Last news in Fakti

8 Декември, 2020 17:38 4 353 25

Русия ще строи нова космическа станция

  • космическа станция-
  • энергия

Руската държавна корпорация "Энергия" ще построи нова орбитална станция, която ще има по-голям обем както "Мир", така и руския отсек на Международната космическа станция, съобщава "РИА Новости". Концепцията предвижда не само научни модули, така и отделно помещение на туристи.

Вместимостта на новата станция ще надвишава 376 кубически метра (колкото бе вътрешният обем на "Мир") и ще се състои от пет модула. Освен производствен отсек, складово помещение и монтажна платформа за прием, сглобяване и изстрелване на космически апарати на борда ще има също базов и туристически модул, в който ще могат да се настанят до четирима души.

Строежът на новата станция ще протече в два етапа. В първия през 2025-2026 г. в орбита ще бъдат изведени базовият, възловият и шлюзовият модул. Общият вътрешен обем ще бъде 136 куб. м, а на борда ще могат да работят двама космонавти.

Вторият етап е планиран за 2026-2028 г. и предвижда добавянето на останалите модули, сред които и туристическият. С тях вместимостта на станцията ще бъде увеличен на 464 м3.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диверсант

    57 13 Отговор
    Братушката си има транспорт и може да си строи всичко в космоса, което смята че ще му е нужно
  • 2 гост

    26 66 Отговор
    Брей тъй ли ?!? А телевизор без кинескоп кога ще сделат мужиките ? :)

    Коментиран от #3, #5, #7

  • 3 Хи Хи

    51 11 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Когато ти произведеш самобръсначка-еднодневка.
  • 4 Гунчев

    16 47 Отговор
    Илон Мъск ли ще им качва железата? С него е сигурно и евтино..

    Коментиран от #10

  • 5 Тиквун

    38 9 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Ти, със Тиквуна и неговата партия, можеш ли да направиш 1 Болт със Гайка за атомен реактор? Не. мозък не ви стига, сиди и се радвай че имаш ракия със сиренето и мазнинката. Подла продажна Зган, по гадни сви от украинците.

    Коментиран от #6

  • 6 ма те в русията ли ги правели болтовете

    5 24 Отговор

    До коментар #5 от "Тиквун":

    Щото аз знам, че повечето елементи се изработват в китай, по поръчка от русия. Както прави цял свят де. Ама само да не си приписваме други заслуги. За чертежите и изчисленията да. Но дотам. Въпреки, че и за там не съм сигурен, че всички елементи са само и единствено руски проект.

    Коментиран от #8

  • 7 специ

    17 8 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Не искам да те обиждам на не умен защото си личи и без това. Руснаците правят това което им е нужно и могат само да си създадат и купуват останалото като електроника от китай тъй като китай е икономика номер едно в света вече в всичко. От китай купува целия свят битова техника и много др. пи компа на който пишеш , тоест се пробваш да пишеш нещо също е от там
  • 8 специ

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "ма те в русията ли ги правели болтовете":

    Явно си много млад и изобщо не си запознат с технологиите ! Чул нещо , недочул и хоп седнал пред компа и пише А и незнаеш чужди езици за да се информираш. С една дума си доста тежък случай

    Коментиран от #12

  • 9 Вълко Червенков

    8 21 Отговор
    Смях в залата.Поредната Миризлива Кремълска Партенка.Рускенефа се пъне като глист на буца,но истината е,че вече е треторазредна космическа "сила" и не може да се мери с ЕС и Китай.

    Коментиран от #11

  • 10 Смешкооооо....

    22 13 Отговор

    До коментар #4 от "Гунчев":

    Мьск пьтува до горе 27 часа а ония 40 минути.... Разбираш ли за кво стаа дума...

    Коментиран от #13

  • 11 Вьлко да ти платя ли билета

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Вълко Червенков":

    До горе.......
  • 12 Така.....

    6 18 Отговор

    До коментар #8 от "специ":

    Първо съм с техническо образование. Второ, съм го завършил в чужбина. Трето свободно владея(писмено и говоримо с пълна техническа терминология) 3 чужди езика, единият от които- руски, а и работата ми е свързана с това. От повече подробности мисля, че няма нужда.
  • 13 да, но слиза пак със същата ракета

    12 8 Отговор

    До коментар #10 от "Смешкооооо....":

    и я използва вече десетки пъти. Най евтиният транспорт за извеждане на товар или хора в космоса. 100 пъти по-евтино на килограм от която и да е друга програма.

    Коментиран от #16

  • 14 ще ще ще

    12 15 Отговор
    Това е абсолютна лъжа и измислица.Не за друго ,просто русия е прекалено корумпирана страна ,която отделно е без никакви финансови възможности за подобни проекти.Дори няма да се стигне и до 1% развитие на проекта.На скоро руснаците имаха за цел да направят още един отсек за МКС ,но проекта претърпя пълен провал,защото половината ресурси по него се откраднаха.Отделно след падането на СССР ,русия вече няма подобни възможности и технологични знания.Нито ракети имат ,нито нищо.Почти невъзможно е това да се случи,Поредното ЩЕ
  • 15 VVV

    6 3 Отговор
    Трябва да се строят междупланетни кораби а не станции ;)Кога ще ходим до Марс ?
  • 16 Малеййй зомбировката е якаааа...

    16 5 Отговор

    До коментар #13 от "да, но слиза пак със същата ракета":

    Вий ша го изкарате пертоммобиле?!?!!? Нямам време да ви обяснявам че след всяка мисия слдва обслужване на Слейса което в пари е една трета от мисията а ако направи 20 ет мисиии обслужването е тотал плюс нови двигатели и цяла нова термична защита за това цената не се казва от тях което значи че е космическа и не е за казване. Хорта гонят име и престиж ама са ОЩЕ сукалчета пред водкаджиите. В космоса времето е мнооого скьпо а и както казва коментар 10 едните изостават ОЩЕ от старта с 27 часа за една и сьща работа... Айде че отивам да търся ВИРУСА по нечии устни....

    Коментиран от #17, #18

  • 17 пише се

    7 7 Отговор

    До коментар #16 от "Малеййй зомбировката е якаааа...":

    не не е просто всяка степен си каца отново с парашут. и се ползва пак за следващият полет, а не се превръща в скрап или космически боклук. Няма нищо скрито или тайна. Просто трябва да прочетеш, но по начина ти на изписване на перпетуум мобилле ми става ясно, че не знаеш български, та камо ли английски, за да успееш да намериш нужната ти информация. Сигурен съм, че дори и руски не знаеш. Абе ракия да има е важното, нали? Наздраве, кръчмарски всезнайко.
  • 18 да, затова, за следващите 5 години

    6 6 Отговор

    До коментар #16 от "Малеййй зомбировката е якаааа...":

    графикът на полетите е претъпкан с комерсиални извеждания на спътници, оборудване и дори на астронафти до МКС, защото е най-евтиният вариант. Дори НАСА ще се откажат от програмата си защото не могат да се конкурират и ще използват спейс екс. А за това, че и руските "космонавти" ще ходят до станцията със същата знаеш ли? А че извърши за последните два месеца две скачвания и занесе оборудване провизии и смяна на астронавти, знаеш ли? Къде са руските ракети? Айде в киреча. И те са минало, като газовите тръби-север и юг.
  • 19 КОСМИЧЕСКОТО ПРОСТРАНСТВО

    6 6 Отговор
    ПРИНАДЛЕЖИ НА КИТАЙ И РУСИЯ. ..НАЙ. .НАЙ ВИСОКО ТЕХНОЛОГИЧНИТЕ НАЦИИ! !!!!!

    Коментиран от #20

  • 20 2365

    9 8 Отговор

    До коментар #19 от "КОСМИЧЕСКОТО ПРОСТРАНСТВО":

    Русия не е технологична страна.Технологично руснаците са на нивото на филипините.Оссен това русия НЕ излседва космоса и НЕ участва в космически мисии.В момента има 3 държави които изследват космоса.Това са на първи място САЩ ,а после Китай и Япония.На руснаците технологичното ниво им позволява единствено да гледат с телескопи от Земята.
  • 21 патриота

    5 5 Отговор
    Тези една кола не могат да произведат,станция в космоса ще правят.Да не би случайно да са им останали остатъци от Мир и сега да си изтрелят боклука в космоса с ракетите които стоят на склад.След като американците отказаха да ползват допотопната им техника се чудят какво да правят с ракетите си.Даже китайците не ги искат,зашото си имат собствени,по-добри.Абе ,руска му работа.Народа гладен и мизерства,но дайте да се покажем колко сме велики.На гол тумбак-чифте пищови.
  • 22 Реалността

    3 1 Отговор
    Отново лъжа и едни празни обещания за бъдещето. Тука гледам редовните копейки пламенно вярват в това. Сега и малко размишления отвъд емоциите. Времето за проектиране, строителство и изтрелването на такъв модул е минимум 4-5 години. Та те дори нямат и макет или проект. Ами концепция. Още от сега мога да се хвана на бас, че и догодина няма да имат дори макет. Само за справка ракетата Ангара - На 26 август 1995 г. руското правителство взима решение за разработка на проекта ракета-носител Ангара. 25 години по - късно ракетата още не е въведена в експлоатация.

    Коментиран от #23

  • 23 незнайко

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Реалността":

    Ако се съди по времето за което произведаха ваксина, едва ли им трябват 4-5 години за модул .
  • 24 В 10ката

    0 0 Отговор
    Ще , ще , ще - ама то за тая работа трябват 6-7 совалки . МКС да не я строиха те ?

    С какво ще я строи ? Колкото стъпиха на Марс 2019 ,толкова и станция ще построят.
  • 25 В 10ката

    0 0 Отговор
    Ще , ще , ще - ама то за тая работа трябват 6-7 совалки . МКС да не я строиха те ?

    С какво ще я строи ? Колкото стъпиха на Марс 2019 ,толкова и станция ще построят.