Last news in Fakti

25 Януари, 2022 12:48 5 979 91

Ето я преработената Tesla Cybertruck (ВИДЕО)

  • tesla-
  • cybertruck
Ето я преработената Tesla Cybertruck (ВИДЕО) - 1

Въпреки факта, че датата на официалния старт на масовото производство на футуристичния пикап Tesla Cybertruck непрекъснато се отлага назад във времето, интересът към оригиналния електрически автомобил на бъдещето не намалява.

Следващата част от официалната информация за съдбата на Tesla Cybertruck най-вероятно ще бъде обявена на предстоящата пресконференция на Илон Мъск на 26 януари, на която предприемачът ще говори за резултатите от финансовата дейност на Tesla за изминалата 2021 г.

В навечерието на събитието вътрешни лица пуснаха видео с актуализирания дизайн на електрическия пикап. В Tesla Cybertruck Forum & Owners Club, където за първи път се появиха материалите, се предполага, че показаният модел Tesla Cybertruck може да се превърне в предсерийна версия на автомобила.

Ето я преработената Tesla Cybertruck (ВИДЕО)

В сравнение с първата презентация през ноември 2019 г., обновеният пикап Tesla Cybertruck е загубил оригиналните капаци на колелата, получава увеличена по размери броня, модифицирани надкалникови арки и нови прагове. Новият модел има външни странични огледала, една голяма "чистачка" на предното стъкло и един цял фар.

По-рано, през декември миналата година, чилийската компания Chile Al100 показа видео от тестването на Cybertruck във Фремонт. Още тогава можеха да се забележат някои промени в дизайна на пикапа. Илон Мъск обясни през декември, че иновациите се дължат на изискванията на регулаторите, които контролират безопасността на движението по пътищата.

Към днешна дата официалния старт на производството на Cybertruck е отложен за края на 2022 г. Въпреки това, според журналисти на Reuters, по-реалистична дата на стартиране на пикапа може да бъде началото на следващата 2023 г. Според неофициална информация над един милион фенове на Tesla вече са поръчали Cybertruck.

В същото време 48% от поръчките се падат на модификацията с два електромотора, а 44,5% - на модела с три мотора. По-рано Мъск потвърди информация за бъдещия модел Tesla Cybertruck с 4 двигателя.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    22 5 Отговор
    Готин е! Прилича на фритюрник, ама какво лошо има във фритюрника?!
  • 2 Хейтърите лаят

    12 19 Отговор
    А Тесла си върви.

    Коментиран от #10

  • 3 Алекс

    20 2 Отговор
    Ко каза КО?!? "се отлага назад във времето" ... ?
  • 4 омъскаряване

    20 7 Отговор
    Защо "свети" Илон бави Пирамидатта за поклонение за своите сектанти, може би не са заслужили още тази благословия, а може да е и заради божествения чип, кой знае, кой знае? ;))
  • 5 Рено ентусиаст

    10 24 Отговор
    Пак е по-добре от всичко което е излизало някога от немските заводи.

    Коментиран от #7, #20

  • 6 Госあ

    21 12 Отговор
    Неугледна, замърсяваща, безполезна консерва
  • 7 Дааа

    4 7 Отговор

    До коментар #5 от "Рено ентусиаст":

    Прав си, особенно тази чистачка на лявата колонка, която пречи на видимостта от вървящи пешеходци. Или викаш лидара от горе ще компенсира този недостатък и хората вървящи колата ще ги мисли за работеща чистачка.
    Голяма глупост да отнемат от полезрението нашофьора от лявата страна.
    Справка Шкода Фабия МК1, колконката е толкова голяма, че пешеходец се е движел сколата без да го видя при ляв завой. На никой не го пожелавам това.

    Коментиран от #8

  • 8 Рено ентусиаст

    8 6 Отговор

    До коментар #7 от "Дааа":

    Шкода е една от автомобилните компании известни с това че не е известна с нищо освен горното.
  • 9 Този

    1 3 Отговор
    Къде я ето, на картинка, на снимка и на видео...
  • 10 Някой

    9 6 Отговор

    До коментар #2 от "Хейтърите лаят":

    Колко да върви?София-Бургас не може да покрие🤣🤣🤣

    Коментиран от #12, #17

  • 11 Некой си

    11 7 Отговор
    Чакам го на вр. Чукава при -19 градуса.
    Ако стигне изобщо, да сваля шофьора на топло в кръчмата, където да си уговори генератор, бидон с гориво и двама пазачи, докато недоразумението поеме душа да слезе на собствен ход.

    Коментиран от #15, #23

  • 12 Айде бе

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Покрива го, без проблем!
  • 13 Бай Благой

    6 6 Отговор
    Това има аеродинамика на два ЗИЛ-а.
    Ужаст.

    Коментиран от #16

  • 14 Тираджия

    5 0 Отговор
    На Токев новия пикат ако му издържи го признавам!
  • 15 Хихи

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "Некой си":

    Така е! От България по-горещо, по-студено, по-високо и по-дълбоко няма! Само не разбрах, какъв е проблема да се качи? Да не би върха да е на Луната?

    Коментиран от #18

  • 16 Димитър Благоев

    5 5 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Благой":

    Cybertruck може да достигне коефициент на съпротивление от 0,3, което го прави по-аеродинамичен от Ram 1500, най-аеродинамичния модел на пазара на камиони с голям капацитет през 2019 г., който има коефициент от около 0,36, според CNET . Модел 3 на Tesla, за сравнение, е далеч по-аеродинамичен с коефициент от едва 0,23.
  • 17 Тази опорка се изтърка

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Някой":

    Ето ти е от София до Бургас за три часа с скорост 130 километра в час без зареждане. След още 30 минути без зареждане стигна и до слънчев бряг и имаше още 20 километра пробег.

    Ако беше спрял на някоя от петте зарядни станции до морето за пет-десет минути, можеше да кара и със 140 километра в час, а той така или иначе е спирал два пъти за кафе и цигара, но без да зарежда.

  • 18 Некой си

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "Хихи":

    Качването отнема 4 часа при сегашните условия. При -19, колкото и да е сайбър, акумулаторите ще клекнат.
    Проблем ще му е слизането.
    Аман от сектанти, честно!

    Коментиран от #22

  • 19 Къпан пор

    7 2 Отговор
    Пак обещания от афрото,те и сектантите вече не му вярват.Биткойна се срина,Тесла ще го последва.
  • 20 DrivingPleasure

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Рено ентусиаст":

    Нога да ти предложа посещение при много компетентен офталмолог - аз плащам белким провидиш ;D
  • 21 Фен

    6 2 Отговор
    За коя година обещават да пуснат това грозилище? Невъзможно е да има 1 000 000 слепи хора поръчали си това нещо.Стиви Уондър си поръчал две.
  • 22 Хихи

    5 3 Отговор

    До коментар #18 от "Некой си":

    И какво е значението, колко часа е? Колко са километрите? Отоплението дърпа 1-2 кВтч, какво толкова го пишеш? Със 100 кВтч батерия има ток за парно за 50 часа!
  • 23 Ако се качи

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Некой си":

    На слизане от върха така или иначе ще си зарежда батерията от рекуперацията.

    Скоро смятах на едни като тебе, че за изкачване на прохода Шипка на два тона автомобил са необходими 4 киловатчаса, а този пикап ще има от 200 до 250 kWh батерия. Познай Дали ще са му проблем 10-20 киловатчаса да се качи до който и да е връх в България? Особено пък с четирите си двигателя - по двигател на колело. Няма по-добро 4 по 4 в света от това.

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Зомби

    0 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ако се качи":

    250 kWh 😄😄. Tи сериозно ли? Ще можеш ли да го караш със Б категория?

    Коментиран от #32

  • 25 Зомби

    5 6 Отговор
    Къде му са дръжките на вратата? Коя агенция по сигурност ще даде лиценз на това недоразумение? Само като му видиш страничните огледала и чистачката и ти се доповръща.
  • 26 Фен

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ако се качи":

    С толкова малко енергия можеш да се движиш само по равното с ниска скорост,няма да можеш да изкачиш никакъв баир.

    Коментиран от #27, #29

  • 27 Хихи

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Фен":

    20 кВтч е енергията за изминаване на 100 километра със 120 км/ч! Ако за един връх, на 2 километра височина ако не му стигат, какво да ти се обяснява!

    Коментиран от #28

  • 28 Къпан пор

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хихи":

    20 квтч е енергията при 90 км/ч,за изкачването на един планински връх енергията е най малко двойна.Върха се изкачва за около 30 минути.

    Коментиран от #30

  • 29 Пак обърка енергия и мощност

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Фен":

    Правиш ли разлика между 20 киловата и 20 киловатчаса? Като я направиш, пак ела да си поговорим.

    И само така информативно, след като качването отнема четири часа, с колко километра в час мислиш че става движението? Мощността на изкачване ще е минимална. А при по-голяма скорост мощността ще е по-голяма, но времето по-кратко и в крайна сметка енергията за изкачване ще е една и съща.

    Ако въобще схващаш Какво е енергия и какво мощност и каква им е връзката с времето. Дизел турбо Радев инженерите три години не можаха да я схванат тази връзка.

    Коментиран от #33

  • 30 Хайде още един физик инженер

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "Къпан пор":

    Енергията за изкачване на върха зависи от теглото и разликата в надморската височина. На теория зависи и от челното съпротивление, но при ниската скорост на изкачване, енергията за преодоляване на челното съпротивление почти няма практическа роля.

    За изкачване на наклон ти трябва висок въртящ момент, а не висока мощност. Вече смятахме, че баничарката на турбо, дори при изкачване на най-стръмната част на Шипка със 700 кг багаж, когато гори 15 литра на 100 при 30 км в час на втора предавка, се движи с два пъти по-ниска мощност, отколкото празна при 120 км в час, при 7,5 литра на 100 разход.

    Изкачването на върха ще става с още по-ниска скорост и съответно мощност.
  • 31 Гост

    5 3 Отговор
    Защо ни занимавате с това грозното нещо.

    Коментиран от #34

  • 32 Зомбито си е зомби

    0 3 Отговор

    До коментар #24 от "Зомби":

    Една бърза справка в интернет ще ти покаже, колко е предполагаемия капацитет на батерията, при положение че е обявен пробег от 800 км на този огромен пикап и осемчасово потребление на ток от контактите му за захранване на мощни машини.

    Потърси за какъв капацитет се споменава и пиши, ако не те е срам. В Европа не знам като какво ще се продава, но в Щатите пикапите се водят камиони и се изисква съответния лиценз за управление (книжка по нашему)

    Ако не се лъжа можеше да тегли десетина тона товар, та общото му тегло, надали се побира в общо тегло 3,5 тона, за да го караш с любителската си книжка. Това все пак е товарен автомобил.

    Коментиран от #35, #45

  • 33 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Пак обърка енергия и мощност":

    Пак ли тролиш злобюле.За разхода спорихме ако не си забравил.Мощността и въртящия момент са свързани с формула.При повишаване на оборотите се увеличава въртящия момент и по формулата следва увеличаване на мощността.Виж графиката обороти/мощност/въртящ момент на двигател как изглежда.Стига ръси тесларски умности.

    Коментиран от #36, #44

  • 34 Има защо

    4 2 Отговор

    До коментар #31 от "Гост":

    Все пак е най-поръчваният автомобил в света за всички времена със своите 1,3 милиона поръчки. Отне титлата на Тесла модел 3 която преди това държеше рекорда с 500 000 поръчки.

    Ти с какво искаш да ни занимават? С продажбите на красивите Москвич и Жигули и Волга, намерени в някои гараж в "перфектно състояние" ?

    За мен лично е по-интересно как ще преодолеят предизвикателствата за направата на купе от 3 милиметра ултра твърда стомана, която е почти невъзможно да се огъне. Съмнява ме, че дори когато започнат производство, ще им отнеме поне година за да започнат да се справят със серийното производство в по-голям мащаб. Ще е интересно какви предизвикателства ще срещнат и как ще ги решат.

    Коментиран от #38

  • 35 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Зомбито си е зомби":

    Много се лъжеш,точно три пъти.Пикапа на Тесла се предполага че ще може да тегли 3,4 тона.

    Коментиран от #37, #39

  • 36 Абе умнико

    4 2 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    За преодоляване на определен наклон ти е необходим един и същ въртящ момент, който не се увеличава или намалява с оборотите. Научи се да не говориш по инерция, а да правиш причинно-следствена връзка.

    Тогава вече при един и същ въртящ момент, колкото по-висока скорост искаш да поддържаш, толкова по-голяма става мощността защото високата скорост се поддържа с високи обороти на колелата.

    При катеренето по черен път на бавна предавка, въртящият момент е огромен, но оборотите са ниски и съответно и мощността е ниска.

    При движение по магистралата оборотите са високи, но въртящият момент е много по-нисък, отколкото за катерене на наклон, а не се покачва с оборотите както твърдиш.

    При спускане на баира въртящият момент дори е отрицателен (в обратна посока) и вместо двигателят да върти гумите става точно обратното - гумите развъртат двигателя е мощността е с обратен знак, като в случая с електромобилите връща енергия в батерията.

    И преди да изръсиш поредния Бисер, е време да започнеш да правиш разлика между посока на въртене и посока на въртящ момент, че продължавате да ги бъркате, както бъркате мощност с енергия.

    Коментиран от #41

  • 37 Може и да бъркам

    0 3 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Въпреки това, няма да може да се кара с любителска книжка, защото пак не влизаш в 3,5 тона общо тегло.
  • 38 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #34 от "Има защо":

    Поръчките са един милион,не засилвай бройката.След поредното отлагане ще има още отказали се от поръчките.
    За всеки грамотен инженер е ясно как се работи с 3 мм неръждаема стомана.Интерно е за децата като теб който не са наясно с технологиите за обработка на металите.

    Коментиран от #40

  • 39 Пак лъжеш като дърт...

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Защо ми цитираш капацитета на теглене на най слабия пикап с един двигател на който му спряха производството поради липса на търсене и на него добавиха най-мощния пикап с четири двигателя?

    Понеже няма официални данни за най-мощния пикап, ето ти официалните данни на по-слабия с трите мотора


    Обхват : 804 км / 500 мили (оценено по EPA).

    Капацитет на теглене: 6 350 кг / 14 000 паунда

    Ускорение : 0-60 mph за

    Коментиран от #42

  • 40 Фасулска игра казваш

    1 2 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Може да се огъва и да се прави на обикновени калници, ама тия от Тесла нищо не разбират и затова са го издялали такъв, така ли е според тебе?

    Защо не идеш да им покажеш как се огъва тази ламарина, че като гледам и с огромните радиуси на ракетите трудно се справят, а да не говорим за щамповане и щанцоване на калник.

    Коментиран от #43

  • 41 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Абе умнико":

    Сам не се усещаш каква безсмислица си написал.
  • 42 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Пак лъжеш като дърт...":

    Не може лек камион да тегли тежко ремарке.
  • 43 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Фасулска игра казваш":

    Това което не може да се огъва,може да се реже и заварява.Електрик да разбира от механична обработка.Ставаш смешен вече.
  • 44 Хихи

    0 3 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    За поддържане на една и съща скорост по-високите обороти, дават по-нисък въртящ момент и обратно, по-висок въртящ момент с по-ниски обороти! Не го научихте това нещо ей! Пиша-за една и съща скорост! Защото за скоростта ти трябва една и съща мощност, а тя е обороти по въртящ момент!

    Коментиран от #46

  • 45 Зомби

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Зомбито си е зомби":

    40 000 долара за пикап с 250 квч батерия😄😄😄😄 да бе и един мармот. И от кога да караш пикап ти искат С категория? Ти книжка имаш ли изобщо?

    Коментиран от #48

  • 46 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "Хихи":

    Скоростната кутия променя въртящия момент към колелата.Мога да карам с една и съща скорост на 3,4 или 5 скорост.Всеки път с различен въртящ момент.Мощността може да се пресметне по формулата.Продължаваш да пишеш безмислици.

    Коментиран от #47, #49, #67

  • 47 Хихи

    1 3 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Какви безсмислици ти пиша? Мощността за движение е една и съща, при една и съща скорост! За да се движиш с 50 км/ч ти трябва една и съща мощност! Ако свалиш на 2-ра ще имаш много обороти и нисък въртящ момент от мотора (една мощност) и ако включиш на 5-та малко обороти и висок въртящ момент от мотора (същата мощност)! Какво не ти е ясно! Не ти пиша за ускорение, а за движение с една и съща скорост!
  • 48 Няма такъв пикап

    0 2 Отговор

    До коментар #45 от "Зомби":

    Колко пъти да ти пиша, че се отказаха от производство на най-евтиния пикап?

    Разбира се, че най-голямата батерия ще е за най-скъпия пикап.

    Коментиран от #50

  • 49 А бе умник

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Прочети че ти пиша за въртящия момент на колелата.

    За изкачване на определено тегло с определен размер гуми, при една и съща скорост въртящия момент винаги ще е един и същ, независимо от въртящия момент на оста на двигателя, независимо на коя предавка си ,независимо от вида на задвижването - бензин, дизел или ток. Точно тези обороти и въртящ момент ти определят мощността.

    Коментиран от #52

  • 50 Зомби

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Няма такъв пикап":

    И колко ще струва най-скъпият пикап?
  • 51 Никой не знае

    0 2 Отговор
    Ето ти цитат от вчерашната статия на carwow

    Цена на Tesla Cybertruck и дата на пускане

    Tesla Cybertruck трябваше да струва от 40 000 долара за модел с един двигател и задвижване на две колела, докато ослепително бързата версия с три мотора би ви струвала повече от 70 000 долара. Оттогава цените бяха премахнати от конфигуратора, което предполага, че може да има промени.

    Коментиран от #56

  • 52 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "А бе умник":

    На ниска предавка въртящия момент към колелата винаги е по голям, отколкото на по висока при една и съща скорост.Ти направо обезсмисли скоростната кутия.Ставаш смешен.Нещо за пазарната капитализация на Тесла да кажеш?Нещо май се срина с 21%.

    Коментиран от #53, #54, #55

  • 53 Хихи

    1 3 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    Това ти го написах аз! И е така, само че не си дорасъл да го знаеш! За това ще ти го обясня, на колело, понеже те виждам че си колоездач! Караш си колелото, въртиш педалите (на колелото 😂) и започваш да си сменяш скоростите! Тогава ще забележиш, че като превключиш на ниска предавка, не ти трябва сила на крака, но въртиш бързо! Като превключиш на висока предавка, натискаш здраво, но въртиш бавно! И в двата случая си с една и съща скорост! Това означава, че си с една и съща мощност! Но на висока предавка натискаш здраво (това е въртящия момент, моето момче), на ниска нямаш натиск толкова (нисък въртящ момент, много обороти)! Скоростната кутия на колелото има същия принцип като колата (върши същата работа)! Сега се качвай на колелото и тествай!

    Коментиран от #60

  • 54 Хихи

    0 3 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    На ниска предавка съм ти написал, че въртящия момент е нисък (а не висок както си написал), а оборотите високи! На висока предавка, въртящия момент е висок, а оборотите ниски! Мощността е една и съща (пиша за една и съща скорост на движение, например 50)!
  • 55 Пак тръгна на обратно

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    Колелата определят въртящия момент от двигателя, а не обратно.

    За поддържане на една и съща скорост, при един и същ наклон, оборотите и въртящия момент на колелата не се променят, независимо дали променяш предавките. С предавките променяш само оборотите и въртящия момент на двигателя, но мощността си остава същата.

    С промяна на оборотите и въртящия момент, променяш и КПД на двигателя и при една и съща изходяща мощност, такива моменти двигателя се нуждае от различна входяща мощност и разходът на гориво също се променя, въпреки че изходящата мощност на двигателя си остава константна.

    Коментиран от #57

  • 56 Зомби

    2 1 Отговор

    До коментар #51 от "Никой не знае":

    Имам само един въпрос. Ти вярваш ли че щом Тесла С лонг рейндж с 2 мотора и 100 квч батерия струва 91 000 долара то пикапа с 4 мотора и 250 квч батерия ще струва 70 000 долара??? Аз де не съм..... да вярвам на глупости.

    Коментиран от #66

  • 57 Фен

    3 0 Отговор

    До коментар #55 от "Пак тръгна на обратно":

    Задкормилното устройство избира въртящия момент към колелетата, чрез превключване на предавките на скоростната кутия и с подаване на газ .Колелата не определят нищо.На първа скорост въртящия момент е най голям, скоростната кутия е редуктор , ако случайно знаеш какво е редуктор.Всеки редуктор намалява оборотите и увеличава въртящия момент.Всичко при теб е наопаки.

    Коментиран от #58, #59

  • 58 Хихи

    0 2 Отговор

    До коментар #57 от "Фен":

    Пишете глупости, тези неща вече ги обяснявахме с колегата, но сте проспали часа! При еднаква скорост, мощността към колелата е една и съща! Можеш да сменяш от първа до пета, мощността към колелата, ще е една и съща, при еднаква скорост. Единствено ще правиш това, високи обороти с нисък въртящ момент от мотора или ниски обороти с висок въртящ момент! Но при ускорение, нещата вече не са така, защото тогава мотора работи под натоварване и тогава вече върви според графиката на въртящ момент и мощност в оборотите! Но това е само под натоварване (ускорение)!
  • 59 Хихи

    0 2 Отговор

    До коментар #57 от "Фен":

    И както беше писал колегата (Електрика), ти с газта не определящ въртящия момент и мощността, а определяш скоростта с която искаш да се движиш! Въртящия момент се променя постоянно, без ти да го знаеш (той зависи от товара на мотора, колкото е по-натоварен, дава по-висок въртящ момент)!

    Коментиран от #61

  • 60 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Хихи":

    Това го кажи на децата през блока може да ти повярват.Въртящия момент е равен на силата по рамото.На ниска предавка с велосипеда, силата на педалите е малка защото се уличава рамото чрез предавките на скоростите.На висока предавка ще ти трябва повече сила,защото рамото е по малко.Предавателните числа на всяка скорост са различни.
    Бъркаш сила и въртящ момент.На първа скорост въртящия момент е най голям,защото ти трябва за да ускориш.На пета въртящия момент е най малък,вече си ускорил.
  • 61 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #59 от "Хихи":

    Виж графиката мощност/въртящ момент/обороти на двг и се сети сам как се променят оборотите на двигателя.Само чрез педала за газ.Промениш ли оборотите се променят и мощност и въртящ момент.А отделно въртящия момент към колелата се променя и чрез скоростната кутия.Натоварването също има значение.

    Коментиран от #64, #65, #69

  • 62 Гост

    3 1 Отговор
    Нещо млъкна за пазарната капитализация на Тесла.Електробусите в София возят без отопление за икономия на батерията.

    Коментиран от #63

  • 63 Пазар

    2 2 Отговор

    До коментар #62 от "Гост":

    Е какво и е на пазарната капитализация? Самият факт, че за две-три седмици пазарната капитализация варира в рамките на 300 милиарда, колкото струват Toyota, Volkswagen и Mercedes взети заедно, трябва да ти говори достатъчно.

    Утре пак ще се вдигне с 300-400 милиарда, като излязат финансовите резултати и пак ще струва повече отколкото общата капитализация на следващите 10 автомобилни компании.

    А пазарната капитализация не е толкова важна. Важно е, че въпреки милиардните инвестиции за растеж, Тесла все пак ще е на печалба за последната година. На практика компанията е два пъти по-голяма в сравнение с 2020-та.

    Почти всички останали автомобилни компании им се наложи да затворят заводи и производство на модели, за да останат на печалба и на практика са по-малки от преди и с по-големи дългове. Тесла на практика няма дългове, но има двайсетина милиарда кеш.

    Дългът на Volkswagen е около 200 милиарда. Около 50% по-висока от цялата му пазарна капитализация.

    Кой ли е в цветущо финансово състояние,а кой в плачевно?
  • 64 Какво да гледам бе пич

    2 2 Отговор

    До коментар #61 от "Гост":

    Как да ти се обясни че гледаш грешна графика?

    Ако гледаш графиката на 2000 оборота какво ти показва?

    Ако тритонен пикап се спуска на първа предавка и оборотите са 2000, въртящият момент ще е отрицателен както на гумите така и на валът на двигателя, а ако изкачва наклон на пета предавка, въртящият момент на вала на двигателя може да е и максимален за тези обороти, а въртящия момент на гумите също ще е голям.

    Как точно ще прочетеш това от графиката, за която говориш? Тази графика има една-единствена стойност за въртящия момент при 2000 оборота и това е единствено и само стойността на максималния въртящ момент, който може да ти осигури двигателя при пълно натоварване.

    С педала на газта и предавката, поддържаш само и единствено скоростта на движение, която си избрал. Мощността зависи от наклона, теглото, съпротивлението на търкаляне и челно съпротивление, но не е от оборотите на двигателя и графиката за тези обороти.

    Коментиран от #70

  • 65 Хихи

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "Гост":

    Не са ви ясни нещата, момчета. Само губите времето на хората да ви обясняват! Като порасните, ще ги научите, ако можете! До тогава си гледайте графиките и карайте по тях! 😂😂
  • 66 По твоята логика

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "Зомби":

    Щом Тесла плайд със 100 киловатчаса батерия и три мотора струва 130 хиляди долара, колко трябва да струва камиона, който има четири мотора и 800 киловатчаса батерия? По твоята логика трябва да струва над милион, а той струва пет пъти по-малко.

    Струва колкото седан и половина, въпреки че има 8 пъти по-голяма батерия от тях.
  • 67 Едни и същи обороти

    1 2 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Хрумна ми и друг въпрос, на който ще се спънеш.

    Ако автомобилът ти се движи по равен път веднъж на първа предавка с точно 3000 оборота и поддържаш да речем 10, 20 или 30 километра в час, колкото съответства на предавателното ти число, въртящият момент който предаваш към колелата по-голям ли ще е или по-малък, отколкото на пета предавка за поддържане на постоянни 3000 оборота и скорост над 120 километра в час?

    На първа или на пета предавка въртящия момент, който предава скоростната кутия към колелата е по-голям? Равен терен, постоянни 3000 оборота на двигателя. Ако можеш, отговори и кога разходът на гориво в литри на 100 е по-голям и кога мощността е по-голяма?

    Коментиран от #71

  • 68 Гост

    2 1 Отговор
    Първата беше за зарибявка, да ви съберат капарото. Като клъвнаха рибетата сега ще им сервират римейкнатата боза. Честито на печелившите.
  • 69 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "Гост":

    Не е точно така, но нямам време да ти обяснявам как е.

    Коментиран от #72

  • 70 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #64 от "Какво да гледам бе пич":

    И на тебе не са ти ясни нещата.
  • 71 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Едни и същи обороти":

    Мечтай си тесльо,че ще се спъна хахахаха оборотите може да са равни,но натоварването при 120 км/ч на пета скорост е по голямо от натоварването на първа скорост и движение с 10 км/ч.Смятай да те видя какво ще изкараш хахахаха стига голи твърдения.

    Коментиран от #73

  • 72 Много удобно инженер Радев

    0 2 Отговор

    До коментар #69 от "Гост":

    "Това не съм го писал аз" нали?

    Дежавю!
  • 73 Поне си призна за този Ник

    0 1 Отговор

    До коментар #71 от "Turbo":

    Пиша на Гост, а ти отговаряш все едно съм се обърнал лично към тебе. Ама аз си знам, че си ти де и знам, че ще се спънеш. Ето, че не отговори на другите въпроси.

    "На първа или на пета предавка въртящия момент, който предава скоростната кутия към колелата е по-голям? Равен терен, постоянни 3000 оборота на двигателя. Ако можеш, отговори и кога разходът на гориво в литри на 100 е по-голям и кога мощността е по-голяма?"

    Никога не си могъл да ги оправяш тези обороти, въртящ момент, мощност, енергия, разход на гориво както и връзката между тях.

    Всичките ти разсъждения се въртят около грешната ти интерпретация на една таблица за максимален въртящ момент при различни обороти на ДВГ. Оттам нататък тръгват едни перпетомобилета всеки път.

    Коментиран от #74

  • 74 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Поне си призна за този Ник":

    Виждам Гост не ти е отговорил, затова ти отговарям аз, Турбо.Чакам да те видя как ще подкрепиш твърденията си изчисления.

    Коментиран от #75

  • 75 Какви изчисления?

    2 1 Отговор

    До коментар #74 от "Turbo":

    Въпросът пак е за по-малко и по-голямо? Кой те пита за конкретни цифри?

    Прав ли е Гост, че за поддържане на едни и същи обороти по равен път, на първа предавка въртящия момент е по-висок, отколкото на пета?

    Това може ли да се прочете от таблицата?

    Даже няма нужда и от сметки, който в твоя случай винаги излизат криви.

    Коментиран от #76

  • 76 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "Какви изчисления?":

    Без изчисления няма доказателство дали твърдението ти е истина.Това което ми представяш е литературно творчество с опит за разсъждение.Гледаш към звездите и решаваш.

    Коментиран от #77

  • 77 Казва се опит

    0 1 Отговор

    До коментар #76 от "Turbo":

    И както виждаш досега не ме е подвел. Нали вече е прави изчисления и всеки път изкарваше перпетуум мобиле за да ти излязат сметките, за да се изкараш прав. Защото даже не можеш да разчетеш резултатите на емпиричният изследователски метод, който лично си провел и си споделял резултатите тук.

    Защо ми е да смятам, за да знам че при по-висока скорост мощността е по-голяма? Ти постоянно даваш доказателствата от империчните си изследвания, като споделиш разхода на баничарката.

    Защо ми е да смятам, след като съм сигурен, че за поддържане да речем на 2000 оборота на първа предавка при 10 километра в час, мощността е по-ниска, а разходът на 100 километра по-висок, отколкото на пета предавка с 2000 оборота по равен път?

    Пък и за какво да смятам като ти сам смяташ абсолютно всичко и накрая доказваш моята гледна точка, докато си мислиш, че си прав?

    Нали сам сметна, че дори при изкачване на прохода Шипка с 30 км в час и 700 кг товар, собствената ти баничарка се движи с по-голям разход и с по-ниска мощност, отколкото за движение на празна баничарка по равен път.

    Този път да не мислиш, че ако караш с 30 километра в час по равен път и разтовариш багажа, мощността за поддържане на тази скорост ще се вдигне в сравнение с изкачване на баир? Вече тръпна в очакване как ще ми го докажеш?

    Коментиран от #79

  • 78 Допълнение и уточнение

    0 1 Отговор
    да се чете :

    Нали сам сметна, че дори при изкачване на прохода Шипка с 30 км в час и 700 кг товар, собствената ти баничарка се движи с по-голям разход и с по-ниска мощност, отколкото за движение на празна баничарка по равен път СЪС СКОРОСТ 140КМ/Ч.

    Коментиран от #80

  • 79 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #77 от "Казва се опит":

    Нямам желание да оспорвам "огромния" ти форумен опит,тесльо.Не желая да си губя времето в изчисления,който ти ще обявиш за перпетуум мобиле, защото видите ли тесльо бил знаел хахахаха грамотния инженер всичко изчислява,форумния гадае по звездите.
  • 80 Turbo

    1 1 Отговор

    До коментар #78 от "Допълнение и уточнение":

    Взел съм предавателните числа на произволен лек автомобил първа скорост - 3,5, пета - 0,7, диференциал - 3,7 ,кпд на трансмисията - 0,9.Смятам за въртящ момент - Х Nm.
    1 скорост 3,5.3,7.0,9.Х =11,65.Х Nm
    5 скорост 0,7.3,7.0,9=2,33.Х Nm
    На първа скорост имаш 5 пъти по голям въртящ момент, отколкото на пета скорост.На ниска предавка скоростната кутия работи като редуктор,както са ти казали колегите.Оборотите на колелата намаляват, въртящия момент се увеличава.На пета предавка скоростната кутия увеличава оборотите към колелата и намалява въртящия момент.
  • 81 За пореден, но не за последен път

    0 1 Отговор
    Вече трета година допускаш една и съща грешка и още не можеш да я осъзнаеш. Още като инженер Радев тръгна да смяташ по грешната таблица за максималния въртящ момент и продължаваш да го правиш.

    Хайде сега вземи да сметнеш, както се смята правилно.

    Първо след като ще правиш сравнения, а не конкретно изчисления за какво ти е въобще КПД и предавателно число на диференциал, за да сметнеш че разликата между първа и пета предавка е 5 пъти?

    Пак си решил да минеш по дългия път за да се правиш на интересен. Кратката сметка беше да разделиш 3,5/0,7=5

    И пак отиваме на сметката, че ако се движиш със 150 на пета, при същите обороти на първа ще се движиш с 30 километра в час.

    Сега остава въпросът, ако запазиш същия въртящ момент към колелата като при движение с 30 километра в час на първа, и се движиш със същите обороти на двигателя но на пета предавка, мощността също ще се увеличи пет пъти, но дали пет пъти по-голяма мощност ще е достатъчна за да преодолееш челното съпротивление при 150 километра в час или ще трябва да повишиш въртящият момент на пета към колелата, за да повишиш още повече мощността, за успееш да преодолееш челното съпротивление.

    Без да смятам знам че пет пъти по-голяма мощност не ти е достатъчно и въртящият момент на пета предавка към колелата трябва да е по-висок, отколкото на първа. Точно обратното на това което твърдите с Радев от години.

    Коментиран от #82

  • 82 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #81 от "За пореден, но не за последен път":

    Без изчисления нищо не можеш да докажеш, тесльо хахахаха бил знаел,защото така бил видял в кристалното си кълбо.Сметки трябват,но ти не знаеш как да ги направиш.

    Коментиран от #83

  • 83 Най-важната сметка е направена

    0 1 Отговор

    До коментар #82 от "Turbo":

    При един и същ въртящ момент на колелата, мощността на пета предавка ще е пет пъти по-голяма отколкото на първа предавка.

    Къде видя грешка в това?

    Оттам нататък от физиката знаем, че при удвояване на скоростта се нуждаем от четири пъти по-голяма мощност за преодоляване на въздушното съпротивление, следователно пет пъти по-голяма мощност за пет пъти по-голяма скорост няма да ни стигне и ако изкараш нещо различно, значи пак нарушаваш някой физичен закон

    Ако си нямаш работа, можеш да си губиш времето да смяташ и да заобиколиш отново физичните закони, както обичаш да правиш.

    Тема за размисъл. Тесла модел S измина 1078 км с 98 киловатчаса и скорост 40 километра в час 27 часа около, което означава мощност 3,63 киловата от батерията за движение с 40 километра в час.

    Смяташ, ли пет пъти по-голяма мощност от 18 киловата ще изтегля да се движи 200 километра в час? И това е един от автомобилите с най-добра аеродинамика в света и няма нищо общо с аеро динамиката на автомобила, за чиято трансмисия даде данните.

    Както виждаш е изключено да бъдеш прав. Отново. Дежавю!

    Коментиран от #84, #85

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #83 от "Най-важната сметка е направена":

    Много я разбираш физиката хахахаха при изчисляване на въздушното съпротивление ,във формулата скоростта е на квадрат.За да изчислим мощността се умножава изчисленото въздушно съпротивление по скоростта.При увеличаване на скоростта два пъти, мощността всъщност се увеличава две на трета степен т.е. осем пъти.Голям физик си,няма що Теслющайн.Големи са само претенциите ти.
    Не ми давай за пример рекламни тестове с Тесла,как се движела с 3,63 квт.В ютуб е пълно с клипове на електромобили,движещи се 8 - 10 квт при 40 км/ч.

    Коментиран от #87

  • 86 Те изчисленията вече са направени

    0 1 Отговор

    До коментар #84 от "Turbo":

    Ама ти не можеш да разбереш написаното.

    Колко е мощността необходима на твоята баничарка за движение с 30 километра в час и със 150 км в час по равен терен? Даже вече си го смятал. Кажи цифрите да видим дали разликата е само пет пъти?

    От тази разлика, ще стане ясно дали въртящия момент е по-голям или по-малък и то точно с колко е разликата. Само кажи двете мощности, а аз ще ти сметна останалото.
  • 87 Прав си

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "Turbo":

    Ако вземем само въздушното съпротивление е на куб и е 8 пъти при удвояване на скоростта. Но в комбинация с съпротивлението на търкаляне при ниски скорости е четири пъти.

    Но като се замисля, при Тесла пет пъти повече от 40 километра в час са 200 километра в час, та за удвояването от 100 до 200 км в час си абсолютно прав, че ще трябва осем пъти повече мощност. Тоест вероятността да си прав е точно нулева.

    А клиповете отново не си ги разбрал. Дай поне един пример с 8-10 киловата при 40 км в час? Ти я изкара, че харчи повече отколкото при 100 километра в час.

    Коментиран от #88

  • 88 Turbo

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "Прав си":

    Скоростта на движение на квадрат,участва само във формулата за въздушното съпротивление.При изчисляване на другите видове съпротивление скоростта не участва.Влиянието на скоростта влиза във формулата за мощността, съпротивителна сила по скорост ти дава мощност.
    Какъв е извода? Скоростта влияе на трета степен през въздушното съпротивление,при удвояване на скоростта мощността се повишава 8 пъти.Скороста е на първа степен при останалите видове съпротивление, при удвояване на скоростта се удвоява и мощността.Обясних ти го като инженер,дано да си разбрал.
    Всеки вид съпротивление се смята отделно и не мога да гадая колко точно ще бъде.Вадя калкулатор и смятам.
  • 89 Turbo

    1 0 Отговор
    Върнах се назад,за да разбера за какво точно спорите.Колегата Гост ти е написал.Може оборотите на двигателя да са равни,но натоварването при различни скорости не е еднакво.Смяташ мощностите при различни скорости,изчисляваш оборотите на колелата и ще получиш въртящия момент.

    Коментиран от #90

  • 90 Е така де!

    0 1 Отговор

    До коментар #89 от "Turbo":

    Ама Гост не смята, а направо заявява че при поддържане на еднаква скорост въртящият момент на първа бил по-висок, отколкото за поддържане на същите обороти на пета, защото така пишело в таблицата, а скоростната кутия увеличавала въртящия момент пет пъти повече на първа отколкото на пета.

    Както и да го въртиш, при ежедневното ползване на автомобила в над 90% от случаите въртящия момент на колелата на пета предавка е по-голям, отколкото на първа. Обратното е вярно само при ускорение.

    Също така, колкото и да е голям въртящия момент при офроуд и катерене на наклон на първа бавна с 5 км в час, дори теоретично е невъзможно мощността да е голяма, да не говорим на практика. Ако не вярваш, знаеш формулата и можеш да сметнеш и сам колко ти е мощността за катерене на 30-процентен наклон със 700 кг в баничарката и пет километра в час.

    Доколкото си спомням при 30 километра в час беше под 50 киловата, следователно за шест пъти по-ниска скорост необходимата мощност ще е максимум 8 киловата и ако наистина си следил спора, тази мощност не може да изтощи 200 kW часа батерия за четири часа.

    А като бонус може да сметнеш и за четири часа колко деневилация ще преодолееш с 5 километра в час при 30% наклон, да видим и тези четири часа дали са реални или са преувеличени, както беше 30-процентният ти наклон?
  • 91 Гочето

    1 0 Отговор
    Абе писна ми от тази тесла,няма ли да дойде ред на брадвата.