Last news in Fakti

24 Август, 2022 09:57 18 642 8

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung

  • смартфон-
  • samsung-
  • galaxy-
  • z-
  • fold 4-
  • ревю-
  • сгъваем телефон

Galaxy Z Fold4 пристига с множество подобрения

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung - 1
Снимки: Галин Ганев

На 11 август тази година Samsung представи новия си флагман при сгъваемите устройства – Galaxy Z Fold4. Ние имахме възможността да бъдем едни от първите, които се докоснаха до устройството в България и да го изпробваме в реални условия. Първоначалните ни впечатления са по-скоро положителни. Ето и по-конкретно за какво иде реч.

Смартфонът ни впечатли с множество подобрения спрямо своя предшественик, по-големи дисплеи и изцяло нова операционна система от Google. Заедно с него се докоснахме и до новия смарт часовник Galaxy Watch 5 за който също ще стане дума.

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung

Още с отварянето на кутията на Z Fold4 виждаме външния 6.2-инчов OLED дисплей, който е с изключителна резолюция от 2 316 х 904 пиксела, както и тройните лещи на камерата. Обръщайки смартфона откриваме и по-големия 7.6-инчов екран, който също използва OLED технология и честота на опресняване от до 120 Hz. Разделителната способност при него е 2 176 х 1 812 пиксела. В сравнение със своя предшественик, новите дисплеи са с по-тънки рамки, а самият смартфон е свалил теглото си до далеч по-слабо усещащите се 263 грама.

Камери

Камерите, както вече споменахме, са три на брой с основен 50-мегапикселов сензор, 12-мегапикселов ултраширок сензор и 10-мегапикселов телефото сензор с до 30-кратно увеличение. Налични са и две селфи камери с резолюция от 10 мегапиксела и 4 мегапиксела. И ако характеристики на последните две камери не ви звучат толкова сериозно, то за това си има и причина, а именно, че използването им е почти ненужно.

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung

Наличието на втори екран на гърба на устройството позволява използването на основните камери като селфи и респективно постигането на висококачествени снимки, дори и при не толкова добри условия. Про режимът на камерите пък дава възможност за различни настройки на по-запалените фотографи, докато за тези, които просто искат да извадят телефона си и да снимат има различни автоматични режими, избиращи най-добрите настройки в зависимост от сцената.

Процесор

Процесорът е дело на Qualcomm и по-точно последното поколение 4nm чипсет Snapdragon 8+ Gen 1. Той работи в комбинация с 12GB RAM и до 512GB вътрешна памет, които не успяхме да затрудним с нито една от задачите за които ползвахме телефона по време на тестовете. Това включваше тест на различни игри, приложения, мултитаскинг и заснемане на видеа. Батерията е с капацитет от 4 400 мАч и спокойно издържа повече от 1 ден натоварено ползване.

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung

Galaxy Z Fold4 пристига с новата операционна система Android 12L, която е разработена специално за устройства с големи дисплей. Един от плюсовете в нея е лентата за задачите, която ви позволява да „закачите“ любимите си приложения в долната част на дисплея и да ги отваряте на цял или половин екран, докато слушате музика или четете нещо на другата част.

В сгъната конфигурация, Z Fold4 се усеща малко по-дебел от класически смартфон, докато при отворено положение рамките са изключително солидни, благодарение на алуминиевата им повърхност. От Samsung казват, че това е най-здравият Galaxy Z Fold до сега и може да издържа до 30 минути при потапяне във вода. Усъвършенстван е и механизмът на пантата, който може издържи до 200 хиляди сгъвания, а повярвайте, такива ще има в изобилие.

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung

Приложения

Функционалността на този тип смартфони може да бъде оценена от хора, които често използват устройството си за работа, тъй като от Samsung са комбинирали удобството на компактен лаптоп с този на смартфон. В един от режимите може да поставите смартфона върху външния му екран и да го използвате като лаптоп под 90-градусов ъгъл. В долната част може да активирате тъч пад, а горната част на екрана да използвате като дисплей на компютър. Когато приключите, сгъвате смартфона и използвате основния екран за всички други задачи.

Може би тук е времето да споменем и ролята на часовника Galaxy Watch5, който пристигна като перфектния аксесоар към Z Fold4. Часовникът ви дава възможността да следите всички известия от смартфона си и дори да отговаряте на съобщения и имейли чрез предварително записани съобщения или директно чрез клавиатура, благодарение на 1.4-инчовия екран при по-голямата версия. Часовникът поддържа още и разговори, както и различни функции за следене на физическата активност.

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung

Аксесоарът е перфектен и за хората с активен начин на живот, благодарение на функции като следене на кръвното, следене на пулса, ЕКГ, следене на съня и други. Часовникът разчита на процесор Exynos W920 и разполага с до 16GB вътрешна памет и 1.5GB RAM. Освен всичко това изглежда доста изискано, точно, като флагмана при сгъваемите смартфони Fold4.

Цена

Връщайки се на смартфона и приключвайки с теста му, трябва да споменем и цента му. Това, което е любопитно е, че въпреки немалкото иновации смартфона запазва миналогодишните си цени, най-евтиният вариант започва от 3 499 лева, докато версията с 512 GB памет ще ви струва още 250 лева отгоре. Цената на часовника пък започва от 579 лева за 40-милиметровия модел и 639 лева за модела с 44 мм размер.

По статия работи и Галин Ганев

Тествахме новия сгъваем флагман на Samsung


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 добра цена

    20 2 Отговор
    Българина бил беден... гледайте какво става до месец в софийското метро! Поне по 3 в мотриса
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ....

    18 1 Отговор
    3.5k за телефон... като го изпуснеш не знам....

    Коментиран от #4

  • 4 КомуникаторЕдо

    6 6 Отговор

    До коментар #3 от "....":

    1996 година, появи се нокия комуникатор 9000 ... сгъваем телефон с мощност на компютър. Цената му е 1000 паунда. Сега почти 30 години по-късно ми изкарват: "сгъваем телефон с мощност на компютър" на цената от 1500 паунда ... прогрес ли бе да го опишеш... блаженните са даващите за подобни недуховни неща.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бари

    9 1 Отговор
    Телефона е супер, но е голям и тежък. Не е удобен за всеки.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.