Last news in Fakti

10 Юни, 2021 12:38 12 933 23

Защо не е добре да миете колата си през лятото прекалено често

  • автомобил-
  • миене-
  • лято-
  • съвети

Прекалено честото миене може да доведе до проблеми, за които водачът ще плати скъпо

Защо не е добре да миете колата си през лятото прекалено често - 1
Снимки: Shutterstock

През лятото шофьорите често мият „железните си коне“, защото искат колата да блести. Но прекалено честото миене може да доведе до проблеми с колата. Защо не трябва често да организирате водни процедури за колата си през лятото прекалено често, разказват специалистите от германското ателие за доработки APR.

Малко хора знаят, че през лятото каросерията на автомобила изпитва не по-малко стрес, отколкото през зимата. Вредата от средствата за обезледяване се заменят с прекаленото нагряване и ултравиолетово лъчение. Ето защо експертите съветват да внимавате с измиването на автомобила. Прекалено честото миене може да доведе до проблеми, за които водачът ще плати скъпо.

Ако почти всяка седмица „сапунисвате“ любимата си кола, мръсотията може да запуши дренажните отвори на каросерията. Това ще доведе до постоянна влага и това в крайна сметка ще предизвика появата на ръжда в областта на арките и праговете на предните колела. В бъдеще пък проблемът ще се превърне в скъпи ремонт на каросерията.

Защо не е добре да миете колата си през лятото прекалено често

Също така не се препоръчва да миете колата при слънчево и горещо време. Факт е, че боядисването не понася внезапни промени в температурата и ако поливате каросерията със студена вода, може да възникнат проблеми. На яркото слънце металът се загрява до 70 градуса, а водата от водоснабдителната мрежа е максимум 18 градуса. В резултат на това температурната разлика от над 50 градуса се оказва изключително чувствителна за боята. На лака могат да се появят микропукнатини, през които с течение на времето ще проникне влага. И така, един хубав ден ще забележите, че "кафявата чума" вече се е настанилна трайно по каросерийните панели на колата ви.

Между другото, омекналият от висока температура лак е по-податлив на различни механични влияния от студения лак. Ето защо дори обикновен парцал с малко мръсотия по него може да остави драскотини. А какво да кажем за различни силиконови приспособления и гъби, с помощта на които се отстранява водата.

Поради същата причина не трябва да се отбивате и при автоматичните автомивки. Твърдите им четки работят като абразив и могат да оставят огромно количество драскотини по цялата каросерия. След това ще трябва да се отстраняват с ръчно полиране, което е сравнително труден и отнемащ време процес.

Защо не е добре да миете колата си през лятото прекалено често


Поставете оценка:
Оценка 4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лазурит

    52 16 Отговор
    Браво за статията. Малко хора знаят това, а то е самата истина. Лятната мръсотия не е вредна за колата. Мие се веднъж месечно. Зимата е добре по-често, но повечето правят точно обратното.

    Коментиран от #2

  • 2 Бояджията

    41 12 Отговор

    До коментар #1 от "Лазурит":

    Така е, но точно обратното правят лаиците. Аз мия колата си по-често зимата и много рядко лятото, защото съм автомобилен бояджия и точно тези неща са ми ясни като бял ден.
  • 3 сектант

    13 19 Отговор
    аз мия дъстъра всеки ден на двора. зимата е малко по трудно, за това пускам гореща вода да не замръзва
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 добре

    32 8 Отговор
    написано!За мен лично по-важно е вътре да е чиста колата,а отвън да не я заглеждат много,че от завист българина прави"ЧУДЕСА" :)И мръсна отвън пак си е красива!

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Миро

    23 8 Отговор
    Глупости на таркалета. Започне ли да ме дразни мърсотията и на четките. И на 20 и кусур години си стои лачена. И лете и зима на автомивката. Ако нещо има да става да става.
    Има ли проблем в сервиза в рамките на деня и излиза. Дренажи и глупости и лакове. Всичко е ток и жица. Има ли сериозен проблем на боклука отива. Тъжното е че по новите са по трошливи но ще се прежаля скоро верероятно.
  • 9 Киро

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "коментирал":

    Кефиш!
  • 10 Миро

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "добре":

    И аз така преди време мислех. Сега Неми дреме. Нека драскат,чупят и крадат кво им падне. На другия ден съм нов и без липси. Нека им е гадно оооо.
  • 11 321

    18 5 Отговор
    За последно съм мил мойта кола преди 5-6 години. През това време дъждът върши работа!

    Коментиран от #12

  • 12 123

    22 0 Отговор

    До коментар #11 от "321":

    Две неща народът е казал и със сигурност са верни: "Дъжд кола не мие" и "Срам п*тка не е*е!". За първото не съм съвсем сигурен.
  • 13 Реплика

    11 5 Отговор
    Когато реша си мия колата. Не слушам този и онзи. Колата е вещ която трябва дати върши работа.
  • 14 Механик

    39 7 Отговор
    Автомобилът не е дупе, че да се мие след всяко ползване. Миещите препарати еднакво са агресивни и към колата, и към дупето ви.
    Автомобилът е средство. Той не е икона. Неговото предназначение е да извърши надежден и безопасен преход от А до Б и обратно.
    При миене с водо или пароструйка, вкарвате вода там където при други условия не би имало. Водата е враг на автомобила. Ламарини (желязо-ръжда), кабели и букси (ток-късо съединение), тапицерия (мокър дунапрен-мокър задник е равно на бактерии по Д-то).
    Много мъже са ВЛЮБЕНИ в колите си. И понеже нищо не разбират и нищо не могат да "пипнат", те всяка вечер с по две щайги препарати си лъскат "имиджа" пред блока.
    Хора, обърнете внимание на истински ценните неща в живота! Машините са хубаво нещо, но заменимо и не до там занчимо.
    Да слезеш от излъскана кола 239-та употреба, няма да впечатли никой. Повярвайте ми. Да слезеш от мръсно ламборджини на 1 година, виж това е вече друга работа, НО. Но прави впечалтение за няколко минути. След това калъфа си е калъф, и няма значение от ламби или от москвич е слязал.
    Обърнете внимание на близките си които ви уважават. Уважете тях. Оставете колата намира!

    Коментиран от #17, #22

  • 15 Васил

    4 3 Отговор
    Моята я мия 4-5 пъти в годината основно я чистя само вътре всяка седмица не отдавам значение отвън колко е мръсна.
  • 16 Лудогорец 9

    9 8 Отговор
    Мия си колата всяка седмица само ръчно и зима и лете ! Всяко миене без значение точно на какъв детайл се мие с Ph неутрални препарати!(Sonax,ADBL,Koch Chemie,K2 roton и други) Всеки месец колата получава вакса на лака(Soft 99 Super Splash),пластмасите,ауспуха и стъклата,ползвам само скъпи подсушаващи кърпи (Licargo),всяка година се пастира с машини лака (Menzerna,Sonax и други полиращи пасти с подходящите гъби),гумите се мажат на всяко миене с вакса за гуми.Не съм установил никъде да ми се е запушил дренаж,напукал лак или хванало ръжда!Както личната хигиена е важна така и всичко което ползвате трябва да е хигиенично!
  • 17 Лудогорец 9

    9 9 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    Аз си обичам вещите и това,че теб не те интересува колата ти други ги интересува и не само колата дали ще е кола,дом,жена или каквото се сетиш яз се старая всичко и на всички да обръщам достатъчно внимание.Неизмита кола ,неогледна къща,неогледни дрехи и други подобни за мен са мързел и нехайство имаме време за всичко стига да си го подредим както трябва и да ти като механик щом мислиш,че колата не е лице на един човек така си мисля,че и работата ти такава и не бих си дал колата ти да я ремонтираш защото за теб колата е купчина желязо с което трябва само да се придвижиш или караш хората да не си чистят колите,за да ръждясат,блокират и скърцат елементи по колата защото това се случва от негайство!
  • 18 До Лудогорец 9

    7 7 Отговор
    Ако беше отделил поне толкова време да се научиш да пишеш правилно, колкото отделяш на КОЛАТА СИ, щеше да е доста по-добре!
  • 19 qwerty

    7 5 Отговор
    кола се мие един ден преди продажба, всичко друго са изгъзици. 🚗
  • 20 Ерец

    4 0 Отговор
    При тази препоръка отчита ли се факторът дъжд , и в частен случай близостта до морето ?
  • 21 Коко

    1 1 Отговор
    Аз не мия колата, изцапали се отивам и си купувам нова, от магазина. Хихихи
  • 22 Miron

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    Всеки си има различни разбирания и различни неща го карат да се чувства добре. Не може да съдиш другите за нещата които вършат за да са щастливи.
  • 23 Гошко

    0 2 Отговор
    Моята е при мен вече 12 години и е мита... 3 пъти, без препарати. И трите пъти беше невъзможно мръсна, та се наложи, иначе - не! Гледам да е технически изправна и вътре да е що годе чиста, останалото е суета...