—CH2—OH. Това е най-простият представител на поливалентните алкохоли. Двувалентен алкохол е, защото съдържа две хидроксилни групи.
    В чист вид представлява прозрачна, безцветна и без мирис течност с леко мазна консистенция и сладникав вкус. Етилният гликол е отровен и при поглъщане в по-големи количества води до смърт.
    Неподготвен се изказваш ти!!!
  • 21 Аааа

    3 0 Отговор
    СИНИЯ АНТИФРИЗ ГО НЯМА В КЛАСАЦИЯТА ЩОТО ГО ПРАВЯТ ОТ МОРСКА СОЛ И ВОДА. ЗА ТОВА ПОСЛЕ ИЗБИВА РЪЖДА. РЪЖДИВ АНТИФРИЗ НЯМА
  • 22 t90

    1 0 Отговор
    В началото на статията се заявява, че всичкия антифриз е един и същи, после се обясняват разликите... адекватна работа!
  • 23 qwert

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Минаващ":

    Точно !!!
    Най-смисленият коментар е Вашият.