Last news in Fakti

16 Декември, 2021 16:31 2 186 7

Виетнам ще има собствено производство на батерии за електромобили

  • vinfast-
  • виетнам-
  • батерии-
  • завод

Концернът Vingroup очаква да произвежда всички компоненти за батерии

Виетнам ще има собствено производство на батерии за електромобили - 1

Виетнамският автомобилен производител VinFast възнамерява да произвежда собствени батерии за електрически превозни средства в бъдеще. За целта концернът-майка Vingroup ще построи завод за производство на батерии на около 400 километра южно от Ханой в икономическата зона Vung Ang. Обемът на инвестициите ще възлиза на 4 трилиона виетнамски донги (155 милиона евро).

В съоръжението ще се сглобяват литиево-йонни батерии за електрически превозни средства VinFast и за електрически автобуси. На първия етап площта му ще бъде 8 хектара, а годишният капацитет е 100 000 бр. Впоследствие продукцията трябва да нарасне десетократно - до 1 милион единици годишно.

Благодарение на завода за акумулатори, компанията ще може да създаде своя собствена верига за доставки и да не зависи от чуждестранни партньори. Затова освен производството, компанията планира да провежда изследвания в областта на батериите, с акцент върху бързото зареждане, твърдотелните компоненти и новите материали.

Интересното е, че Vingroup следва „трипосочна стратегия“. Какво означава това? Строго погледнато, част от автомобилите VinFast ще използват чужди батерии, друга част от автомобилите ще бъдат оборудвани с акумулатори, разработени съвместно с водещи компании, а останалите ще бъдат напълно оригинални. Този подход не е избран случайно, тъй като виетнамците искат да предложат широка гама от компоненти и възли за своите модели. И, подозираме, успоредно с това да натрупат опит, плюс да оценят своите разработки в сравнение с чуждестранните.

Припомняме, че най-големият строителен концерн във Виетнам Vingroup създаде автомобилен бизнес през 2017 г. През това време марката VinFast успя да стане лидер в продажбите на родния си пазар. Компанията обаче няма да спре дотук. Според плановете на марката скоро ще се състои пазарният дебют на новите електрически превозни средства VinFast VF e35 и VinFast VF e36, предназначени за Америка и Европа.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антрашпиц

    13 0 Отговор
    Как пък само при нас не стават нещата ве ,немога да разбера.Няма да се учудя вече и във Занзибар да почнат да правят батерии или коли.Тука само бодили цигани престъпници и политици има братче.Друго нищо не вирее ...
  • 2 Стоян Александров

    9 0 Отговор
    Ехеееееее къде сме ние бееееее другари политици ? Нас май никой и за нищо не ни брой. Лелелелеле....

    Коментиран от #5

  • 3 гадно

    9 0 Отговор
    Ако се каже малко перифразирано как ще ги стигнем виетнамците за американците да не говорим както го изпя Тодор Колев.
  • 4 Сатана

    7 1 Отговор
    Какво стана с Кировите електрички? Даде им 34 млн.Ойро народна пара и ония си биха камшика?
  • 5 ДЕСЕТАТА ДУПКА НА ЕС

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Стоян Александров":

    ВИЕТНАМ СЕ РАЗВИВА С БЪРЗИ ТЕМПОВЕ А НИЕ ДЕТО СМЕ ДЕСЕТАТА ДУПКА НА КАВАЛА НАРЕЧЕН ЕС ЩЕ ПРАВИМ САМО ЧУШКОПЕЦИ, ЕДИНИЧНИ И ТРОЙНИ. РАЗБОЙКО 13 ГОДИНИ НИ ЛЪГА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ, ЮЖЕН ПОТОК, НАБУКО, РАЗНИ ЛЪЖЛИВИ ХЪБОВЕ, ДАДОХМЕ ЕДНИ 30% НА ГЪРЦИТЕ ЗА ПРИСТАНИЩЕ ЗА ВТЕЧНЕН ГАЗ И Т.Н. ГАЗ ОТ АЗАРБАЙДЖАН, ГАЗ ОТ КАТАР,ГАЗ ОТ ЛУНАТА И НАКРАЯ НИЩО ЕДНА ГОЛЯМА НУЛА. НИТО КОНЕКТОР С ГЪРЦИЯ, НИТО ВТЕЧНЕН ГАЗ ОТ ГЪРЦИЯ,
  • 6 Ковид мафия

    8 0 Отговор
    Комунистическите страни се развиват,а ние с господарите си от САЩ смело загниваме като целия капиталистически свят
  • 7 НИЙЙ И КАПАЧКИ ЗА

    1 0 Отговор
    ВИНТИЛИ НА ГУМИТЕ НЕ МОЖЕМ ДА СДЕЛАМЕ......РАЗКАТАХА НИ.МЪРЗЕЛИ НА СЯКО КИШЕ И ТАРИКАТИ СХЕМАДЖИИ ДЕТ ПЕТ СТОТИНКИ НЕ МОГАТ ДА ИЗКАРАТ С ЧЕСТЕН ТРУД...