Last news in Fakti

6 Юни, 2022 12:52 1 485 1

Вече не само коли: Geely изстреля спътници в Космоса

  • автономно шофиране-
  • geely-
  • спътници

Те са необходими за функционирането на услуги за автономно шофиране, логистика, навигация с дронове и картография

Вече не само коли: Geely изстреля спътници в Космоса - 1

Дъщерно дружество на Geely Technology Group, Geespace, изстреля първите девет от 240 спътника в космоса: те бяха изстреляни от космодрума Xichang и изведени в ниска околоземна орбита. Сателитите ще позволят на компанията да разгърне система за позициониране, която определя позицията на автономните автомобили със точност до сантиметър и да стартира платформата OmniCloud AI. Последната не само помага на автономните коли да се придвижват и да поддържат контакт с транспортната инфраструктура, но също така знае как да изчислява маршрути за дронове и въздушни таксита.

Geespace е първият частен разработчик в Китай, оператор и масов производител на нискоземни търговски спътници. В началото на миналата година стана известно, че компанията е получила лиценз и стартира завод за производство на сателити в Тайджоу, който трябва да достигне проектния си капацитет от 500 спътника годишно до 2025 г.

Вече не само коли: Geely изстреля спътници в Космоса

Първата партида спътници GeeSAT-1 не само е сглобена, но и вече е изстреляна в космоса. GeeSAT-1 е модулен, издръжлив, високопроизводителен сателит с ниска околоземна орбита, който локализира превозни средства Geelyи ги свързва с инфраструктура за безопасно, автономно шофиране.

Досега са изстреляни девет спътника, а до 2025 г. в орбита трябва да има още 72 сателита. Те ще изработят петгодишен цикъл, след което ще се приземят, без да оставят отломки в пространството. Общо съзвездието ще включва 240 спътника. Geespace ги управлява чрез мрежа от наземни станции в Китай, разположени в Кингдао, Тайджоу, Корле, Ченгду и Харбин.

Покритието на услугите първоначално ще бъде достъпно на китайския пазар и Азиатско-тихоокеанския регион, като глобалното разширяване е планирано след 2026 г. По-рано беше съобщено, че сателитите ще позволят на Geely да стартира платформата OmniCloud AI, която от своя страна ще стане част от „интелигентна 3D мобилна екосистема“, която помага на автомоИбите да се движат и да комуникират с транспортната инфраструктура.

Вече не само коли: Geely изстреля спътници в Космоса


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кози

    2 2 Отговор
    Докато САЩ се занимават с ватенките Китай не спи!