Last news in Fakti

28 Април, 2022 18:20 12 632 13

Колко радиация излъчват смартфоните

  • смартфони-
  • вреда-
  • радиация

Как се измерва опасността от смартфоните - мерната единица се нарича SAR

Колко радиация излъчват смартфоните - 1

Често, когато става въпрос за избор на смартфон, се пресяват много параметри, които помагат да се намери идеалният продукт за вашите нужди, но любопитното е, че компонент на здравния риск е трудно да се вмъкне сред тези променливи.

Използваме мобилни телефони от около тридесет години, но въпреки последните три десетилетия науката никога не е намерила нито един отговор за тяхната опасност, особено когато се използват близо до тялото, още повече, когато се използват в близък контакт с главата.

В действителност съществува процент риск и той нараства пропорционално на количеството излъчване на мобилния телефон: очевидно има много ясни законови условия, особено в Европа, където регулирането е много строго и е идентифицирало някои параметри, на които производителите на смартфони трябва да спазват.

Колко радиация излъчват смартфоните

Как се измерва опасността от смартфоните - мерната единица се нарича SAR, специфична скорост на поглъщане и за мобилни телефони максималната граница е зададена на 2 W/kg. Това означава, че във фазата на сертифициране на смартфони, в различни страни, измерването на излъчваните електромагнитни вълни трябва да бъде по-ниско от този параметър.

Измерването на излъчваната от смартфона радиация се извършва в две различни точки, на височината на главата и на височината на тялото, параметърът, за който говорим днес, е този, свързан с главата. Следователно необходимата предпоставка е, че всички мобилни телефони на пазара днес излъчват радиация на ниво, което е под законовата граница: да, ако това условие не бъде спазено, продукта не можеше да бъде пуснат на пазара.

Изхождайки от това предположение, вестник Bankless Times състави класация на смартфоните на пазара с най-високо ниво на радиация, оставайки в разрешените граници. Първият елемент, който трябва да се отбележи, е, че повечето от продуктите, включени в тази специална класификация, имат много ограничено разпространение, ако не и напълно отсъстват у нас.

Първият в класацията, този с най-високо ниво на емисии, а именно Motorola Edge, също беше разпространен в Италия, но с умерен успех. Вместо това той придоби значителна популярност в Съединените щати, където е доста широко разпространен. Измереното ниво на SAR е 1,79 W/Kg, много близо до максимално допустимата граница.

Смартфоните на второ и трето място, произведени от китайските производители ZTE и OnePlus са практически непознати за нас, нивото на емисии е съответно 1,59 и 1,55 W/Kg. За щастие Axon 11 5G и OnePlus 6T намериха много малко място на нашия пазар. Мобилният телефон на четвърто място, Sony XA2 Plus, със SAR от 1,41 W/Kg никога не е бил разпространяван на западния пазар и следователно не представлява особен риск.

Съвсем различно е положението със смартфоните на пето и шесто място, защото тези модели на Google, макар и никога да не са постигнали запомнящ се успех - говорим за Pixel 3XL и Pixel 4a, които с ниво на SAR от 1,39 W/Kg и 1,37 W/Kg са сред десетте телефона, които излъчват най-много радиация сред тези на пазара.

Колко радиация излъчват смартфоните

В другите позиции има OPPO Reno5, Sony XZ1 Compact, Google Pixel 3 и OnePlus 6, но нивата на радиация винаги са по-ниски, с квота около 1,33 W/Kg, да, това представлява измерване точно по-горе. под който има практически всички най-популярни смартфони на пазара.

Радиоелектричните емисии на iPhone - след като анализирахме една класация, в която кръстосвахме много мобилни телефони с ниска дифузия у нас, потърсихме информация и за най-популярните модели като iPhone.

На практика всички версии на смартфона на Apple в обръщение имат емисии, измерени при височина на главата под 1 W/Kg: по-специално, iPhone 12 достига 0,95 W/Kg, докато iPhone 11 Pro Max достига 0,99 W/Kg. Samsung Galaxy S21, от друга страна, е 1,08 W/Kg, следователно с ниво далеч под границите, наложени от закона.

Бихме могли да спорим дълго време за действителната опасност от обект, който е неразделна част от живота ни от години - тъй като не можем да гарантираме универсално приемлив отговор, препоръката е да започнете да разглеждате този тип детайли, когато избирате вашия мобилен телефон.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо?

    24 3 Отговор
    Купих си смартфон от БГ оператор и успоредно купих същият телефон от Чуждестранен оператор. Бг смартфона се развали след 2 рата година 2-3 месец, а телефонът от чужбина го използвам без проблеми вече 5 та година. Защо се получава така?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 До 1 отговор

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Защо?":

    Вече пети или 6ти телефон си купувам нов от България. 500-800 диапазона и на единия пишеше че е ромънски като крайна дестинация а на другия беше Сърбия от производителя предназначен но си имат БГ менюта и си бачкат със всички оператори. Мисълта ми е че повечето апарати дори не са предназначени директно за България а по скоро Балканите като цяло или по опщо Европа!
  • 3 Емануил

    14 19 Отговор

    До коментар #1 от "Защо?":

    Защото ползваш Андроид, опитай с Айфон, скъпо е, но държат качество навсякъде.
  • 4 Името

    34 1 Отговор
    Радиация излъчват радиоактивните изотопи. Телефоните са източник на електромагнитно лъчение, което може и да е йонизиращо. Хубаво е да не пишете глупости!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Вече искрено се съмнявам

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Името":

    Че наистина aвтopите пишат и в коментарите. Имаше един с ник Антиелектрика, после беше инженер Радев, после Турбо.

    Та най-голямата опорна точка против електромобилите беше, че при ускорение излъчвали огромна радиация.
    Онзи ден някой обясняваше, че литиево-йонните батерии били по-опасни от отработеното ядрено гориво.

    А сега пишат и статии по темата, да плашат народа .

    Всеки който знае английски, знае че radiation всъщност не е радиация, а електромагнитно излъчване. Радиация е само когато е ionizing radiation, но съм сигурен, че В статията от която се превежда ли никъде не се говори за ionizing radiation, а само radiation, което си е чисто електромагнитно излъчване.

    Копирал съм си мнението и ще го поствам докато остане или пък премахнете думичката радиация от статията на всички 7 места където сте я споменали.

    По-професионалния подход ще е втория, а чак след това да ми изтриете мнението, което няма да има смисъл да публикувам отново. Докажете, че сте професионалисти?
  • 7 Реалист

    1 2 Отговор
    Това че човек някога не е бил уважаван, това не означава че цял живот трябва да е така!
    Това не означава че не трябва да има приятелка и деца!
  • 8 к'ъф е проблема?

    3 0 Отговор
    Всъщност какво се опитва да изтъкне автора на статията и защо? Че мобилните телефони са вредни го знае всеки, но да не би по малко да са вредни много други придобивки от съвременното ни ежедневие? Колко хора загиват годишно от автомобилни катастрофи, а да не говорим само за България, но колите в едно семейство вече често надвишават броя на членовете. Да не говорим за трагичното влошено качество на въздуха и водите в определени райони, резултат от производствени токсични замърсявания и промишлени или битови изгаряния на различни горива. Цигарите, алкохола, наркотиците също са един от основните бичове на живота, а употребата им не само е повсеместна, но непрекъснато нараства. Това никой ли не го знае или не е от значение? Не е случайна поговорката: " Всичката Мара втасала, само вълната си не сресала!"
  • 9 Инженер

    1 0 Отговор
    Проблема не е като стои телефона, проблема е като някой ти звъни защото стойностите скачат десетки пъти. Да кажем така, най вредно е докато някой ти звъни продължително- ръцете да са ти заети и не вдигаш. Учете се хора.
  • 10 ФАКТ

    4 0 Отговор
    Продължителното говорене по тия керемиди води до разстройство на психиката.Огледайте се да видите колко народ е агресивен и изперкал.
  • 11 Radio

    3 1 Отговор
    Много хора минават на радиостанции ! купете си една Baofeng UV-5R 8w и се учете да я използвате ! Kупете си и соларно зарядно към нея !

    Коментиран от #12

  • 12 редник

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Radio":

    "купете си една Baofeng UV-5R 8w..."

    Хм, тези 8 w безвредни ли са?...
  • 13 Истината е че

    1 0 Отговор
    телефонът ви облъчва когато сте в движение.
    В тоя момент:
    - вашият телефон подава сигнал за излизане от текущата клетка
    - сканира всички налични клетки наоколо за да открие свободна клетка с най-силен сигнал
    - подава заявка за включване към нея
    - получава потвърждение или отказ
    - ако получи отказ процедурата се повтаря докато успее да се свърже

    При всяка от изброените фази имате интензивно облъчване от вашия телефон към главата ви.

    Какво става ако пътувате с кола по магистралата или с влак/автобус?
    Вашият телефон постоянно излиза от текущата клетка и търси нова.
    Понеже вашето положение се е променило.
    Това е свързано с интензивен обмен на информация между вашия телефон и GSM мрежата? Този обмен на информация ви облъчва.
    При това в градска среда където клетките са на гъсто допълнително сте облъчвани от електромагнитния фон който създават всички клетки наоколо.
    В извънградска среда вашият телефон увеличава мощността на излъчване за да покрие разстоянието до близката клетка - която не е съвсем близко.
    Това също ви облъчва допълнително.
    Приятно облъчване.