Last news in Fakti

23 Април, 2023 11:00 6 757 1

Google пуска първия сгъваем смартфон Pixel

  • google-
  • pixel-
  • сгъваем телефон

Google е готов да пусне първия си сгъваем смартфон през юни, което може да бъде пряко предизвикателство за господството на пазарния лидер Samsung

Google пуска първия сгъваем смартфон Pixel - 1

Технологичната компания Google е готова да представи това, което се нарича Pixel Fold, 7,6-инчово сгъваемо навътре устройство, подобно на флагманската серия Galaxy Z Fold на Samsung , на своята I/O индустриална конференция на 10 май, съобщи CNBC, цитирайки вътрешни документи. Той също така ще се предлага с 5,8-инчов покривен екран, по-малък от 6,2-инчовия дизайн на Galaxy Z Fold, се казва в съобщението.

Очаквано, цената е висока: Pixel Fold, вътрешно известен като „Felix“, се казва, че струва най-малко $1700, което го прави най-скъпият в гамата на Pixel и е в рамките на $1799 на Galaxy Z Fold.

Ръстът в популярността на сгъваемите смартфони до голяма степен се дължи на Samsung , който избута категорията, започвайки с оригиналния Galaxy Z Fold през 2019 г. Въпреки че категорията расте, тя все още представлява незначителен дял в общия сектор на смартфоните.

Google пуска първия сгъваем смартфон Pixel

Сгъваемите устройства държат 1,2% пазарен дял в индустрията, с 14,2 милиона доставени единици през 2022 г., докато традиционните смартфони представляват 98,8% от общия брой, с повече от 1,19 милиарда доставки миналата година, според International Data Corporation.

Въпреки това, до 2027 г. се очаква доставките на сгъваеми устройства да скочат до 48,1 милиона единици при общ годишен темп на растеж от 27,6%, в сравнение с 2,1% за традиционните устройства, чиито доставки се очаква да нараснат до 1,32 милиарда.

Това би увеличило пазарния дял на сгъваемите устройства до 3,5%, показа проучването. Сгъваемите устройства остават ниша, но тяхната уникалност и новото потребителско изживяване, което предлагат, могат да бъдат ключови точки за продажба за потребителите.

Въпреки че този ход ще даде тласък на гамата смартфони Pixel на Google, изправяйки се срещу Samsung може да се окаже трудна задача. Корейската компания, най-големият производител на мобилни телефони в света, държи 62 процента пазарен дял в категорията на сгъваемите устройства, далеч пред второто място Huawei Technologies, показват последните данни от Counterpoint Research.

Google пуска първия сгъваем смартфон Pixel

Huawei, Oppo, Xiaomi и Vivo, всички базирани в Китай, представиха сгъваеми устройства, но те са предимно ограничени до китайския пазар. Motorola, производителят на известния разгъващ се телефон Razr, който беше лансиран отново като сгъваем, може да е единственият претендент засега на пазари като САЩ, където е съсредоточена гамата Pixel.

Междувременно слуховете за нахлуването на Apple в сегмента се въртят от няколко години, като спекулациите за сгъваем iPhone нарастват, когато Samsung и Huawei за първи път пуснаха първите си сгъваеми устройства през 2019 г.

Базираната в Калифорния Apple е подала патенти за устройства със сгъваеми дисплеи, както съобщава уебсайтът за проследяване на данни Patently Apple. Марк Гърман от Bloomberg, надежден източник, когато става дума за вътрешни новини в Apple, също предположи, че компанията може да работи върху сгъваем iPad.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.