Last news in Fakti

19 Март, 2021 11:51 8 714 14

Знаете ли кои приложения „крадат“ най-много от личните данни на потребителите?

  • приложения-
  • instagram-
  • facebook-
  • лични данни

Според експерти на pCloud информацията, получена от приложенията, се препродава на трети страни, които от своя страна я използват за популяризиране основно на стоки или услуги

Знаете ли кои приложения „крадат“ най-много от личните данни на потребителите? - 1

Съвсем наскоро Apple изиска от разработчиците на приложения да посочат настройките на политиката за поверителност със съобщение за данните, изисквани от клиентите за контрол на тяхната дейност. Използвайки тази информация, предоставена в App Store и Mac App Store, анализаторите на pCloud съставиха списък с програми и ги подредиха по ред в зависимост от процента на събраните поверителни данни, които лесно могат да попаднат в ръцете на трети страни.


Начело на антирейтинга на най-любопитните програми е приложението Instagram, което събира 79% от личните данни на потребителите. Facebook, пък „се нуждае“ само от 57% от информацията за клиентите. Linkedin се нарежда на трето място сред „крадците на данни“ с 50%. Uber Eats, Trainline, YouTube, YouTube Music, Deliveroo, Duolingo и eBay са сред останалите най-активни приложения, търсещи лични данни на клиентите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    128 1 Отговор
    Знаете ли кои приложения „крадат“ най-много от личните данни на потребителите?
    Мда, ето ги: НАП, А1, Теленор, Виваком и т.н.

    Коментиран от #3

  • 2 Читател

    35 23 Отговор
    И като ми научи някое приложение ЕГН или телефон, или има снимка моя, какво ще направи ? Нищо
    На босия цървулите не можеш взема

    Коментиран от #5

  • 3 оня с коня

    13 11 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    По-полезната Итформация която ще дам е КОЙ от Операторите не само че не Краде,ами от него Крадат такива като МЕНЕ...и това е БОБ!И така:Такса месечна 2,90лв,включваща 100мин към Всички Стационални и 100 мин към Всички мобилни номера.Допълнително още 3,90лв за 4000МБ Интернет,или общо 6,80лв на месец.

    Коментиран от #6, #12

  • 4 адаша

    62 2 Отговор
    А ББ приложение ли е? Защото много краде ...

    Коментиран от #9

  • 5 Гост

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Читател":

    А да те оплете със заеми и кредити може ли?
  • 6 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Знаехме си, че си непълнолетен.
  • 7 Big data

    25 1 Отговор
    Крадат ако човек въвижда истинските си данни. Създавайте си фалшиви профили, ползвайте vpn и ще имате даста по-малко проблеми с поверителността.
  • 8 Голям Слон

    33 0 Отговор
    Пръстови отпечатъци, лица. Въобще, в момента, в който хванахме умните телефони, подписахме договор с дявола :-) По принцип, нямам нищо за криене. Не съм криминално проявен. Чистосърдечно си признавам, че нямам тревоги. Но, определено, много хитро си събраха всичко онова, което им трябваше. Ваксините са последният, завършващ стадий. Трябва да си изключително промит мозък, за да го отричаш.
  • 9 циганин

    14 2 Отговор

    До коментар #4 от "адаша":

    Приложение е ББ, приложение е!. Американско при това. Но приложението е правено от някое американче в първи клас. Много просто и неграмотно написан кода, но заради простата и стара технология, не го ловят новите антивирусни. Номера е на 04.04 да се намери антивирус, че ще го ядеме жестоко после.
  • 10 Желяз каменноjff

    2 0 Отговор
    То аз не съм дал мийте данни от личната карта дал съм огледални данни и в фейса и в Инстаграм
  • 11 Всъщност

    1 7 Отговор
    Тази статия е за тези дето смятат, че ще ги чипират и следят посредством ваксина. Наскоро гледах стария филм Ронин от 1998г и дори там проследиха стар мобилен телефон по клетките.

    Коментиран от #14

  • 12 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "оня с коня":

    Твоя БОБ незнам но нашият пък ни краде пръ.ните !
  • 13 ifonq

    3 1 Отговор
    то па тъпия андроид не може да махнеш тези аппове... само може да ги "забраниш" и па ти копат датата
  • 14 Голям Слон

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Всъщност":

    ..и остана изненадан ли? На някогашните телефони изключването не помагаше. Трябваше да се свали батерията, за да не могат да те проследят или подслушват (дори и без да приказваш). Сега вече единствения начин никой да не те проследява и подслушва - е да си строшиш телефона или да го оставиш някъде, където няма нито обхват, нито интернет. Абе, интересни времена се случват.