Last news in Fakti

13 Август, 2021 13:04 2 922 9

Колите ще могат да променят цвета си (ВИДЕО)

  • цветове на автомобили-
  • робот-хамелеон-
  • робот

Това учените показаха с помощта на робот-хамелеон, който променя цветовете в реално време

Колите ще могат да променят цвета си (ВИДЕО) - 1

Със сигурност мнозина мечтаят в бъдеще цветът на колата им да може да бъде променен с натискането на един бутон. Може би такова бъдеще е по-близо, отколкото изглежда.

Група изследователи от Южна Корея са разработили нова технология. Те демонстрираха потенциала ѝ с т.нар. хамелеонов робот, който автоматично се слива с околната среда, променяйки цвета си в реално време.

За да създадат изкуствен хамелеон, учените са използвали термохромни материали, които променят цвета си при излагане на определена температура. Роботът е оборудван с цветни сензори и нанопроводни нагреватели.

Благодарение на нагревателите, изкуствената кожа на робота може да променя цвета си почти толкова бързо, колкото истинският хамелеон, казва професор Сун Хван Ко, автор на статия за биометичния хамелеонов робот, публикувана в Nature Communications. Освен това кожата на робота може да се адаптира към модели с различна повърхност, включително и към автомобили.

Технологията за промяна на цвета в реално време може да се приложи в голямо разнообразие от области. На първо място, според учения, той ще бъде полезен във военната сфера и при автомобилите. С негова помощ войниците ще могат да се маскират на всякакъв фон, а цветът на колите да се променя по всяко време.

Сега корейските изследователи работят за подобряване на робота -хамелеон и се опитват да решат проблемите с работата му при ниски температури или в сняг.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Силовак

    7 0 Отговор
    Е не пише ли в талона какъв цвят е колата? Как ще става тази работа...

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Си ган

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Силовак":

    Чудно за бандитите, преследват бяла Тесла по А1 и около Тунела си сменя цвета на синя, яка работа..
  • 3 Jeep

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Силовак":

    По нашите пътища още се търкалят едни фолксвагени с 5 цявта по тях, все едно са сбирщайн, но така са излезнали от завода. Водят се арлекин, обаче какво им пише в талона нямам идея.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Спиридон

    4 0 Отговор
    Евроатлантически модели, браво. LGBTIQ+++ електрички.
  • 6 блондинка

    3 0 Отговор
    Искам, искам мерседес! Небесно кафяв с дървесно син отенък!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 КНМ

    2 0 Отговор
    Смяната на цветовете е идеална за военни автомобили или танкове. В зависимост от обстановката си променят цветовете за да са максимално невидими.
  • 9 Обесен Язовец

    1 0 Отговор
    Стара новина. Сега е хит банските променящи постоянно цветовата гама!