Last news in Fakti

12 Януари, 2022 11:14 3 012 7

Израелски учени поставиха риба зад волана (ВИДЕО)

  • кола-
  • риба-
  • шофиране

За целта те правят специална кола за съществата с перки

Израелски учени поставиха риба зад волана (ВИДЕО) - 1

В университета Бен-Гурион в Беер Шева (Израел) беше проведен странен експеримент - направиха кола, която може да се управлява от... риби. Това показа, че златните рибки, например, могат да се движат перфектно по сушата, а на учените им позволява да научат повече за навигационните умения на животните.

FOV е специално превозно средство, управлявано от риба. Оборудвано е с лидарна и дистанционна технология. Последната използва лазер, за да определи позицията на рибата в превозното средство. Също така машината е оборудвана с компютър, камера и електрически двигатели.

„Изненадващо е, че не отнема много време на рибите да се научат как да управляват превозното средство. Отначало се губят. Но те бързо осъзнават, че има връзка между техните движения и движението на автомобила, в който се намират “, казва изследователят Шахар Гивон.

Така вече шест златни рибки знаят как да карат тази малка кола, като за целта всяка от рибките преминава 10 „урока по шофиране“. „Някои риби се чувстваха страхотно „зад волана“, други „караха“ много посредствено“, казва професорът по биология и невробиолог Ронен Сегев. Всичко е като при хората. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    5 0 Отговор
    Моето куче отдавна кара кола

    Коментиран от #3

  • 2 Ивайло

    6 0 Отговор
    Днес - рибка шофьор, утре - рибка космонавт!!! ;)))

    Коментиран от #5

  • 3 мики

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кики":

    даже то е по-умно от русофила
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Jacques Yves Moineau

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ивайло":

    ... а вдруги ден- взвод рибки:)
  • 6 Малийй...

    2 2 Отговор
    С тая статия ни взехте за...риби...?!?!
  • 7 КонТрол

    1 0 Отговор
    Със сигурност са се справяли по-добре от повечето БГ водачи.