Last news in Fakti

17 Април, 2023 13:15 2 141 7

Uber беше обвинен в надуване на цените при повикване от изтощен телефон

  • uber-
  • приложение-
  • смартфон-
  • изтощена батерия
Uber беше обвинен в надуване на цените при повикване от изтощен телефон - 1

Белгийският вестник Derniere Heure пише, че таксиметровата услуга Uber увеличава тарифите, ако се обаждате от изтощен телефон. Журналистите обръщат внимание на оплакванията на потребителите и решават да ги проверят.

Те викат две таксита на едно и също място - до входа на редакцията си в Брюксел, и посочват като крайна дестинация една и съща точка близо до кея. Едното повикване е от смартфон с 12% оставащ заряд в батерията и струва 17.56 евро, а второто обаждане от телефон с 84% заряд на батерията се таксува за 16.60 евро.

В коментар пред вестника представител на Uber уверява, че приложението им не сканира и не измерва заряда на батерията на телефона. Според него тарифите се формират единствено въз основа на търсенето и броя на шофьорите в района на повикване.

Изданието Vice обаче съобщава, че през 2016 г. бившият ръководител на икономическите изследвания на Uber, Кийт Чен, казва, че компанията обръща внимание на факта, че хората с нисък заряд на батериите на телефоните си са склонни да плащат повече за таксита.

Чен обаче отрече, че компанията специално е повишила цените за такива потребители, но критиците на Uber се питат защо тогава компанията изобщо би се интересувала от подобно проучване.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 24/7 следящото устройство в джоба

    14 2 Отговор
    интересното е защо не обяснят как разбират точно на колко процента е заряда на батерията на устройството за следене с което се извършва обаждането? или може някой да се замисли що за "телефони" се ползват от десетилетия
  • 2 Програмист

    9 1 Отговор
    Андроид позволява да се следи батерията, но защо го правят Убер. Грозна картинка.
  • 3 i-рян

    8 0 Отговор
    Трябвало да тестват с 3-4%заряд на батерията
  • 4 стар бакшиш

    6 0 Отговор
    като сте бедни ходете пеш
  • 5 СЗО

    5 1 Отговор
    Всичко е случайно....
  • 6 и майчиното мляко

    6 0 Отговор
    Смятай, кви данни черпят техните приложения от телефоните на потребителите???
  • 7 Те па тия

    4 0 Отговор
    За 50 стинки оревах орталъка...да дойдат у нас да хванат една копърка и свят ще им се завие даже.