Last news in Fakti

6 Ноември, 2020 10:57 1 861 6

По бижутата има 400 пъти повече бактерии, отколкото на тоалетната чиния

  • бижута-
  • бактерии

Според анкета над 60 процента от европейците не почистват бижутата си

По бижутата има 400 пъти повече бактерии, отколкото на тоалетната чиния - 1

Продължаващата пандемия на коронавируса подтиква учените да идентифицират особено опасни обекти, върху които могат да се натрупват бактерии и вируси. Изследване на Est1897 показва, че бижутата и часовниците могат да представляват заплаха в пъти по-голяма от обект като капак на тоалетната.

Оказва се, че 428 пъти повече бактерии се натрупват върху бижута, които не са почиствани в продължение на седмица, отколкото върху тоалетната чиния. Според анкета над 60 процента от европейците не почистват бижутата си. Междувременно изследване на повърхността на пръстени, обеци и ръчни часовници, проведено от Est1897, показа, че на седмица се натрупват до 21 хиляди бактерии върху тях.

Огромен брой вредни бактерии събират пръстените, по които са открити 504 колонии от бактерии, една колония от гъбички и една колония от черна плесен. В обеците са открити патогенни бацили, причиняващи хранително отравяне и 485 колонии от бактерии. Часовникът, който може да натрупва мръсотия между връзките на каишката и не навлиза в зоната за миене на ръцете, съдържал 20 020 колонии бактерии.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТРОПЧО

    9 0 Отговор
    ИМАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕ ----@@@@ВСИЧКИ КОИТО СЕ СТРАХУВАТ ОТ БАКТЕРИИ ПО БИЖУТАТА СИ ДА МИ ГИ ИЗПРАТЯТ ДА НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАТ ОТ БАКТЕР3И ХА ХА ХА ИЛИ ГИ ПРАТЕТЕ НА БОИКО
  • 2 Присмехулник

    10 0 Отговор
    Ами нормално е..по бижутата има скъпи парфюми,вируса се кефи,а по тоалетните му иде да си повърне вътрешностите....
  • 3 сила

    5 0 Отговор
    къде си ги носят тия бижута тия хора че са толкова заразни
  • 4 Дълбоко виждащ

    4 0 Отговор
    Благородните метали унищожават вируси и бактерии!Светената вода се получава,когато накиснете сребро в нея!Не Лъжете,Ближните си!Заприличвате на негово светейшество -бойко борисов!
  • 5 един от многото

    5 0 Отговор
    Е какво вместо синджир да обесим на врата си тоалетна седалка ли?
  • 6 Моя часовник

    0 0 Отговор
    Се къпе с мен, мие се всеки път като си мия ръцете, така че нема страшно ! Ако треа ше го остайм и една вечер у ракия да преседи не се плаши.