Last news in Fakti

23 Декември, 2021 13:56 7 841 30

Мъск най-накрая ще отвори Giga Berlin

  • tesla-
  • gigafactory-
  • giga berlin-
  • илон мъск

Премиерът на Бранденбург обяви вероятната дата за стартиране на производството

Мъск най-накрая ще отвори Giga Berlin - 1

Фабриката на Tesla в Берлин най-после ще заработи. Всъщност тя беше напълно готова още през октомври, но американците чак сега събраха цялата документация, необходима им за одобрението на еколозите, за да заработи Giga Berlin. Това съобщиха от Министерството на околната среда на Бранденбург.

Всъщност това означава, че последните препятствия за пускането в експлоатация на Giga Berlin-Brandenburg са преодоляни. Това обаче не означава, че началото на производството ще бъде дадено веднага. Местните власти уверяват, че няма да могат да вземат решение за стартиране на предприятието до началото на следващата година.

Мъск най-накрая ще отвори Giga Berlin

За по-пълно разбиране на картината - ето и точните думи на министър-председателя на провинция Бранденбург Дитмар Войдке: „Рано или късно пускането на фабриката ще бъде одобрено. Не знам точно на коя дата ще се случи това, но мога да предположа, че ще е още в началото на следващата година."

На Tesla многократно се налагаше да отлага откриването на завода поради протести на еколози и бюрократични спънки. Главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск пътуваше редовно до Германия, за да наблюдава изграждането на завода, и многократно критикува германската бюрокрация, че непрекъснато се опитва да го спира.

Мъск най-накрая ще отвори Giga Berlin

Според Ройтерс, тъй като Tesla промени първоначалните си планове и разшири своя германски обект, за да включи и производствено съоръжение за батерии, проектът на завода трябваше да премине през втори процес на обществена консултация, който приключи на 22 ноември.

През октомври Илон Мъск заяви, че се надява да пусне кросоувърите Model Y в Giga Berlin не по-късно от декември 2021 г. Сега датите са изместени и надеждата е в най-добрия случай за януари 2022 г.

Мъск най-накрая ще отвори Giga Berlin

За Tesla немският завод е много важен. Неспособна да отговори на постоянно нарастващото търсене на американски електрически превозни средства, компанията е принудена непрекъснато да разширява производствената си база.

Припомняме, че сега автомобили за Европа се сглобяват в мощностите на китайската Giga Shanghai - което пък, разбира се, сериозно осакати продажбите на Tesla в Поднебесната империя.

Мъск най-накрая ще отвори Giga Berlin


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "😂😂😂":

    Ту отзад , ту орално , за да може междувременно да ни уведомява за действията си тука !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Австралопитек

    24 8 Отговор
    Отворят ли гигафабриката,БиеЕмВье,Мерцедес и Фолксваген отиват в историята!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Антиелектрика

    22 9 Отговор
    "Чудесна" новина. Сега да видим как ще си произвеждат тока за производство на миксери с фотоволтаици и перки, след като в ЕС енергийната криза се задълбочава и металургията е в колапс. Сигурно ще правят Тесла с алуминий от Марс?!
    Да ни е честита зелената тирания!

    Коментиран от #9, #13

  • 8 гост

    13 9 Отговор
    Тесла дори си оттеглиха документите за държавна субсидия в размер на 1,5млрд. евро, точно заради бюрокрацията на немците. В Китай фабриката заработи за 9месеца, а в Берлин 1г. не искат да им издадат разрешение, макар че мощностите са готови и сглобени вътре. В момента са на равно с Гига Тексас, която започна с година по-късно, това е достатъчно да се види ясно намерението на немците да спрат Тесла. В същото време реформирането на ФВ е без проблем, но за нов завод на Тесла, който ще осигури високоплатени 10х.работни места, дай да ги спрем и да ги бавим, досега можеше вече да произвеждат поне по 1000коли на седмица, както бе при Шангхай. До края на 2022 би трябвало да бълват по 10х.коли на седмица, което ще спре всякакво търсене на всички останали конкуренти в региона, сега просто ги няма колкото и да искаш да си ги купиш.
  • 9 Не си тормози мозъка с глупости

    8 14 Отговор

    До коментар #7 от "Антиелектрика":

    При положение, че за 2020 година 50% от електроенергията в Германия беше произведена от възобновяеми източници, все ще се намери откъде да си купят зелен ток за производството както на батерии така и на електромобили.

    А ако си мислиш, че точно най-голямата фабрика за производство на батерии в Европа ще има проблеми с непостоянния характер на възобновяемите източници, жестоко се лъжеш. Tesla всъщност решава такива проблеми клиентите си по целия свят. Едни от най-големите батерии за съхранение на енергия в света са построени от Тесла и продължават да изграждат подобни и по-големи батерии по целия свят с все по-бързи темпове.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 А дано, ама надали!

    5 2 Отговор
    Дневниците ще ги бавят до последно. Хич няма да се учудя да ги оставят на пауза до средата на 2022 година с всякакви законни и не толкова средства, за да дадат предимства, на своите производители.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Антиелектрика

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "Не си тормози мозъка с глупости":

    Гледам пак те толерират, защото сигурно не е вярно, че Германия внася ток и най-големите леярни в ЕС драстично намаляват производство. Или пък не беше вярно, че точно ти разправяше как тока ще падне като излезе на борсата, а той скочи 5 пъти?
    Карай да върви, щом ви се плаща за лъжи, продължавайте да лъжете.

    Коментиран от #14, #17, #29

  • 13 Boxer EZ 30

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Антиелектрика":

    Ами, като Мъск не е съпруг на Урсула, ще го бавят я!
    Обаче виж как в спешен порядък ЕК одобриха ваксините, (гугъл : Хайко фон дер Лайен Orgenesis)
  • 14 Дрън-дрън

    6 11 Отговор

    До коментар #12 от "Антиелектрика":

    Пак не си разбрал, както винаги. Когато всички излезем на борсата и ни позволят да връщаме произведената от собствените ни покриви електрическа енергия в мрежата или в по-лошия случай си я ползваме и не ползваме тази от мрежата, когато пече слънце цените на тока ще са ниски, заради свръхпредлагането, а когато слънцето се скрие ще са високи.

    Този който има батерия ще може да съхранява безплатната си енергия или ще зареди батериите когато енергията е евтина, за да не ползва скъпа в пиковите часове. Просто не можеш да схванеш че ще има както много по-скъпа от сега енергия, така е много по-евтина от сега и то в рамките на едно и също денонощие. Много удобно чувате все половината от това, което ви се казва.

    Хайде сега познай една атомна централа дали може да се включва и изключва само когато има нужда от ток, като се за АЕЦ говорите, като стане въпрос за ток?

    Коментиран от #15

  • 15 Turbo

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Дрън-дрън":

    До тук са две години от началото на строителството, честито тесльо хахахаха като се спазват всички строителни норми по бързо не може.

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Какви строителни норми бе умник

    6 8 Отговор

    До коментар #15 от "Turbo":

    Строежа е приключил октомври месец? А те още не са му издали екологичното разрешително, което се издава ПРЕДИ започване на строежа. Дори към момента, теоретично съществува възможност и клауза, подписана от Тесла, при която при отказ за издаване на екологично разрешително, Тесла трябва да събори всички сгради и да възстанови терена както го е заварила. Като за целта са превели депозит от няколко стотици милиона, а вероятно и милиарди.

    Както виждаш германците се излагат пред цял свят, че издават един документ за по-дълъг срок отколкото хората строят цял завод. Не е като да не познах още преди една година, че екологичното разрешително което Тесла чакаше, когато започна да сече дърветата на терена през февруари месец 2019 ще бъде издадено на една и съща дата с разрешителното за започване на производство.

    Коментиран от #21

  • 17 И за да не съм голословен

    1 8 Отговор

    До коментар #12 от "Антиелектрика":

    Ето ти цените на тока за утре. След като ги знаеш, ще заредиш ли днес на 68 стотинки за киловатчас без ддс и такси за пренос или ще изчакаш до утре в 24 часа, което на практика е 00 часа на 25-ти, за да си напълниш батерията до горе на 12 стотинки за киловатчас?


    Енергийната борса в рамките на търговията в сегмент „пазар ден напред“ затвори при цена за базова енергия (1 – 24 часа) от 347.17 лв. за MWh и обем от 66 968.20 MWh с ден за доставка 24 декември 2021 г., сочат данните от търговията. Цената спада с 48.6 % % спрямо стойността при затварянето на предишната търговия.

    Цената на пиковата енергия (9-20 часа) е 434.39 лв. за MWh, при количество от 34 822.90 лв. за MWh.

    Извънпиковата енергия (32 145.30 MWh) е на цена от 259.95 лв. за MWh (1-8; 21-24 часа).

    Борсата стартира при средна цена от 277.88 лв. за MWh и количество от 3974.9 MWh.


    Най-ниската стойност от 221.01 лв. за MWh е отчетена за 05 часа (2395.9 MWh).

    Най-високата цена на електроенергията търгувана в сегмента „пазар ден напред“ е постигната за 18 часа – 580.15 лв. за MWh при количество от 2842.3 MWh.

    В 24 часа цената на търгуваната електроенергия в този сегмент спада до 123.92 лв. за MWh при количество 2462.6 MWh.

    Спрямо стойността от 676.07 лева за MWh или 345.67 евро за MWh за 23 декември 2021 г., цената на търгуваната електроенергия с ден за доставка 24 декември се понижава до 177.51 евро за MWh (спад с 48.6 % %)
  • 18 гост

    11 6 Отговор

    До коментар #15 от "Turbo":

    За тия 2 години Тесла построи ДВЕ фабрики в Берлин и две в Тексас , щото и на двете места освен фабриките за автомобили , вече има и фабрики за батерии , по собствен формат и химия на Тесла , които никоя друга фирма не използва , които изобщо ги нямаше в първоначалните планове , да не говорим , че самите нови батерии не бяха обявени , това стана чак през септември 2020 г , почти година след началото на строежите ! Освен това промени целия начин на производство , като премина към изцяло лята платформа от две части , също представена след началото на строежите ! Освен това във фабриката във Фримонт също беше построена линия за новите батерии ,а във Невада линия за малки серии Семи , които вече почнаха да доставят ! А завода в Китай беше разширен и надмина този във Фримонт по произведени бройки !! А какво построиха ВАГ и Тойота за тия години ??? Да не говорим , че имат над 30% спад на продажбите , а Тесла над 50% РЪСТ !!

    Коментиран от #20, #22

  • 19 Антиелектрика

    9 5 Отговор
    Многониковия, с тези простотии вече не можеш да излъжеш никой. Ама щял да съхранява енергията като имало слънце в батерия, която е едни 50 бона и да я продава като няма слънце - чшшшш, алоуууууу, я вземи се събуди, Пък бай ти Пешо-шлосера ще дебне цял ден цените на тока, за да си зареди електричката, защото си няма друга работа, нали?
    Тотално си дал на късо и живееш в някакъв паралелен свят, докато цените на тока поставят рекорди и скоро може и режим да ни докарате с вашите престъпни машинации.

    Коментиран от #23

  • 20 Объркал си се "малко"

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Ръста за последните две години не е 50%, а ще е общо близо 300%. Само за миналата година беше около 50%, а тази година ще е почти 100%.
  • 21 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "Какви строителни норми бе умник":

    Това е поредната ти прогноза която не се сбъдва многониковия.Тесла щеше да строи по една фабрика годишно май ще станат повече от две за фабриката в Берлин.

    Коментиран от #24

  • 22 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    Сигурен ли си.Дали не бяха три в Берлин и четири в Тексас.
  • 23 Толкова са ти разбиранията

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "Антиелектрика":

    Това е като да ми обясняваш как ще сваляш torrent от стотина сиидъри, като си избираш ръчно от кой сийдър кой килобайт да свалиш, а после да го сийднеш.

    Не си тормози мозъка с неща, които очевидно не разбираш. В случая ти говорех за седмичното зареждане на батерията, като си избереш най-добрата цена с три клика и още в момента да настроиш времето за зареждане на по време на най-ниската цена.

    Печеленето става със софтуер, който автоматично следи цените и то на балансиращия пазар, където разликата в цените е още по-драстична и то в реално време .

    Софтуера на Tesla се казва аутобидер

    Коментиран от #25

  • 24 Хайде и този

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Гост":

    Тесла построи две фабрики за две години. По колко фабрики строи годишно? Въпрос с повишена трудност за еднокласници. Имаш ли такава степен на образование?
  • 25 Антиелектрика

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Толкова са ти разбиранията":

    Аз ти обяснявам, че хората виждат само повишение на цената на тока, ти ми обясняваш, че ако си купиш фотоволтаик с батерия и набиеш едни 50 бона, можело да печелиш.
    И после пак ми обяснвай кой е функционално неграмотен.
    Цената на тока повиши ли - повиши се. Какво повече ми философтваш?!

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хайде бе?

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "Антиелектрика":

    Цената на тока у вас повишили се? У нас не е. А фотоволтаичната централа струва около 3000 лв. Батерии няма и няма и да имам при тези цени на тока. Въпреки моментната криза, цената на тока така или иначе ще пада в дългосрочен план, когато се изградят с достатъчно заместващи мощности и правотокови далекопроводи между държавите и континентите. Настоящата криза с цените на горивата само ще ускори този процес.

    Пропастта в разликата в цените между възобновяемата енергия и горивата се отваря все повече и повече, а никой не иска да го цакат с високи цени и много предприятия вече започнаха да изграждат собствени фотоволтаични покриви и ще стават все повече. Процеса вече стана необратим.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 А дали е така, кой да ти каже?

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Антиелектрика":

    Я пак си помисли цената на тока ли се повиши, или повишението на тока е в следствие на високите цени на природния газ? Едното е причина, а другото следствие.

    А ако за производство на ток не се разчиташе на газ и въглища, дали цените на тока щяха да се вдигнат?

    Хората са казали внимавай какво си пожелаваш, но вие дори не се усещате какво си пожелавате.
  • 30 до Мъск

    9 1 Отговор
    бате да беше си направил завода в Бг-то.Дикументите и разрешителни щяха да са ти готови преди багер да направи копка.Трябваше едно време и ние да им забавим лидл и кауфланд на неприятните нацисти.