Last news in Fakti

5 Ноември, 2020 15:42 4 486 9

В Камчатка откриха нов минерал, подходящ за електромобилни батерии

  • петровит-
  • минерал-
  • батерия-
  • акумулатор

Учени от Държавния университет в Санкт Петербуг (СПбГУ) откриха в Камчатка нов вид минерали, от които могат да се произвеждат батерии за електромобили. Структурата на петровита, както е кръстен минералът, го прави подходящ за използване в йон-натриеви акумулатори - евтина алтернатива на масово разпространените йон-литиеви аналози.

Йон-натриевите акумулатори имат по-големи размери и не са особено привлекателни за производителите на мобилни устройства. За сметка на това стават за захранване на едрогабаритни консуматори като електромобили и за стационарни хранилища на електроенергия.

В Камчатка откриха нов минерал, подходящ за електромобилни батерии

Петровитът се състои от атоми кислород, сяра и мед и има пореста структура. Кухините в него са съединени от каналчета, по които могат да се движат относително малките атоми на натрия. Това прави минерала йонно проводим и подходящ за използване в качеството на катод за батерии.

Петровитът е кръстен на кристалографа от СПбГУ проф. Томас Георгиевич Петров. Той и учениците му Аркадий Глинкин и Сергей Мошинкин създават първата в света технология за изкуствено култивиране на ювелирен малахит.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Избиха рибата ПАК

    27 9 Отговор
    Някои ША си прегризват Вените от ЯД...

    Коментиран от #5

  • 2 Мюмюн

    3 24 Отговор
    Тава не е верно ! Фейк!

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 987

    8 20 Отговор

    До коментар #1 от "Избиха рибата ПАК":

    Кой ще умре от яд ,че не мога да се сетя ? Толкова са примитвни тея руски бушмени,че дори не могат да се възползват от даденостите на природата.Русия е толкова назад откъм развитие ,ча там ел автомобилите сигурно ще се появят чак след няколко десетилетия.

    Коментиран от #6

  • 6 Коментар

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "987":

    И за какво са им тостери, като Лада Нива преминава на втора наклон от 60 градуса все едно кара по ул. Апостол Карамитев в Бояна
  • 7 Jack Bauer

    5 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Йон-натриевите акумулатори имат по-големи размери и не са особено привлекателни за производителите на мобилни устройства.

    И как тогава ще станат за електромобили, в тях батериите трябва да са минимални тегло и размери и щом сега литиево-йонните са почти 40% от теглото на електромобила то тези ще са още по-тежки.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Обяснявам

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Jack Bauer":

    Капацитета и пускови им ток е в пьти по голям. Или с две думи не са льжица за всяка уста. Японския император още миналата година се изтърва че бомбоубежището му е под сигурно Точно с такива източници на резервно захранване.
  • 9 TRoskOt

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Jack Bauer":

    '' 40% от теглото на електромобила то тези ще са още по-тежки''
    В статията се казва обема е по-голям а не тежеста.