Last news in Fakti

29 Септември, 2022 17:45 4 910 15

Citroen представи кола направена от... картон

  • citroen-
  • oli-
  • trabant-
  • концепт

Oli е изработен изцяло от рециклирани материали

Citroen представи кола направена от... картон - 1

Вероятно по-малките от вас са слушали разкази за „трабант“ и как източно германската кола е направена от картон, докато пък по-големите от вас вероятно са съчинявали тези разкази. Е колелото на живота се завърта и сега тези, които са слушали историите за картонените „трабантчета“ ще имат възможност също да ги разказват на децата и внуците си, но вместо германската марка, те ще показват концепта, който от Citroen показаха по-рано днес.

Новият Citroen Oli е „лаборатория на колела“, както от френската марка описват произведението си, тъй като е направен изцяло от рециклирани материали, които след това могат да бъдат използвани отново. Нетрадиционният пикап е направен в стила на Ami с отварящи се врати в стил Rolls-Royce, изцяло вертикално предно стъкло и футуристичен дизайн.

Част от купето е направено от рециклиран картон, който е подсилен с пластмасово покритие и може да издържи теглото на човек. За допълнителна здравина, картонът оформен под формата на пчелна пита. Друга интересна част от колата е вертикалното предно стъкло, което от Citroen казват, че пести материали и намалява драстично теглото. Всичко това е направено с цел пестене на ресурси и мисъл за бъдещето на планетата. Теглото на колата е под 1 тон, а животът ѝ е 50 години.

Седалките са четири на брой и са направени от термопластичен полиуретан и 3D принтирана задна част. Рамките на седалките пък са монтирани върху тръби закачени към пода с малки амортисьори. Колата може да се похвали още с много място за съхранение, както и сваляеми Bluetooth колонки. От Citroen са премахнали някои от екстрите, за да намалят окабеляването и зависимостта от ресурси, което пък е довело до избора на механични прозорци, механично заключване и други технологии с които сме отвикнали в модерните автомобили.

За задвижването се грижи 40кВч батерия, която заедно с електромотор може да послужи за пробег от около 400 километра. Зареждането на подходяща станция отнема 23 минути при допълване от 20 до 80%, а максималната скорост на колата е 110км/ч. От Citroen казват, че колата е само концепт, който няма да влезе в серийно производство в този си вид, но пък ще ни покаже идеи, които от компанията могат да използват в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    43 12 Отговор
    Трабант беше по-красив от това
  • 2 Хихи

    33 1 Отговор
    Ама немците ги изпревариха с първия вариант на Трабант ;)
    Готино изглежда.
  • 3 СЗО

    35 4 Отговор
    Вертикално предно стъкло? Намалява материалите? А аеродинамика, икономичност?

    Коментиран от #6

  • 4 фен на сидеров

    26 3 Отговор
    скоро и от бирени капачки....
  • 5 Да бе да

    16 1 Отговор
    Баща ми си купи трабант като първа кола😁 и го продаде след 6 месеца, още си спомням бастуна за превключване 🤣

    Сега си мисля че ако го беше запазил, щеше да е като нов, те не гният! Но като зареждаш наливал и масло в резервоара 🤣🤣
  • 6 гост

    17 12 Отговор

    До коментар #3 от "СЗО":

    Инженерите са го пресметнали. Виж отпред на капака има отвори, които вероятно са за аеродинамична цел, вероятно като дефлектор при скорости над 80км/ч., самата кола не е бърза, а стъклото е ниско. Страхотна количка, ако вкарат такава в производството ще е наистина нещо забележително. Ситроен правят много добри коли напоследък, много премислено, не традиционните, а такива малки и евтини.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иван

    10 6 Отговор
    На Трабант седалките бяха по-удобни.
  • 11 батка

    8 3 Отговор
    Ще гори добре.
  • 12 Куку

    5 22 Отговор
    Това винаги ми е била най-скапаната европейска марка... не съм се лъгал ...

    Коментиран от #13

  • 13 Шофьор

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Куку":

    И в друго много се лъжеш-че разбираш от марки изобщо!

    Коментиран от #15

  • 14 086

    3 2 Отговор
    Това има въздушно съпротивление близо до това на малка кооперация. Дали не ечи и фучи над 50км/ч? По-скоро да.
  • 15 Майстора..

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Шофьор":

    Борчето е за мазохисти нямащи парички за хубави,здрави,надежни колички ....