Last news in Fakti

12 Май, 2023 11:52 1 575 2

Интелигентна тъкан, която се самолекува и отблъсква бактериите

  • тъкан-
  • бактерии-
  • самовъзстановяваща се материя

Проводимите модели в тъканта се възстановяват при срязване

Интелигентна тъкан, която се самолекува и отблъсква бактериите - 1

Изследователи от САЩ, Австралия и Южна Корея създадоха интелигентни текстилни изделия, които могат да се самовъзстановяват, предпазват от бактерии и следят сърдечната честота на човек. Текстилните изделия са за носене и са направени чрез потапяне на тъкани в течни метални частици, които имат висока електрическа и топлопроводимост, както и антимикробни свойства.

Течните метали, използвани в изследването, остават течни при стайна температура, което ги прави идеални за нетрадиционно повърхностно формоване. Изследователите открили, че когато се приложи сила върху покрития с течен метал текстил, непроводимият слой на основата на кислород, образуван след разкъсването на покритието, прави частиците проводими.

Проводимите модели на тъканта се възстановяват при срязване, образувайки нови проводими пътеки по ръба на среза, което я прави подходяща за използване като съединители на вериги, нагряване на джаул и гъвкави електроди за измерване на електрокардиограмни (ЕКГ) сигнали.

Антибактериалните свойства на тъканта предпазват от две често срещани бактерии, Pseudomonas aeruginosa и Staphylococcus aureus, известни със своята резистентност към антибиотици. Материята отблъсква бактериите при контакт с други хора. Тъканта може да се използва например в болнична среда.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хмм

    0 1 Отговор
    не е изгодно за дрехи на килограм
  • 2 СЗО

    4 0 Отговор
    Тази материя е идеална за чорапи- като се скъсат, се самовъзстановяват. И отблъскват микроорганизмите- чорапите не миришат.